Dabar populiaru
Publikuota: 2019 balandžio 26d. 12:00

Atvelykiui – 3 nesudėtingi patiekalai: nesaldūs „keksiukai“, šaltsriubė ir mielinė boba

Mielinė Atvelykio boba
Mielinė Atvelykio boba

Tradiciškai praėjus savaitei po Velykų savaitę minime dar vieną progą – Atvelykį. Atvelykio savaitgalis daug kam geriau žinomas kaip vaikų Velykėlės, mat tada didžiausias dėmesys skiriamas vaikams ir tam, kad šeima būtų drauge. Kokios tradicijos puoselėjamos šia proga, ko skanaus galime pasigaminti?

Kaip pasakoja žinoma etnologė Nijolė Marcinkevičienė, Atvelykio šventė yra tarsi maža Velykų kopija. „Tai – kaip Velykų aidas, šventės atkartojimas, tik stalas kraunamas kiek kukliau, o dėmesys skiriamas vaikams. Nuo Velykų būna praėję šiek tiek laiko, tad vaikai suspėja prisirinkti kiaušinių – tradiciškai yra žaidžiami įvairūs žaidimai, vyksta ridenimai. Ankščiau veiksmas vykdavo kieme, žmonės visokių rungčių prisigalvodavę, būdavo daug juoko ir klegesio. Atvelykis siejamas su sūpuoklėmis – anuomet būtent per vaikų Velykėles žmonės imdavo suptis ir džiaugtis pavasariu“, – pranešime žiniasklaidai cituojama senųjų tradicijų žinovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nijolė Marcinkevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nijolė Marcinkevičienė

Pasiteiravus, ką istoriškai įprasta gaminti per Atvelykį, etnologė tuoj pat mini pyragus: „Per Velykas stalus nukraudavo sočiais mėsos, bulvių patiekalais, kepiniais ir margučiais, o per Atvelykį bent jau riebų pyragą būdavo privalu kepti. Tradiciškai ir vėl kepdavo bobas – manyta, kad kuo ji aukštesnė, tuo skanesnė. Jei šeima pasiturinti, prikepdavo ir kitokių pyragų, meduolių, keksų. Ant stalo dėdavo ir virtos mėsos, ir šaltienos, ir kiaušinių. Jei sąlygos menkesnės, kepdavo paprastesnį pyragą, vadintą „Pagalve“. Svarbiausias momentas – mielės ir pyragų kilimas. Moterys anuomet visokių papročių turėjusios, kad tik tie pyragai kiltų, su mielėmis aplink trobas lakstydavo, tikėjo, kad tai turės įtakos pyragų „augimui“, – pasakoja N.Marcinkevičienė.

Per Atvelykį būdavo priimtina suvalgyti bent vieną baltą, nemargintą, kietai virtą kiaušinį.

Etnologės teigimu, per Atvelykį taip pat būdavo priimtina suvalgyti bent vieną baltą, nemargintą, kietai virtą kiaušinį. „Tai – labiau liturginis paprotys, mat per apeigas bažnyčioje taip pat buvo įprasta apsirengti baltai. O balta – tai visuomet nauja pradžia. Jei laikotės papročių, tuomet pusryčiams paprastas baltas kiaušinis bus labai simboliška“, – pastebi N.Marcinkevičienė.

Atvelykio renginys
Atvelykio renginys

„Šventės pirmiausiai yra ne apie maistą, tačiau be jo – irgi sunku įsivaizduoti paminėjimus. Vaikų Velykėlėms siūlyčiau gaminti tai, ką valgytų visi šeimos nariai, ypač vaikai – juk ši šventė yra būtent apie juos“, – sako prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė ir siūlo 3 receptus.

Pusryčių keksiukai

Ingredientai:

  • 8 baltos forminės duonos riekės;
  • 8 kiaušiniai;
  • gabalėlis sviesto;
  • 8 griežinėliai šoninės arba kumpio;
  • gabalėlis kietojo sūrio;
  • sauja kapotų krapų ar kitų žalumynų;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Forminės duonos kraštus nupjaukite, duoną šiek tiek pakočiokite ir kiekvieną riekelę ištepkite sviestu iš abiejų pusių (prieš tai sviestą galima išlydyti puode – bus lengviau tepti).

2. Imkite formeles keksiukams ir įklokite į įdubimus po duonos riekelę. Tuomet į kiekvieną duonos riekelę dėkite po griežinėlį pasirinktos mėsos ir ant viršaus įmuškite po kiaušinį.

3. Ant kiekvieno paruošto keksiuko užtarkuokite sūrio, pabarstykite druska, pipirais ir apiberkite kapotais krapais. Pašaukite į iki 180C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min.

Pusryčių keksiukai
Pusryčių keksiukai

Ridikėlių šaltsriubė pietums

Ingredientai:

  • 2 l kefyro;
  • 0,5 l virinto vandens;
  • 200 g ridikėlių;
  • 2 vidutinio dydžio agurkai;
  • 3–4 kietai virti kiaušiniai;
  • svogūnų laiškų;
  • krapų;
  • druskos (pagal skonį);
  • bulvių.

Gaminimas:

1. Dideliame puode sumaišykite kefyrą ir vandenį (tirštumą galima reguliuoti).

2. Ridikėlius, agurkus ir kiaušinius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus bei viską dėkite į puodą. Įberkite šiek tiek druskos ir viską gerai išmaišykite.

3. Patiekite su karštomis virtomis bulvėmis.

Šalta ridikėlių sriuba
Šalta ridikėlių sriuba

Šventinė Atvelykio boba

Ingredientai:

  • 20 g sausų mielių;
  • 0,5 kg miltų;
  • 250 g šilto pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 150 g sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • riešutų, razinų, džiovintų abrikosų (pagal skonį).

glajui:

  • 200 g cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Pirmiausia sumaišykite sausas mieles ir miltus.

2. Dubenyje ant silpnos ugnies išlydykite sviestą ir supilkite į miltų ir mielių mišinį. Ten pat pilkite silpnai pašildytą pieną, įmuškite kiaušinius ir suberkite džiovintus vaisius. Viską išmaišykite, gautą tešlą gerai išminkykite ir palikite šiltoje patalpoje 1,5 val.

3. Pasiruoškite keksui kepti skirtą formą: ištepkite sviestu ir, tešlai iškilus, sudėkite ją į formą.

4. Pašaukite bobą į iki 160C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes.

5. Kol boba kepa, pasiruoškite glajų. Cukraus pudrą sumaišykite su nedideliu kiekiu vandens (kad geriau stingtų, galite šiek tiek pakaitinti garų vonelėje).

6. Iškepusią bobą palikite ataušti 15–20 min., o tuomet išimkite iš formos ir apliekite pagamintu glajumi.

Mielinė Atvelykio boba
Mielinė Atvelykio boba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Kviečiame anties

Video

08:55
00:20
46:42

Esports namai

Lietuviškas verslas

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką