Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugpjūčio 11d. 11:00

Auksiniai bulviniai blynai: ekspertas pataria, kaip juos iškepti tobulus

Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu
Astos Černės nuotr. / Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu

Nors dažniau linksniuojame cepelinus, panašu, kad ne juos, o bulvinius blynus galima vadinti populiariausiu tradiciniu bulviniu patiekalu. Kodėl? Nes jie žymiai lengviau paruošiami namuose ir ne tokie jautrūs klaidoms. Patys pagalvokite, kada paskutinį kartą lipdėte cepelinus ir kada kepėte blynus? O kad blynai būtų tikrai tobuli, verta žinoti vieną kitą gudrybę!

Patarimais, kaip iškepti puikius bulvinius blynus ir ko geriau vengti, dalijasi restoranų „Forto dvaras“ vyriausiasis šefas Ramūnas Giraitis.

Šviežių lietuviškų bulvių laukia dažnas tautietis (gal tik rečiau kas prisipažįsta), tačiau ne visi ryžtasi iškart kepti iš jų blynus, nes bijo, jog šie nepavyks. Paklaustas, ar yra pagrindo tokiems nuogąstavimams, R.Giraitis sako, kad iš dalies taip: pirmosios bulvės sultingesnės, sutarkavus masė išeina skystesnė, o tirštinti jos, pridėjus daug miltų, irgi nesinori, nes blynai bus kieti. Ką daryti? Elementaru, pataria ekspertas, sutarkavus šviežias bulves reikia tarkių masę nusunkti, taip ir išvengsim išskydusių blynų grėsmės. Tam tiks ir marlė, ir tankus sietelis, kuriame masę galima kiek nuvarvinti.

Lietuvoje auginamos ne vienos veislės bulvės, skirtingų rasite parduotuvėse ir turgavietėse, kurios jų labiausiai tinka blynams? R.Giraitis teigia, kad iš esmės visos krakmolingų bulvių veislės, tačiau esant pasirinkimui, geriau imti „Vineta“ (baltos bulvės) ir „Laura“ (raudona žievelė ir geltonas vidus) veislės šakniagumbius (šios veislės, beje, labiausiai tinka ir cepelinams).

Ingredientai ir skonio paslaptis

Miltai „suriša“ tarkuotų bulvių masę, o grietinė suteikia blynams sultingumo, purumo.

Sutarkavome bulves, kas toliau? R.Giraitis primena, kad kartu su bulvėmis verta sutarkuoti ir 2 nedidelius ar 1 didesnį svogūną. O tada, jei turime 1 kg tarkuotų bulvių, mušame 1–2 kiaušinius, beriame 1–2 šaukštus miltų, dedame 1–2 šaukštus grietinės ir beriame druskos bei maltų pipirų pagal skonį.

Kam reikalingi miltai ir grietinė? Pirmieji „suriša“ tarkuotų bulvių masę, o grietinė suteikia blynams sultingumo, purumo. O štai krakmolo į bulvinius blynus nededama, jo užtenka tiek, kiek yra pačiose bulvėse.

Kokius riebalus geriausia naudoti blynų kepimui? Pasak R.Giraičio, jie gerai iškepa ir aliejuje, tačiau didžioji gardžių blynų paslaptis yra kiaulės taukai. „Tenesupyksta visi sveikuoliai, ant taukų kepti blynai bus tikrai skanesni“, – tikina ekspertas ir priduria, kad gyvulinės kilmės riebalai pastaruoju metu grįžta į madą – tai yra į virtuves.

Madingomis prieš kurį laiką vėl tapo ir ketaus keptuvės – tad jei turite tokią iš senų laikų ar įsigijote modernią, joje ir kepkite bulvinius blynus. Jei neturite, bus gerai ir kitokia, tačiau geriau – storesniu dugnu. Storadugnės keptuvės tolygiau įšyla, išlaiko karštį, tai blynams tik į naudą.

„Scanpix“ nuotr./Bulviniai blynai
„Scanpix“ nuotr./Bulviniai blynai

Blynai, kurie nelaukia

Bulvinius blynus reikia kepti vos tik paruošėte jų masę, nes ši gana greitai juoduoja. Galbūt esate girdėję patarimų, jog nuo juodavimo apsaugo žiupsnelis citrinos rūgšties ar sulčių, tačiau pašnekovas tokią „apsaugą“ vertina skeptiškai, pasak jo, toji rūgštis jaučiasi – keičia blynų skonį.

Kepant blynus verta stebėti masę, jei susidaro per daug skysčio, tiesiog švelniai paspaudžiant jį reikia surinkti į šaukštą ir nupilti. „Paruošus blynų masę ir įkaitinus keptuvę, geriausia kviesti šeimą prie stalo, o kam nors vienam aukotis – stovėti prie keptuvės ir kepti susėdusiems blynus“, – juokiasi pašnekovas.

Pasak R.Giraičio, bulviniai blynai yra pripažinta lietuviško kulinarinio paveldo dalis, seniau jie būdavo kepami ir keptuvėje, ir krosnyje ant, pavyzdžiui, kopūsto lapo. Kitaip yra su bulviniais blynais, kepamais su mėsos įdaru, dar vadinamais „Kėdainių blynais“. Šie jau yra sovietinių laikų kūrinys, tačiau pašnekovas juokauja, kad kai sukaks 100 metų, juos irgi vadinsime paveldu.

Jei susigundėte kepti būtent tokius, jiems paruošiama lygiai tokia pat bulvių masė, o įdaras – toks pat kaip cepelinams: malta kiauliena (ji riebesnė ir geriau „draugauja“ su bulvėmis nei jautiena), svogūnas, druska ir pipirai.

Ant keptuvės dedamas sluoksnis bulvių masės, tada truputį mėsos įdaro, kurį kiek paplojame, o ant viršaus vėl bulvių masės. Šiuos blynus kepame ant lėtesnės ugnies, kad viskas tikrai iškeptų. Tiesa, uždengti keptuvės nerekomenduojama, nes tokiu atveju blynai troškinsis, nebus tokie traškūs.

Mariaus Žičiaus nuotr./Bulviniai blynai su faršu ir ridikėlių padažu
Mariaus Žičiaus nuotr./Bulviniai blynai su faršu ir ridikėlių padažu

Palydovai: nuo grietinės iki džemo

Jei iškepėte įprastų bulvinių blynų, turite daugybę galimybių, su kuo juos valgyti: šaltutėle grietine, grietinės-sviesto padažu, varškės, grybų padažais. Pats pašnekovas mėgaujasi bulviniais blynais su namine obuoliene ar spanguolių džemu. Senais laikais bulvinius blynus dažnai lydėdavo riebus dažinys, ruoštas iš spirgučių, svogūnų, miltų ir riebaus pieno ar grietinės. Dabar tokią kalorijų „bombą“ jau retai kas ruošia.

O štai „Kėdainių blynai“, kadangi yra kepami su mėsa, derinami su grietine, jokių spirgučių čia jau nebereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Patikrinta 15min Aktualu

Tiesa ar melas? R.Karbauskis apie pataisas dėl draudžiamos informacijos: „Ne Seimo nariai rašė“

Gazas

5 faktai: devintajame Dakaro etape trukdė kopos ir gedimai, tačiau B.Vanagas – penketuke

15min iš Gdansko Aktualu

Nužudyto Gdansko mero žmona: žmonėms sunku suvokti, kad neapykanta gali būti tokia didelė

Vardai

K.Meschino apie erotinį video: „Negalvojau, kad galima tiek verkti – tikriausiai išverkiau viską“

Aktualu

Laidotuvių procesijos užstatyti Plungės pareigūnai ėmė išrašinėti baudas

Aktualu

Orai.lt: sustiprės vėjas, vyraus šlapdriba

Aktualu

Theresos May vyriausybė nedideliu balsų skirtumu atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo

Aktualu

„Brexit“: ar po 72 dienų lietuviams teks grįžti namo?

„Ginčas“: lietuvis NBA klubo savininkas – utopija ar realus tikslas?

Interviu 24sek

Buvusį klubą 23 taškais pasveikinusį Roką Giedraitį nustebino sirgalių sutikimas

Aktualu

Kaip veikia Kinijos cenzūra: draudžia, leidžia ir žiūri pro pirštus

Verslas

Miesto estetika ir kaimo praktiškumas: dizainerė įrodė, kad tai suderinama

Vardai

„120“ apsiskelbė „Eurovizijos“ atrankos nugalėtojais, bet komisija nuleido ant žemės – skyrė 0 balų

Gazas

Priešpaskutinis etapas įveiktas: finiše – abu Lietuvos motociklininkai

Aktualu

Šilutės rajone į griovį įvažiavusiame automobilyje nuskendo motina ir mažametė dukra

15min recenzija Kultūra

„Žalioji knyga“: patogi komedija nepatogia tema

24sek

Sėkmės pasigedęs Dainius Adomaitis: apie „Ryto“ klaidas ir nedėkingą lipduką

Mokslas.IT

Advokatas: „Linkomanijos“ byla bus paskutinė – nauja tvarka leis blokuoti svetaines be teismo

Verslas

Apsigavo: alytiškė lėktuvo bilietus pirko iš ne kartą baustos įmonės ir susidūrė su bėdomis

Gyvenimas

Dietomis nusivylęs Dmitrijus tapo veganu: atsikratė 30 kg ir įveikė aplinkinių spaudimą

Pasaulis kišenėje

Neskaitę šių patarimų į Pietų Ameriką dar nevažiuokit

24sek

Garsus svečias Vilniuje: dėl „Ryto“ talento atvyko „Raptors“ bosas

Gyvi regionai

Žiemą vilniečius šildo telšiškės siuvami paltai

Gyvenimas

6 kūdikio kambario dekoravimo klaidos, kurių turėtumėte vengti

Vardai

Keistuoliu vadintas Antanas Nedzinskas dėl svajonės išleido beveik 60 tūkst. eurų

Naujienos

Patikrinta 15min Aktualu

Tiesa ar melas? R.Karbauskis apie pataisas dėl draudžiamos informacijos: „Ne Seimo nariai rašė“

Gazas

5 faktai: devintajame Dakaro etape trukdė kopos ir gedimai, tačiau B.Vanagas – penketuke

15min iš Gdansko Aktualu

Nužudyto Gdansko mero žmona: žmonėms sunku suvokti, kad neapykanta gali būti tokia didelė

24sek

Paleista pergalė: neišnaudoti „Ryto“ šansai, R.Giedraičio siurprizas ir neprarasta viltis

Vardai

K.Meschino apie erotinį video: „Negalvojau, kad galima tiek verkti – tikriausiai išverkiau viską“

Aktualu

Orai.lt: sustiprės vėjas, vyraus šlapdriba

Aktualu

Laidotuvių procesijos užstatyti Plungės pareigūnai ėmė išrašinėti baudas

Aktualu

Theresos May vyriausybė nedideliu balsų skirtumu atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo

„Ginčas“: lietuvis NBA klubo savininkas – utopija ar realus tikslas?

Aktualu

„Brexit“: ar po 72 dienų lietuviams teks grįžti namo?

Interviu 24sek

Buvusį klubą 23 taškais pasveikinusį Roką Giedraitį nustebino sirgalių sutikimas

Aktualu

Kaip veikia Kinijos cenzūra: draudžia, leidžia ir žiūri pro pirštus

Verslas

Miesto estetika ir kaimo praktiškumas: dizainerė įrodė, kad tai suderinama

Vardai

„120“ apsiskelbė „Eurovizijos“ atrankos nugalėtojais, bet komisija nuleido ant žemės – skyrė 0 balų

Gazas

Priešpaskutinis etapas įveiktas: finiše – abu Lietuvos motociklininkai

Aktualu

Šilutės rajone į griovį įvažiavusiame automobilyje nuskendo motina ir mažametė dukra

15min recenzija Kultūra

„Žalioji knyga“: patogi komedija nepatogia tema

24sek

Sėkmės pasigedęs Dainius Adomaitis: apie „Ryto“ klaidas ir nedėkingą lipduką

Mokslas.IT

Advokatas: „Linkomanijos“ byla bus paskutinė – nauja tvarka leis blokuoti svetaines be teismo

Verslas

Apsigavo: alytiškė lėktuvo bilietus pirko iš ne kartą baustos įmonės ir susidūrė su bėdomis

Gyvenimas

Dietomis nusivylęs Dmitrijus tapo veganu: atsikratė 30 kg ir įveikė aplinkinių spaudimą

24sek

Garsus svečias Vilniuje: dėl „Ryto“ talento atvyko „Raptors“ bosas

Aktualu

Seimo pirmininkas STT vadovui perduos gautą informaciją dėl galimai nusikalstamos veikos

Pasaulis kišenėje

Neskaitę šių patarimų į Pietų Ameriką dar nevažiuokit

Gyvi regionai

Žiemą vilniečius šildo telšiškės siuvami paltai

Vardai

Gera keliauti kartu

Video

00:32
21:00
02:06

Praktiški patarimai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką