Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 5d. 13:00

Auksinio kugelio paslaptys: 7 naudingi patarimai ir klasikinis receptas

Kugelis su vištiena
Eglės Savickaitės nuotr. / Kugelis su vištiena

Kugelis – tikras rudens stalo karalius, juo pakvimpa visi namai, o būsimiems valgytojams nereikia baimintis, jog kugelis iširs (kaip cepelinai) ar nuvargins prie keptuvės trypčiojantį kepėją (kaip bulviniai blynai). Dalinamės keliais naudingais patarimais, kad jūsų kugelis būtų tikrai minkštas, purus, skanus, kitaip tariant, vertas aukso medalio!

Tik bulvių ir druskos neužteks. Nors kugeliui kepti kokių nors ypatingų ingredientų nereikia, vien tik tarkuotų bulvių neužteks. Didžiausi puraus ir minkšto kugelio garantai yra pienas ir kiaušiniai. Beje, pieną reikia pilti karštą, kitaip tariant, kugelio masę užplikyti. Proporcijas rasite recepte žemiau.

Kaip be svogūnų ir šoninės! Jei pienas ir kiaušiniai atsakingi už purumą, tai papildomam skoniui ir aromatui suteikti reikės svogūnų ir rūkytos šoninės. Pusę rekomenduojamo svogūnų kiekio geriausia sutarkuoti kartu su bulvėmis, o kitą dalį pjaustyti kubeliais ir pakepinti kartu su taip pat supjaustyta šonine.

Ar reikia miltų? Vieni kugelio kepėjai ir kepėjos būtinai beria į masę miltų, kiti net nesupranta, kam to reikia. Iš tiesų miltai šie tiek „suriša“ kepinį, kugelis būna standesnis, lengviau pjaustomas, bet jei jums to nesinori, galite ir neberti, skonis nenukentės.

Improvizacija priedais. Kugelį be jokių priedų, net minėtosios šoninės, irgi galima iškepti, bet kodėl gi nepažaidus? Kai šoninė pabos, galite ją keisti kiaulienos faršu (jį reikia pakepinti), marinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, rūkytomis kiaulienos ausytėmis. Vietoje mėsos galima dėti džiovintų (tik prieš tai pamirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (slyvų, obuolių, kriaušių).

Kad kugelis nepriliptų. Nesvarbu, kepate kugelį didelėje kepimo formoje ar nedidukuose porcijiniuose indeliuose, nepamirškite dugno ir sienelių kruopščiai ištepti riebalais – tam labiausiai tinka taukai ar aliejus. Jei norite daugiau traškumo, galite barstyti ir maltais džiūvėsėliais, tačiau tai nėra būtina.

Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės

Kiek kepti? Jei naudojatės elektrine bulvių tarkavimo mašina, kugelio masę paruošite greitai, o štai kantrybės, kol jis kepa, reikės. Geriau, kad kugelis nebūtų labai plonas, toks jis bus minkštesnis, puresnis, tačiau storesnis, žinoma, ilgiau keps. Paprastai kugeliui iškepti reikia ne mažiau kaip valandos, tačiau svarbiausia – stebėkite jo viršų. Kai jis tampa auksinis, o pakraštėliai – traškūs, rusvi, metas traukti iš orkaitės.

Skanaukite su padažu. Teisingai iškeptas kugelis nebus nei kietas, nei sprangus, tačiau padažas jam nepamaišys. Su kugeliu dera tie patys padažai kaip ir su cepelinais, bulviniais blynais: paprasčiausia (riebi) grietinė, grietinės-sviesto padažas, taip pat vadinamasis „baltas padažas“ iš pakepintų svogūnų, spirgučių, trupučio miltų ir pieno.

O dabar metas kepti!

Klasikinis kugelis

Ingredientai (didelei skardai):

  • 2,5 kg bulvių;
  • 4 svogūnai;
  • 3 kiaušinių (galima mušti ir dvigubai tiek);
  • 500 ml pieno;
  • 500 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 šaukštas druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. miltų (nebūtinai);
  • taip pat taukų ar sviesto skardos patepimui;
  • šiek tiek maltų džiūvėsėlių skardos pabarstymui (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Smulkiai sutarkuokite bulves ir 2 svogūnus.

2. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną – kitaip tariant, masę užplikome.

3. Mušame į bulvių masę kiaušinius, beriame druską, pipirus, jei naudojate, taip pat ir miltus ir labai gerai išmaišome.

4. Paruoštą kugelio masę verčiame į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

5. Kepame ne mažiau kaip valandą – kol kugelio pakraštėliai bus apskrudę, o visas viršus – auksinis.

Vida Press nuotr./Kugelis
Vida Press nuotr./Kugelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Povilo Urbšio sėkmė: 2,3 tūkst. eurų vertintą žemę pardavė už 143 tūkst. eurų

Verslas

R.Masiulis apie Vilniaus oro uosto terminalą: pastatas „kvepia“ sovietmečiu

24sek

Pergalingas metimas per J.Valančiūno ranką: buvęs „Raptors“ treneris triumfavo Toronte

Aktualu

Orai.lt: veržiasi šaltis – šalčiausias bus šeštadienio rytas

Aktualu

Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Annos istorija

Aktualu

JAV strategija Afganistane: pasitraukimas blogiau nei aklavietė

Gazas

Renkame „Tautos automobilį 2019“: populiariausias „Honda“ visureigis – CR-V

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

24sek

Po Antano Guogos pareiškimų – sirgalių gedulo vainikas prie „Ryto“ biuro durų

Aktualu

Linas Kojala apie patvirtintą „Brexit“ susitarimo projektą: tai – dar ne pabaiga

Vardai

„Dydžio (r)evoliuciją“ laimėjo Vitalija Jonikytė: dirbti į fabriką Norvegijoje jurbarkiškė nebegrįš

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Gyvenimas

Atsikratyti pilvo padės penki prieskoniai

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

„Ginčas“: K.Maksvytis vertas treniruoti „Žalgirį“ ir „Rytą“?

Aktualu

Tarp taikos ir naujo karo: kas šiomis dienomis vyksta Gazos Ruože?

Sportas

Belgišką sprigtą gavusio „Vyčio“ strategas L.Mistura: „Mūsų žaidėjai – ne prastesni“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

Naujienos

Mokslas.IT

Panašu, kad į „iPhone“ ekranus pirštų atspaudų skaitytuvo montuoti neketinama

Aktualu

Dalis „tvarkiečių“ siekia nuversti R.Žemaitaitį

primena Aktualu

Pasakyta/Padaryta. Kuo virto pažadai keisti taisykles užsienio žurnalams su alkoholio reklama?

Pasaulis kišenėje

Miestai, galintys pasigirti puikiais parkais ir žaliosiomis zonomis

Kultūra

Kėdainių miesto gimtadienyje gera nuotaika ir turininga renginių programa

Aktualu

Kaune iškrito beveik mėnesinė kritulių norma: skendo mašinos ir rūsiai, sulaukta 115 iškvietimų

Gyvenimas

Geriau valgyti tris ar penkis kartus per dieną? Dietologės komentaras

24sek

„Oranžinė“ rinktinė paskelbė sudėtį mačui su Lietuva

Vardai

Neringa Šiaudikytė pristato dainos „All over“ lyrinę versiją: „Meilė mus paverčia geresniais“

Aktualu

Ainius Lašas: Ar sugebame matyti toliau nei Landsbergių verslas? Atsakymas R.Lazutkai

Vardai

Jurgita Krivickienė: apie mamas visagales ir geriausią sportą – 4 vaikus

Aktualu

„Kauno švara“ direktorius D.Tumynas įtariamas priėmęs kyšį iš vienos įmonės vadovo

Vardai

Grupė „Vyšnios“ pristato dainą „Rozmarinai“: filmuodamos klipą įsivėlė į konfliktą

Aktualu

Iškilmingai perlaidojusi signatarą Mykolą Biržišką valstybė jo kapą paliko likimo valiai

Gyvenimas

Norite, kad vaikas būtų sveikas ir kūrybiškas? Leiskite jam kuo daugiau būti lauke

Gyvenimas

C.Schiffer apie grožio puoselėjimą: sutartyse būdavo įrašyta, kad negaliu nusikirpti plaukų

Verslas

Kūrybinis mąstymas tampa esmine savybe besikeičiančiame pasaulyje

Gazas

Parodė: kokiu automobiliu po Baltijos šalis keliaus popiežius Pranciškus

Vardai

„Lietuvos balsą“ užkariauti bandys įspūdinga atlikėja iš Britanijos – lietuvė Klaudia Keziah

Mokslas.IT

Prieš rinkimus JAV – technologijų milžinų „ginklavimosi varžybos“ siekiant apginti demokratiją

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką