Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

3 receptai su vėl madingais šaltalankiais: arbata, džemas ir čatnis

Besidomintieji sveikatai naudingomis uogomis šaltalankių niekada nebuvo pamiršę, tačiau šios uogos ir nefigūravo tarp populiariausių. Panašu, pastaraisiais metais kilo nauja susidomėjimo šiomis gėrybėmis banga, jos atkeliavo net į restoranų virtuves, o tendencijas jaučiančios močiutės turgavietėse už šaltalankius prašo visai nemenkų sumelių. Nesvarbu, skynėte uogas patys ar pirkote, siūlome 3 įdomių skanėstų iš šaltalankių receptus.
Šaltalankiai
Šaltalankiai / Fotolia nuotr.

Šildanti šaltalankių arbata

Ingredientai (2 asm.):

  • 1 sauja perrinktų ir nuplautų šaltalankių uogų (tinka ir šviežios, ir šaldytos (atšildykite);
  • 2 cinamono lazdelės;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 500 ml verdančio vandens.

Gaminimas:

1. Į 2 indus, iš kurių gersite arbatą, berkite po pusę saujos uogų ir piestele ar kitu patogiu įrankiu (kočėlo kotu ar medinio šaukšto galu) uogas pagrūskite, kad „paleistų“ sultis.

2. Dėkite į indelius su sugrūstomis uogomis po cinamono lazdelę ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite 5 min. pastovėti.

3. Išimkite cinamono lazdeles, išmaišykite, paskaninkite medumi ir gerkite. Jei jus nervina tirščiai, galite gėrimą perkošti, tačiau tikrai nebūtina.

Vida Press nuotr./Šaltalankių arbata
Vida Press nuotr./Šaltalankių arbata

Šaltalankių džemas

Ingredientai:

  • 1 kg perrinktų ir nuplautų šaltalankių uogų;
  • 500 ml vandens;
  • 750 g cukraus.

Gaminimas:

1. Berkite uogas į puodą ir užpilkite vandeniu. Užkaiskite, palaukite, kol užvirs ir ant labai lengvos ugnies pakaitinkite 15 min.

2. Nemažą tankų plieninį sietą išklokite muslinu ar dviguba marle, dėkite virš švaraus indo ir perkoškite šaltalankius. Kai siete liks tik uogų masė, trinkite ją kuo kruopščiau mediniu šaukštu, o galiausiai suėmę į medžiagą tiesiog rankomis išspauskite kuo daugiau sulčių (turėtų išeiti 800–900 ml).

3. Praskalaukite puodą ir supilkite į jį gautą šaltalankių sunką, supilkite cukrų (galite dalį paprasto pakeisti uogienių cukrumi, taip džemas geriau stings). Kaitinkite apie 10 min. ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami ir stebėdami, ar nekimba prie dugno.

4. Supilstykite gautą masę į paruoštus nedidelius stiklainėlius.

Šis džemas puikiai tiks ir arbatai, ir originaliems desertams ruošti, pyragams pertepti.

Vida Press nuotr./Šaltalankiai
Vida Press nuotr./Šaltalankiai

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais

Ingredientai:

  • 500 ml šaltalankių uogų;
  • 2 svogūnai (galite eksperimentuoti ir naudoti saldžiuosius ar raudonuosius);
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus ar sviesto;
  • 250 ml sidro acto;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 2 obuoliai, geriau mažiau sultingi, nulupti ir supjaustyti kubeliais;
  • 2 persikai, nulupti ir supjaustyti kubeliais;
  • 2 saliero stiebai;
  • 2 skiltelės česnako;
  • nykščio ilgio šviežio imbiero gabaliukas, nuluptas ir sutarkuotas;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių;
  • žiupsnis kajeno pipirų;
  • pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Storadugniame puode svieste pakepinkite svogūnus, pasūdykite, įberkite pipirų ir supilkite visus likusius ingredientus, išskyrus šaltalankius. Užvirkite ir kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 20 min. Galiausiai sudėkite uogas ir pavirkite dar 5 min. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

2. Sukrėskite išvirtą čatnį į nedidelius iškaitintus stiklainėlius ir gerai užsukite. Šaldytuve šis čatnis išsilaikys apie mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius