-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktualu belaukiant Kūčių vakarienės: kaip išsirinkti geriausią silkę?

Gruodis lietuvių namuose – žuvies metas. Prekybininkų pastebėjimu, prieššventiniu laikotarpiu žuvies produktų suvalgome dvigubai daugiau nei įprastai. O populiarumo viršūnėje, be abejo, plaukioja silkės.
Silkės suktinukai
Silkės suktinukai / Vida Press nuotr.

Natūraliausia – neperdirbta žuvis

„Pati natūraliausia yra neperdirbta ir neišdarinėta šviežia ar sušaldyta žuvis“, – paklausta, ką rinktis ieškant natūralumo, atsako Janina Kondrotienė,
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus
vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė.

Sūdyta žuvis, jos teigimu, jau perdirbtas produktas, todėl nėra pats sveikiausias pasirinkimas. „Sūdant visada naudojama druska, kurios rekomenduojama vartoti kaip galima mažiau, taip pat gali būti naudojamas cukrus, saldikliai ir maisto priedai“, – vardija ji.

Kuo trumpesnis sudedamųjų dalių sąrašas, tuo produktas sveikesnis ir vertingesnis.

Druskos kiekis teisės aktais nėra reglamentuotas, todėl jį nustato pats gamintojas. Pašnekovės pastebėjimu, pas mus dažniausiai parduodamos silpnai sūdytos silkės ar jų produktai, kur druskos kiekis mažesnis negu 7 procentai. Ji atkreipia dėmesį, kad fasuotų produktų ženklinimo etiketėje turi būti nurodytas druskos ir cukraus kiekis 100 g produkto. Tiesa, nefasuotiems produktams ši deklaracija nėra privaloma.

Vida Press nuotr./Silkės gabalėliai
Vida Press nuotr./Silkės gabalėliai

Tiesa, visų minėtų priedų su galvomis sūdytose silkėse vis tiek bus mažiau nei vadinamosiose silkių užkandose, kurios gaminamos dažniausiai iš silkių filė su daržovėmis, vaisiais, grybais bei įvairiais prieskoniais ir užpiltos įvairiais padažais. Todėl renkantis produktą J.Kondrotienė pataria gerai išstudijuoti sudėties aprašymą. „Kuo trumpesnis sudedamųjų dalių sąrašas, tuo produktas sveikesnis ir vertingesnis“, – apibendrina.

Naikina kaulus ir kvėpina

Menka paslaptis: kad parduodama silkė žadintų apetitą, gamintojai ją „patobulina“ įvairiais priedais. „Dažniausiai naudojamas aromato ir skonio stipriklis natrio gliutamatas, siekiant prailginti produkto vartojimo trukmę naudojami konservantai. Dažniausiai natrio benzoatas ir kalio sorbatas“, – vardija J.Kondrotienė.

Sūdant paprastai naudojama ne tik valgomoji druska, bet ir kitos medžiagos, pavyzdžiui, žuvies kaulams suminkštinti. Todėl dažnai ant silkės pakuotės galima pamatyti tokius skaičius kaip E331 (natrio citratas), E330 (citrinų rūgštis), E575 (gliukono-delta-laktonas), E300 (askorbo rūgštis). Tiesa, visi šie maisto priedai, specialistės teigimu, leidžiami naudoti ir nekenkia sveikatai.

Inspektorė sako, kad norėdami išgauti patrauklią spalvą, būdingą kvapą ir skonį gamintojai gali nenaudoti konservantų, bet įdėti dažiklių ar kvapiųjų rūkymo medžiagų.

Į ką atkreipti dėmesį

Komentuodama, kaip išsirinkti geriausią produktą, J.Kondrotienė sako, kad daug kas priklauso nuo silkės apdorojimo, išdarinėjimo ar paruošimo būdo.

Verčiau nepirkti silkių, kurių žuviena pageltusi, ištižusi, ant žuvies ryškiai matomas baltyminis apnašas. Nieko gero nežada ir plyšę neišdarinėtų silkių pilveliai ar jaučiamas nemalonus gedimo kvapas.

„Jeigu silkė šviežia ar atšildyta su galva (neišdarinėta), apie šviežumą galima spręsti iš šių pagrindinių kriterijų: neturi pašalinio kvapo (amoniako, puvimo), akys iškilios, ragena skaidri, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti, nesusiklijavę, oda blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi. Žuvies raumenys turi būti standūs, elastingi – paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina“, – išorinius kokybės požymius vardija ji.

Išdarinėtos žuvys ar filė, anot gydytojos, vertinamos daugiausia pagal kvapą, odos ir raumenų būklę. Ji nepataria pirkti silkių, kurių žuviena pageltusi, ištižusi, kai ant žuvies ryškiai matomas baltyminis apnašas. Nieko gero nežada ir plyšę neišdarinėtų silkių pilveliai ar jaučiamas nemalonus gedimo kvapas.

Vida Press nuotr./Silkės šviežumo tikrinimas
Vida Press nuotr./Silkės šviežumo tikrinimas

Liesos – tamsesnės

Paklausta, kaip atpažinti riebią silkę, pašnekovė sako, kad išoriškai tai padaryti sunku. „Ypač kai žuvis su oda. Nebent iš spalvos, kuri liesų žuvų tamsesnė, tačiau fasuotų produktų ženklinimo etiketėje maistingumo deklaracijoje visada yra nurodytas riebalų kiekis“, – kalba J.Kondrotienė.

Riebiausios Lietuvoje populiarėjančios matjes silkės. Tai jaunos Atlanto vandenyne sužvejotos silkės be ikrų ir pienių, gaudomos gegužę ir vasaros pradžioje. Veterinarijos specialistės teigimu, tuo metu jų riebumas pats didžiausias (21–22 %). Be to, palyginti su įprastomis, šios silkės sūdomos labai silpnai (druskos kiekis sudaro 2–3 %) ir yra ypač švelnaus skonio. Tiesa, kur kas aukštesnė ir jų kaina.

Vida Press nuotr./Silkė
Vida Press nuotr./Silkė

Nemalonu, bet nepavojinga

Silkės vartojimo tinkamumą, specialistės aiškinimu, nustato patys gamintojai, ir jis gali būti labai skirtingas, todėl visuomet patariama skaityti prie produkto pridedamą etiketę. Ji pabrėžia, kad bet kuriuo atveju silkė – greitai gendantis produktas, todėl parsinešus ją rekomenduojama sunaudoti kaip galima greičiau ar laikyti gamintojo nurodytomis sąlygomis.

Perkantys nedarinėtas gėrybes, ko gero, yra susidūrę ar bent jau girdėję atvejų, kai skrodžiant žuvį jos viduriuose aptinkama kirmėlių. Kad ir kaip nemaloniai tai atrodytų, J.Kondrotienė aiškina, kad į Lietuvą atvežamos paprastai tik sušaldytos silkės, jos atšildomos ir perdirbamos, todėl pavojaus užsikrėsti parazitais nėra, nes šaldymo metu jie žūsta. „Pašalinus parazitus produktas yra tinkamas vartoti“, – ramina inspektorė.

Vida Press nuotr./Užkandis su silke
Vida Press nuotr./Užkandis su silke

Patarimai:

  • druskos perteklių pašalinsite keletui valandų pamerkę silkę į šaltą vandenį, pieną ar arbatą. Piene mirkyta žuvis bus minkštesnė, o juodojoje arbatoje – standesnė.
  • darinėdami žuvį nepamirškite nupjauti plonojo, vidurius dengusio kraštelio. Jis nereikalingas, nes yra kietas ir kaulėtas. Likusius kauliukus šalinkite aštriu peiliuku.

Turime ir savos silkės

Ar žinojote, kad Baltijos jūroje gaudomos strimelės taip pat yra silkės? Dažnai jos taip ir vadinamos – Baltijos silkėmis. Dėl mažai sūraus Baltijos vandens ir netinkamų sąlygų jos užauga kur kas mažesnės nei Atlantinės, bet yra labai skanios ir vertinamos, ypač Skandinavijos šalyse.

Kaip ir įprastos silkės, jos gali būti sūdomos, marinuojamos įvairaus skonio marinatuose žalios ar keptos.

Jūsų dėmesiui – keli tradiciniai silkės patiekalų receptai:

Silkė su daržovėmis
Receptas: Silkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 316
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Silkė: 2.00 vnt. (filė)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
  2. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
  3. Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
  4. Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.

Receptą atsiuntė Janina M.

Suskleisti
Silkė su burokėliais
Receptas: Silkė su burokėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 151
Receptas
Ingredientai
Silkė: 300.00 g
Burokėliai: 1.00 vnt. (virtų)
Agurkai: 100.00 g (marinuoti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Virtus burokėlius ir agurkus supjaustykite kubeliais, silkę – gabaliukais, svogūnus – žiedeliais.
  2. Viską sumaišykite ir paskaninkite aliejumi bei mėgstamais prieskoniais.
Suskleisti
Šventiniai silkių sumuštiniai
Receptas: Šventiniai silkių sumuštiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 91
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (kepalėlis prancūziško)
Silkė: 200.00 g (marinuotos filė)
Burokėliai: 1.00 vnt. (virtas)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 2.00 valg. š.
Majonezas: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (riešuto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Burokėlį, obuolį ir svogūną nulupkite.  Burokėlį ir obuolį smulkiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite.
  2. Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotą silkės filė.
  3. Visus susmulkintus produktus sukrėskite į bendrą dubenį, suberkite parmezano sūrį, jei reikia pagal skonį pasūdykite.
  4. Majonezą  ir jogurtą sukrėskite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu muskatu, kapotais krapais ir išmaišę sukrėskite į silkių ir daržovių dubenį. Viską gerai išmaišykite.
  5. Batoną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol pagels. Dar šiltas įtrinkite česnakų skiltelėmis.
  6. Ant skrudinto batono riekelių tepkite silkių ir daržovių užtepo išdėliokite gražiai į lėkštę, papuoškite krapais ir iškart tiekite.
Suskleisti
Vokiškos silkės salotos
Receptas: Vokiškos silkės salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 120
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 puodelis (virtos - pjaustytos)
Obuoliai: 1.00 vnt. (1 puodelis - smulkinti)
Agurkai: 1.00 puodelis (marinuoti - smulkinti)
Silkė: 1.00 puodelis (pjaustyta gabalėliais)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 puodelis (pjaustyti - konservuoti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Pipirai: 10.00 vnt. (grūdeliais)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite aliejumi, citrinos sultimis, pipirais.
  2. Jeigu patiekalą ruošiate ne pasninkui, bet kitoms progoms, tuomet vietoje alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių galite naudoti grietinę ar majonezą.
Suskleisti
Silkė, marinuota garstyčių padaže
Receptas: Silkė, marinuota garstyčių padaže
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 44
Receptas
Ingredientai
Silkė: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (sėklų)
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Actas: 50.00 ml (obuolių)
Aliejus: 50.00 ml
Morkos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Silkę nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Svogūną ir morkas supjaustykite žiedeliais, sutrinkite kalendros sėklas.
  3. Į indą sudėkite garstyčias, druską, cukrų ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite aliejų, ir, gerai išmaišę, actą. Kai padažas taps vientisos masės, supilkite ir sutrintas kalendros sėklas. Padažo paragaukite, ar užtenka prieskonių, ar priimtinas jo skonis.
  4. Dabar sluoksniuokite silkę su morkomis ir svogūnais ir apliekite gautu padažu. Marinuokite 1-2 dienas.
Suskleisti
„Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
Receptas: „Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.4 / 39
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė geltona)
Grikiai: 1.00 st. (daigintų parą)
Morkos: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Pomidorai: 3.00 valg. š. (džiovintų)
Jūros kopūstai:(džiovintų) 2.00 valg. š.
Razinos: 2.00 valg. š.
Grybai: 2.00 valg. š. (džiovintų baravykų)
Porai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (sėmenų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Baravykus pamirkykite per naktį. Džiovintas morkas ir razinas (atskirai) pamirkykite 4 valandas.
  2. Mirkytas morkas, razinas, daigintus grikius ir pomidorus susmulkinkite S formos peiliuku.
  3. Pagal skonį pasūdykite. Pagardinkite džiovintais krapais ir pipirais. Suberkite smulkiai supjaustytus baravykus ir džiovintus porus, 15 min. pamirkytus jūros kopūstus, supilkite aliejų ir dar trumpai įjunkite smulkintuvą, kad viskas gerai susimaišytų.
  4. Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Suformuokite bokštelius ir įdarykite paruošta mase.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Kepta silkė
Receptas: Kepta silkė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 78
Receptas
Ingredientai
Silkė: 1.00 vnt.
Riešutai: 2.00 valg. š. (smulkintų - graikinių ar žemės)
Saulėgrąžų aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 3.00 valg. š. (Daumantų pikantiško)
Kaip gaminti
  1. Išdarinėkite silkę ir pamirkykite vandenyje apie valandą, kad nebūtų tokia sūri (galima įpilti truputį pieno, tada ji neištyžta).
  2. Šiaudeliais supjaustykite svogūną ir apkepkite iki gelsvumo aliejuje. Į folijos lakštą įpilkite truputį aliejaus, dėkite vieną pusę silkės.
  3. Ant jos uždėkite keptus svogūnus, ant jų užberkite  riešutus ir uždėkite kitą puselę silkės.
  4. Ant silkės užpilkite likusį aliejų.
  5. Foliją stipriai susukite.
  6. Kepti įkaitintoje iki 180*C orkaitėje pusę valandos. Atvėsinkite. Su konditeriniu švirškštu uždėkite majonezą. Skanaus.
  7. Be majonezo tinks Kūčių stalui.

Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius