Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugsėjo 2d. 16:00

Greitai paruošiami patiekalai šventinei vakarienei: nuo rizoto iki vištienos šnicelių

Azijos skonių įkvėpta vištiena
Laidos kūrėjų nuotr. / Azijos skonių įkvėpta vištiena

Naujų mokslo metų pradžia – šventė ir vaikams, ir tėvams, ir mokytojams, ne tiek jau daug žmonių, kuriems ši proga visai neaktuali ir nerūpi. Kai po jaudulio kupinos dienos susirinksite prie vakarienės stalo, paskanaukite ko nors nekasdieniško. Kadangi tai darbo dienos vakaras, siūlome greitai paruošiamų patiekalų receptų rinkinį!

Receptai
Receptas: Itališkas rizotas su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 16
Kaip gaminti

1. Voveraites išvirkite, nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys permatomi. Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi ir sugers visą svogūnų skystį.

3. Tada įpilkite kambario temperatūros sauso baltojo vyno. Kai ryžiai sugers vyną, po truputėlį pilkite karštą sultinį. Tik kiekvieną kartą įpylusi kiek sultinio, gerai išmaišykite, kad ryžiai neliptų prie dugno, ir palaukite, kol skystis susigers arba išgaruos. Tik tada pilkite kitą sultinio porciją. Taip „brinkinkite “ ryžius apie 15 min.

4. Kai ryžiai jau bus tirštos košės konsistencijos, suberkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite svieste apkeptus grybus, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą parmezaną.

Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (rizoto ryžių - „Arborio“, „Carnaroli“ arba „Vialone Nano“)
Vynas: 100.00 ml (sauso)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l (naminio)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grybai: 200.00 g (voveraičių)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintos smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Švelnūs žuvų kepsneliai vaikams
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.6 / 7
Kaip gaminti

1. Jei naudojate filė, galite ją smulkiai supjaustyti. Sumaišykite faršą su plaktais kiaušiniais, tarkuotomis citrinų žievelėmis, sultimis, krakmolu, majonezu ir pagardinkite žuvų prieskoniais, pipirais bei druska.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite nedidelius blynelius. Tiekite su majonezu ar kitu mėgstamu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Faršas: 400.00 g (pangasijų filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. nutarkuotų žievelių ir kelių lašų sulčių)
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žuvies prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašišų kepsneliai medaus-garstyčių marinate
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 57
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia pasigaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Nebijokite šio mišinio ragauti – jis turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei tik norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
  2. Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
  3. Pasiruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
  4. Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir a) lengvomis šviežiomis salotomis; b) keptais pomidorais ir/ar brokoliais.
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (pjausniai su oda)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š. (marinatui; idealiai tinka Dižono garstyčios)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui, skysto)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rizotas su jūros gėrybėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 12
Kaip gaminti
  • Ketaus puode aukštais kraštais pakaitinkite keletą šaukštų tyro alyvuogių aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakaitinkite, kol jie suminkštės, kone sutirps.
  • Suberkite ryžius ir maišydami kepkite tol, kol sugers aliejų ir pradės ruduoti. Pilkite (neskubėdami, po vieną samtį) karštą sultinį ir maišykite. Visas jūros gėrybes pasiruoškite atskirose keptuvėse.
  • Smarkiai įkaitintoje ketaus keptuvėje be riebalų „pašokdinkite“ krevetes, vieną kartą apverskite, tada nugarinkite „marsala“ vynu. Midijas pasiruoškite panašiu būdu, kaip ir „impepata di cozze“, pusę jų išimkite iš kiauto.
  • Kalmarus pakepkite ant griliaus (arba įkaitintoje špižinėje keptuvėje be riebalų), kol suminkštės ir įgaus dūmo kvapą, supjaustykite juostelėmis. Kai ryžiai pakankamai suminkštės, suberkite nuluptą ir supjaustytą saliero stiebą, smulkintą kalmarą ir išlukštentas midijas. Supilkite baltąjį vyną ir maišykite.
  • Išjunkite ugnį ir beveik paruoštą rizotą trumpai uždenkite dangčiu ir kelias minutes palaikykite. Išdėliokite į lėkštes, papuošdami midijomis su kiautais ir krevetėmis, pagardinkite petražolėmis ir juodaisiais šviežiai maltais pipirais.
Ingredientai
Ryžiai: 320.00 g („arborio“ arba „carnaroli“ tipo)
Žuvies sultinys: 1.00 l
Vynas: 1.50 st. (1 stiklinė baltojo sauso ir 1/2 st. desertinio Sicilijos vyno „marsala“)
Krevetės: 4.00 vnt. (tigrinės)
Midijos: 8.00 vnt.
Kalmarai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (šalotiniai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvienė kokosų piene
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 4
Kaip gaminti

1. Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes.

2. Sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų.

3. Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite, o į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo sriuba turi virti apie 20 minučių.

Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (mėgstamos šviežios)
Daržovės: 500.00 g (tiks morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai, žirneliai)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Kokosų pienas: 400.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 0.30 arbat. š. (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Krapai: 1.00 valg. š. (šviežių kapotų; galima keisti kalendra ar petražolėmis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Graikiški žuvies kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 24
Kaip gaminti

1. Bulgurą užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus kartu su česnakais ir kalendra bei kuminu, pabarstę druska ir pipirais, kol svogūnai visiškai suminkštės (apie 4–5 min.).

 Apkepintus svogūnus truputį atvėsinkite, tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite išbrinkusius skaldytus kviečius (bulgurą), pomidorų pastą bei gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Smulkinkite pulsuojančiais judesiais, kol masė sušoks į rutulį, taps vientisa, bet ne tyrelė. Jei reikia, pasūdykite.

4. Įkaitinkite likusį aliejų gilioje keptuvėje. Iš žuvies masės formuokite mažus rutuliukus, juos suplokite ir kepkit iš abiejų pusių po 2 minutes, arba kol gražiai apskrus.

5. Patiekite su humusu, vyšniniais pomidorais, pabarstykite mėtų ir kalendrų lapeliais, citrinos griežinėliais, su gaiviomis agurkų ir pomidorų salotomis.

Ingredientai
Bulgur kruopos: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Mėtos: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Žuvis: 500.00 g (filė be odos (lašišos, menkės ar kt.))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Madame Chantal cukinijų apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 8
Kaip gaminti

1. Cukinijas perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite griežinėliais. 5-8 minutes pakaitinkite garuose.

2. Trintuve susmulkinkite sūrį. Kiaušinius išplakite. Pridėkite druskos ir pipirų, sumaišykite su grietine bei dviem trečdaliais sūrio. Sudėkite cukinijos gabalėlius ir išmaišykite.

3. Gautą mišinį supilkite į sviestu ar aliejumi išteptą kepimo formą, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite pusę valandos 200 laipsnių temperatūroje.

Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 300.00 g
Sūris: 150.00 g („Tilžės“)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų apkepas su dviejų rūšių sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 4
Kaip gaminti

1. Išvirkite makaronus, kad jie dar būtų kiek kietoki (al dente) ir palikite kelioms minutėms, kad kiek pravėstų.

2. Stambiai sutarkuokite abiejų rūšių sūrį.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite makaronus, sūrį bei apkepui skirtą grietinėlę ir verskite į sviestu pateptą kepimo indą, išlyginkite viršų.

4. Kepkite 180 C temperatūroje 20-30 min – kol viršus gražiai apskrus.

5. Padažui pomidorų pastą pakaitinkite su prieskoniais (ragaukite, ar netrūksta saldumo, cukraus gali reikėti ir daugiau) ir užbalinkite grietinėle.

6. Pjaustykite apkepą gabaliukais, užpilkite padažu ir patiekite.

Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (ilgų plokščių, geriausia – tagliatelle, bet galite naudoti ir kitus patinkančius)
Grietinėlė: 400.00 ml (riebios; 300 ml apkepui ir 100 ml padažui)
Parmezano sūris: 150.00 g
Sūris: 150.00 g (puskiečio fermentinio, pvz., ementalio)
Pomidorų pasta: 300.00 g (padažui)
Cukrus: 0.50 arbat. š. (padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ryžių apkepas su razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Išbrinkinkite vandenyje razinas.

2. Pieną supilkite į gilią keptuvę, sudėkite cinamono lazdeles ir suberkite pusę cukraus.

3. Retkarčiais pamaišant užvirkite pieną, suberkite ryžius ir sumažinkite kaitrą. Virkite nuolat maišant, kol ryžiai išbrinks ir masė taps tiršta.

4. Nukelkite nuo ugnies, išimkite cinamono lazdeles ir sudėkite sviestą. Gerai išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps.

5. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su likusiu cukrumi. Tada suberkite kedrų riešutus, išbrinkusias razinas ir 0,5 šaukšto miltų. Viską gerai išmaišykite ir į gautą masę supilkite ryžius. Išmaišykite.

6. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą ir likusiais miltais pabarstytą kepimo formą. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g (trumpagrūdžių)
Pienas: 700.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 180.00 g
Razinos: 50.00 g
Kedrinės pinijos: 50.00 g
Sviestas: 80.00 g
Miltai: 1.00 valg. š.
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 12
Kaip gaminti

1. Supjaustytą kubeliais moliūgą suberiame ant kepimo skardos. Mažame puodelyje sumaišome aliejų, medų ir sukapotus prieskonius, druską. Viską užpilame ant moliūgo ir permaišome, kad pasidengtų tolygiai.

2. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 30–40 min. Imame maždaug pusę iškepusių moliūgų ir juos elektriniu trintuvu sutriname. Kitą pusę pasiliekame užbarstyti ant viršaus.

3. Keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpiname sviestą, suberiame svogūnus. Kepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai tampa skaidrūs.

4. Užkaičiame sultinį. Sultinys turi būti karštas (kad nesustabdytume virimo proceso). Geriausia palikti jį virti ant minimalios ugnies.

5. Suberiame ryžius, išmaišome ir dar pakepame keletą minučių. O tada po samtį pradedame pilti karštą sultinį. Periodiškai vis pamaišome. Verdame apie 20 min, arba kol ryžiai išverda.

6. Įmaišome trintus moliūgus. Jei matome, kad rizotas per skystas, dar šiek tiek paverdame, iki skystis išgaruoja, suberiame tarkuotą sūrį. Viską permaišome, uždengiame keptuvę/puodą dangčiu, nuimame nuo ugnies ir leidžiame rizotui pailsėti 10 min.

7. Dedame į lėkštes, ant viršaus uždedame likusius keptus moliūgus.

Ingredientai
Moliūgai: 900.00 g (supjaustyto kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Šalavijai: 5.00 vnt. (lapeliai, smulkiai sukapoti)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 40.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis, supjaustytas kubeliais)
Vištienos sultinys: 1.00 l (gali prireikti kiek daugiau)
Ryžiai: 150.00 g (skirtų rizotui (pvz, arborio))
Kietasis sūris: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šventiniai tuno kepsniai
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 7
Kaip gaminti

1. Visą tuno gabalą įtrinkite druska, pipirais, susmulkintais česnakais, užpilkite vynu ir 24 val. laikyti šaldytuve. Išimkite iš marinato, supjaustykite porcijomis ir iškepkite aliejuje (kepti po 5 min. kiekvieną pusę).

2 Paruoškite padažą: likusį marinatą virtkite, kol pusė kiekio išgaruos, nukelkite nuo ugnies ir maišydami sudėkite sviestą. Pasūdykite, įberkite pipirų.

3. Padažu užpiltus tuno kepsnius apibarstykite petražolėmis ir patiekite su ryžiais ir troškintomis daržovėmis.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Tunas: 1000.00 g
Vynas: 1.00 st. (0,5 sauso raudono)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 sauja (susmulkintų lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greitai pagaminamas kiaulienos kepsnys
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 20
Kaip gaminti

1. Kiaulieną supjaustykite 1–1,5 cm dydžio gabaliukais ir juos truputį pamuškite. Tada mėsą apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Keptuvėje mėsos gabaliukus apkepkite iš abiejų pusių.

2. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepkite.

3.Morkas stambiai sutarkuokite ir apkepkite.

4.Į kepimo formą įpilkite šlakelį aliejaus, dėkite apkeptus kiaulienos gabalėlius. Ant mėsos dėkite sluoksnį apkeptų svogūnų, paskui – morkų. Ant viršaus užpilkite majonezo ir apie 20 min. viską kepkite orkaitėje.

Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (2-3)
Morkos: 3.00 vnt. (2-3)
Majonezas: 3.00 valg. š. (neriebus)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų-vištienos kepsneliai su pomidorų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 21
Kaip gaminti

1. Visų pirma pasiruoškite pomidorų padažą pagal šį receptą.

2. Kiaušinius gerai išplakite virtuvine šluotele, įmaišykite miltus, skirtus tešlai, pagardinkite druska, pipirais.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.

4. Nupjaukite cukinijos galiukus, perpjaukite pusiau ir supjaustykite išilgai plonomis vos 3–4 mm storumo juostelėmis.

5. Vištieną supjaustykite plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis.

6. Miltus suberkite į lėkštę.

7. Keptuvėję įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies.

8. Imkite vieną cukinijos gabaliuką, ant viršaus dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite druska, pipirais, uždenkite dar vienu cukinijos gabaliuku, spūstelėkite. Šį suvožtinį apvoliokite miltuose, pamirkykite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje apie 1,5–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla apkeps ir parusvės. Taip paruoškite kepsnelius iš visų cukinijų ir vištienos gabaliukų.

9. Į nedidelę apkepo formą supilkite pomidorų padažą, ant viršaus dėkite apkeptus kepsnelius ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kad vištiena kepsnelio viduje gerai perkeptų.

10. Prieš patiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Dėl gražumo!

Besimėgaujant šiais kepsneliais man dar kilo mintis, kad kai kam šie kepsneliai dar labiau patiktų apkepti ir su sūriu. Pabandykite – prieš dedant juos į orkaitę, pabarstykite trupučiu gerai besilydančio sūrio, pavyzdžiui, mocarela čia labai tiktų.

Ingredientai
Pomidorų padažas: 1.00 st. (naminio; receptas nuorodoje tekste)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 6.00 valg. š. (4 tešlai ir 2 kepsnelių apvoliojimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (perpus tešlai ir kepsneliams; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (perpus tešlai ir kepsneliams; arba pagal skonį)
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna, ne itin plona; kepsneliams)
Vištienos filė: 220.00 g (kepsneliams)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių, kapotų apibarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištiena su vynuogėmis ir alyvuogėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.5 / 6
Kaip gaminti

1. Nusausinkite vištienos gabalėlius popieriniu rankšluosčiu ir įtrinkite druska bei pipirais.

2. Sunkioje keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę (idealu – ketaus), įkaitinkite alyvuogių aliejų ir per du kartus apskrudinkite vištienos gabalėlius, kol odelė taps auksiškai rusva ir traški.

3. Į keptuvę sudėkite visą apkepintą vištieną, ant viršaus berkite čiobrelius, o į tarpus tarp vištienos gabaliukų paskirstykite svogūnus, nuo kekių nuskabytas vynuoges bei alyvuoges. Užpilkite pusę sultinio kiekio ir dėkite keptuvę į orkaitę.

4. Kepkite 25 min., kol vištiena bei priedai bus iškepę. Tuomet į keptuvę supilkite vyną, likusį sultinį ir viską pakaitinkite dar 10 min.

5. Dėkite vištieną su priedais į lėkštes ir apipilkite susidariusiu padažu. Skanu su ryžiais, kuskusu, orkaitėje keptomis bulvytėmis ar tiesiog lengvomis žalėsių salotomis.

Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (blauzdelių, šlaunelių, perpus perpjautų krūtinėlių; su oda ir kaulais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vynuogės: 200.00 g (raudonųjų, idealu – besėklių)
Alyvuogės: 150.00 g (Kalamata, be kauliukų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Vynas: 100.00 ml (baltojo)
Vištienos sultinys: 200.00 ml (tinka pagamintas iš ekologiško kubelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiniška generolo Tso vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 45
Kaip gaminti

Štai šis, mano pateikiamas Generolo Tso vištienos variantas, iš Fuchsios Dunlop knygos „Every Grain of Rice“. Autorė tvirtina, kad patiekalą išmoko gaminti iš vieno kinų šefo restorane Taipėjuje.

Jei gaminsite tiksliai pagal instrukcijas, gausite tipišką (tikrą!) kinišką patiekalą – vištienos gabalėlius turtingame lipniame rūgštokame padaže, lygiai taip, kaip patiekalus gamina Kinijoje. Tačiau jei norite lietuviškai-kiniškos versijos, patariu į padažą įdėti bent 1 šaukštelį cukraus, kad būtų tas geidžiamas saldžiarūgštis efektas (prie kurio mes visi pratę)...

1. Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais (geriausia plonomis pailgomis apie 3–4 cm ilgio juostelėmis). Dubenėlyje sumaišykite marinatui skirtus ingredientus, sudėkite supjaustytus vištienos gabalėlius, rankomis įmasažuokite į juos marinatą ir atidėkite į šalį, kol darysite kitus darbus (galite palikti marinuotis vištieną keletui valandų arba per naktį – laikykite šaldytuve).

2. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir atidėkite į šalį.

3. Gilioje keptuvėje arba wok keptuvėje (arba gruzdintuvėje) įkaitinkite aliejų. Karštame aliejuje apskrudinkite vištienos gabalėlius, kol šie taps traškūs. Atidėkite į šalį ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.

4. Baigus skrudinti mėsą, išpilkite aliejų, jei reikia, nusausinkite wok keptuvę. Įpilkite dar pora šaukštų aliejaus, sumeskite čili pipirus (jei norite, kad būtų mažiau aštru, pašalinkite čili pipirų sėklas – jos duoda daugiausia aštrumo), ir labai trumpai apskrudinkite (tik žiūrėkite, kad čili nesudegtų). Suberkite imbierus ir česnakus, dar pakepinkite keletą sekundžių, kol pasklis aromatas.

5. Supilkite padažą ir maišydami virinkite, kol padažas sutirštės. Pabaigoje sudėkite apkepintą vištieną ir viską maišydami pakepinkite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų padažu. Pabaigoje pašlakstykite sezamų aliejumi.

6. Patiekite iškart, pabarstę žaliais svogūnų laiškais, su virtais ryžiais.

 

Ingredientai
Vištiena: 350.00 g (krūtinėlių arba blauzdelių mėsos)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (džiovinti)
Aliejus: 5.00 valg. š. (3 šaukštai mėsos skrudinimui ir 2 marinatui)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (smulkinto šviežio)
Česnakai: 2.00 arbat. š. (smulkinto)
Sezamų aliejus: 2.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (smulkintų, patiekimui)
Ryžiai: 200.00 g (virtų, patiekimui)
Sojos padažas: 4.50 arbat. š. (1 šaukštelis tamsaus (perpus marinatui ir padažui), 3,5 šaukštelio šviesaus (2 marinarui ir 1,5 padažui))
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (marinarui)
Krakmolas: 2.50 arbat. š. (2 marinatui ir 0,5 padažui)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (išmaišytos su 1 šaukštu vandens; padažui)
Ryžių actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Vištienos sultinys: 3.00 valg. š. (arba vandens; padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištiena klevų sirupo ir garstyčių padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.5 / 4
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, aliejų, šviežius čiobrelius, pipirus ir druską. Į šį marinatą dėkite supjaustytus vištienos gabalėlius ir įdėkite į šaldytuvą maždaug valandai (galima palikti ir nakčiai).

3. Iš marinato išimtus vištienos gabalėlius apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite, kol gražiai apskrus.

Ingredientai
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 150.00 g (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos šnicelis su wasabi ir sezamų aliejumi
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 6
Kaip gaminti

Wasabi patarčiau pagardinti ir majonezą, su kuriuo toks šnicelis taps dar skanesnis. Šis kepsnys tikrai patiks ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, nes juk visi kartais mėgstame pasmaližiauti patiekalais, kurių greičiausiai nėra dietų sąrašuose.

1. Vištienos krūtinėles perpjaukite išilgai, padalindami jas į dvi dalis. Mėsos plaktuku švelniai suplokite krūtinėles (galite tą daryt mėsą padėję tarp dviejų celofano arba maistinės plėvelės gabalėlių), kol mėsa bus vienodo, maždaug 1 cm, storio.

2. Dubenėlyje sumaišykite wasabi, česnakus ir sezamų aliejų, ir šiuo mišiniu ištepkite krūtinėles iš abiejų pusių.

3. Suklokite kepsnius vieną ant kito ir palikite pasimarinuoti bent 10 minučių (arba kelias valandas šaldytuve).

 

4. Į vieną dubenėlį supilkite suplaktus kiaušinius, į kitą suberkite panko bei druską ir pipirus. Pavilgykite kepsnius kiaušinio plakinyje iš abiejų pusių, tada įspauskite į panko džiūvėsius, kiekvieną pusę įspausdami, kad kuo daugiau džiūvėsių priliptų.

5. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų (jo turėtų būti apie 3 cm), ir dėkite kepsnius. Kepkite iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes, kol paniruotė taps auksinė, traški, o mėsa iškepusi ir sultinga.

6. Išėmę iš keptuvės nusausinkite riebalus popieriniais rankšluosčiais. Patiekite su virtais ryžiais, žalumynais (baziliko lapeliais, svogūno laiškais), pašlakstykite kecap manis (saldžiu sojų padažu) ir wasabi majonezu (kurį pagaminsite sumaišę visus išvardintus ingredientus).

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (po 300 g kiekviena)
Krienai: 1.50 valg. š. (japoniškos krienų pastos wasabi; 1 šaukštas vištienai ir 0,5 majonezui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Sezamų aliejus: 1.30 valg. š. (1 šaukštas vištienai ir 0,3 majonezui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (lengvai suplakti)
Džiūvėsiai: 2.00 st. (idealu, jei tai bus panko (japoniški džiūvėsėliai))
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 4.00 valg. š. (arba kiek prireiks; kepimui)
Majonezas: 0.30 st. (wasabi majonezui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

00:10
17:55
07:10
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką