Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Daugiau nei 10 būdų patiekti šventinę antį: mažos detalės kuria stebuklus

Ne tik šokoladiniame kiaušinyje laukia siurprizas. Paslaptis slypi ir keptos anties viduje. Tobulo skonio antieną padarykime dar tobulesne – į vidų prikimšti obuolių, džiovintų slyvų, apelsinų įdarai paukštienai padeda laimėti pirmąją vietą patiekalų varžybose. Iki pilnos laimės betrūksta tik „vyšnaitės ant torto“ – šaukšto tiršto, aromatingo padažo.
Kepta antis
Kepta antis / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 „Norfa“

„Antis – ypatingas paukštis, kurio subtilus skonis geriausiai atsiskleidžia tam tikrų produktų draugijoje. Tad nusprendus išsikepti antį ar ją nusipirkus šviežiai keptą, reiktų pasirūpinti ir su kuo ją patieksite“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius. Prekybos tinklo, prieš šventes pasiūliusio pirkėjams marinuotas ir ką tik iškeptas antis, specialistas pataria ne tik kaip pasiruošti gardų įdarą, bet ir su kokiu garnyru ar padažu patiekti šį paukštį.

„Antiena yra puikus pavyzdys, kaip mažos detalės gali sukurti tikrą šedevrą“, – šypsosi D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Džiovintų slyvų ir grikių įdaras

Antienos mėsa tobulai dera su džiovintomis slyvomis. Pridėjus dar kelis ingredientus ir sumaišius su grikiais, paukštiena ne tik įgauna papildomų skonių, bet ir padidėja porcijos.

Džiovintų slyvų įdarui reikės: 2 saujų džiovintų slyvų, 1 svogūno, 1 obuolio, 1 stiklinės grikių. Slyvas pamirkykite, susmulkinkite, obuolį supjaustykite kubeliais. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite svieste, sudėkite obuolį ir slyvas, kelias minutes troškinkite. Suberkite išvirtus grikius, viską sumaišykite ir prikimškite anties vidų. Kaklo ir pilvo ertmės odas susiūkite arba sukabinkite mediniais pagaliukais.

Įdarą galima paruošti ir be grikių. Šiam įdarui reikės: 150 g džiovintų slyvų, 1 apelsino. Iš vakaro slyvas užpilkite romu, išbrinkusius vaisius ir pusiau perpjautą apelsiną sudėkite į anties vidų.

Slyvas paįvairinkite ryžiais. Šiam įdarui reikės: puodelio ryžių, saujos rūkytų slyvų ir džiovintų abrikosų. Ryžius išvirkite, slyvas ir abrikosus išmirkykite, supjaustykite. Viską sumaišykite. Atvėsusį įdarą sudėkite į antį.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Su obuoliais, apelsinais ir spanguolėmis

Antienos skonį paryškina įvairūs vaisiai – obuoliai, apelsinai, spanguolės ir net mandarinai. Drąsiai derinkime skirtingus vaisius, priklausomai nuo sezono, savo skonio ir atsargų šaldytuve.

Spanguolių įdarui reikės: 100 g šviežių ar šaldytų spanguolių, 30 g sviesto, 1 nedidelio svogūno, 130 g džiūvėsėlių, 1 kiaušinio, druskos, pipirų. Į įkaitintą keptuvę įdėkite sviesto, pakepinkite supjaustytą svogūną. Nukėlus nuo ugnies sudėkite džiūvėsėlius, spanguoles, įmaišykite išplaktą kiaušinį, paskaninkite druska ir pipirais.

Obuolių ir apelsinų įdarui reikės: 3 obuolių, 1 apelsino, 1 svogūno, 10 vienetų šaldytų slyvų. Ingredientus supjaustykite ir prikimškite antį.

Obuolių įdarą paįvairinkite kitais šviežiais vaisiais – kriaušėmis, vynuogėmis, mandarinais. Šiam įdarui reikės apie pusę kilogramo vaisių, jei paukštis sveria du kilogramus. Nuluptus obuolius ir kriaušes supjaustykite kubeliais, mandarinus padalykite skiltelėmis. Vynuoges perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Išvirkite 100 g ryžių ir sumaišykite su vaisiais.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Su raugintais kopūstais ir morkomis

Pikantiško skonio antienai suteikia daržovių įdarai. Daržovės ne tik praturtina skonį, bet gali pakeisti garnyrą.

Raugintų kopūstų įdarui reikės: 0,8–1 kg raugintų kopūstų, didelės saujos džiovintų slyvų. Nuspauskite kopūstų skystį, galite perplauti vandeniu, patroškinkite apie 30 minučių su slyvomis.

Morkų įdarui reikės: 2 morkų, 1 obuolio, 1 svogūno. Morkas ir obuolį sutarkuokite stambia tarka, svogūną smulkiai supjaustykite. Viską sumaišykite, įberkite kmynų, druskos ir pipirų pagal skonį. Viską trumpai pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Įdarą atvėsinkite ir sudėkite į antį.

Salierų įdarui reikės: 1 saliero šaknies, 3–4 salierų lapkočių, 2 morkų, 1 svogūno, 1 obuolio, džiovintų čiobrelių, raudonėlių, kmynų, druskos, pipirų. Saliero šaknį, morkas, obuolį sutarkuokite plonais šiaudeliais, svogūną smulkiai sukapokite, įberkite kmynų, druskos, pipirų ir viską pakepinkite su aliejumi.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Su kepenėlėmis ir ryžiais

Įdarui tinka ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir kepenėlės – kartu su antimi iškepa ir paštetas. Tikrai verta pabandyti.

Kepenėlių įdarui reikės: 1 paprastos bandelės, 1 kiaušinio, 200 g anties ar kitos paukštienos kepenėlių, 2 šaukštų razinų, 1 obuolio, 2 svogūnų.

Piene išmirkykite ir nuspauskite bandelę, sumaišykite su išplaktu kiaušiniu, smulkiai sukapotomis kepenėlėmis ir svogūnu, razinomis, smulkiai pjaustytu obuoliu, paskaninkite pipirais, druska. Suformuokite įdarą ir sukrėskite į anties vidų.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Antienai būtinas padažas

Keptos anties mėsa – sultinga ir minkšta, bet ir jai reikia padažo, kad išryškėtų visos paukštienos skonio ypatybės. Prie šio patiekalo ypač tinka vaisių – uogų saldūs padažai.

Apelsinų padažui reikės: 200 ml vandens, 150 g cukraus, 3 apelsinų, 5 valg. š. austrių (galima pakeisti žuvies arba sojos) padažo, 1 citrinos sulčių, 1 cinamono lazdelės. Vandenį užvirkite su cukrumi, kai ištirps, sudėkite apelsino griežinėlius, cinamoną, įpilkite padažo ir pavirinkite 15 min. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinos sultis.

Vyšnių padažui reikės: stiklinės vyšnių sulčių, 2 šaukštų cukraus, 0,25 arb. š. druskos, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų raudono vyno acto, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo, 1 šaukšto sviesto. Puodelyje pakaitinkite cukrų su actu. Kai po kelių minučių actas išgaruos, cukrus išsilydys ir patamsės, iš lėto supilkite citrinų sultis. Maišykite, kol karamelė ištirps. Į šaltas vyšnių sultis suberkite krakmolą, ištirpinkite ir supilkite į karamelę. Galite įmaišyti šaldytų vyšnių ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įdėkite šaukštą sviesto.


Bruknių padažui reikės: 100 ml vandens, 200 ml bruknių uogienės, 2 šaukštų krakmolo. Vandenį ir uogienę pakaitinkite, supilkite nedideliame vandens kiekyje ištirpintą krakmolą ir užvirinkite.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Bulvių ir obuolių garnyrai

Kepta antis lėkštėje nesijaus vieniša, jei šalia patieksite garnyrą. Prie antienos tinka orkaitėje keptos bulvės, obuoliai, keptos daržovės ir ryžiai.

Bulvę ir morką supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais. Trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje, nupilkite vandenį, apibarstykite prieskoniais ar žalumynais, apkepkite orkaitėje apie 15 min.

Pusiau perpjautas bulves kepkite kartu su antimi. Iki kepimo pabaigos likus maždaug pusvalandžiui, pašaukite obuolius – bulvių skustuku išskobkite sėklas, į vidų pridėkite bruknių uogienės. Keptą antį patiekite su riebaluose apskrudusiomis bulvėmis ir keptais obuoliais su miško uogomis.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius