Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Įdomesni patiekalai iš kruopų. 12 receptų

Avižinių dribsnių košė
Fotolia nuotr. / Avižinių dribsnių košė
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Sakote, kruopos – studentų maistas? Ne tik jų... Iš šių nebrangių, bet maistingų produktų, pasitelkę žiupsnelį fantazijos, galime paruošti įvairiausių netikėtų ir skanių patiekalų. Taigi paįvairinkime savo valgiaraštį!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Beje, reikėtų pridurti, kad gaminti iš kruopų tikrai nenuobodu. Ir rinktis yra iš ko – kruopų įvairovė didžiulė. Galime beveik kirsti lažybų, kad visų Lietuvos prekybos centrų ir sveikų produktų parduotuvių lentynose esančių kruopų nesate visų ruošę. Kodėl gi nepabandžius atrasti naujo skonio?  Nustebinkite save!

Su kai kuriomis įdomesnėmis ir virtuvėje tikriausiai rečiau naudojamomis kruopomis galite susipažinti straipsnyje VIRTUVĖS GIDAS: RETESNI GRŪDAI IR KRUOPOS.

Receptas: Airiškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 21
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (jei turite galimybę, išmėginkite ėrieną – troškinys įgaus visai kitą skonį ir aromatą)
Morkos: 3.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebeliai)
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Perlinės kruopos: 70.00 g
Daržovių sultinys: 600.00 ml (galite naudoti ir jautienos, veršienos arba vištienos)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Šalavijai: 1.00 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite stambokais gabalėliais. Sudėkite į troškintuvą storu dugnu ir apkepkite retsykiais pamaišydama ant vidutinės ugnies – aliejaus nereikia, mėsa išskirs pakankamai sulčių. Mėsą išimkite, sultis palikite.

2. Į troškintuvą sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, morkas ir saliero stiebelius; kepkite, kol svogūnai suminkštės. Daržoves išimkite.

3.  Perlines kruopas perplaukite po tekančiu vandeniu.

4. Į troškintuvą sudėkite mėsą, ant jos suberkite kruopas, sudėkite svogūnų, morkų, salierų mišinį ir nesmulkiai supjaustytas bulves.

5. Įdėkite lauro lapelį, šalavijus, čiobrelio šakelę, pagardink pipirais, užpilkite sultiniu, ir pašaukite į 160 laipsnių orkaitę. Troškinkite 1,5 valandos.

Troškinį patiekite karštą, su gabalėliu sodos duonos.

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Receptas: Kuskuso salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.4 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kuskusas: 300.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Džiovinti pomidorai: 1.00 vnt. (nedidelis indelis)
Fetos sūris: 100.00 g (nedidelis indelis, supjaustyto kubeliais)
Kedrinės pinijos: 40.00 g (sauja išlukštentų)
Alyvuogės: 1.00 vnt. (nedidelis indelis juodųjų be kauliukų)
Vanduo: 250.00 ml (virinto)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Bazilikai: 10.00 g (keli šviežių bazilikų lapeliai)
Kaip gaminti
  1. Į šiltą virintą vandenį išspauskite citrinos sultis. Kruopas suberkite į dubenį, šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Kruopas užpilkite citrina parūgštintu vandeniu, dubenį uždenkite puodo dangčiu ir palikite brinkti.
  2. Paruoškite kitus produktus: bazilikų lapelius susmulkinkite, alyvuoges perpjaukite pusiau. Fetą ir pomidorus nuvarvinkite, jei reikia, pomidorus dar pasmulkinkite. Fetą galima pakeisti pigesniu nenokintu sūriu, pvz., mocarela. Jį reikėtų supjaustyti kubeliais ir nors trumpam pamerkti į nuo pomidorų nupiltą aliejų.
  3. Kai kuskuso kruopos užtektinai išbrinks, nukaiskite puodą, kruopas, įpylus šlakelį aliejaus, gerai išmaišykite, kad nesušoktų į gumuliukus, ir palikite ataušti (maišant salotas visi komponentai turi būti vienodos temperatūros).
  4. Ataušusias kruopas sumaišykite su pomidorais, sūriu, alyvuogėmis, riešutukais, bazilikais, pagal skonį pasūdykite, jei reikia, dar įpilkite nuo pomidorų likusio aliejaus.

 

Receptas: Kepta sorų kruopų košė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sorų kruopos: 250.00 g
Pienas: 2.00 st.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š.
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 100.00 g
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Migdolai: 4.00 valg. š. (drožlių)
Lazdynų riešutai: 50.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas kruopas užpilkite karštu pienu, pasūdykite, įdėkite šaukštą sviesto ir 20 min. virkite ant mažos ugnies.

2. Slyvas išmirkykite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Riešutus sukapokite.

3. Į išvirusią košę sudėkite slyvas, riešutus, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.

4. Viską sukrėskite į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą, ant viršaus sudėkite su cinamonu ir grietine sutrintą varškę, apibarstykite migdolų drožlėmis ir 15 min. kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.

Receptas: Aštrus daržovių troškinys su kvietinėmis kruopomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pupelės: 800.00 g (Po skardinę (400 g) konservuotų baltųjų ir raudonųjų)
Pomidorai: 850.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (žaliosios paprikos ankštis)
Svogūnai: 150.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kvietinės kruopos 125.00 g
Daržovių sultinys: 750.00 ml (arba vandens)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Tabasco padažas 1.00 arbat. š.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Svogūnus sukapokite, česnakus sugrūskite. Aitriąją papriką, išėmus sėklas, kuo smulkiau supjaustykite. Žaliąją papriką ir pomidorus supjaustykite kubeliais.

2. Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite brinkti.

3. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūnus, paskui sudėkite česnakus, paprikas ir ant didelės ugnies kepinkite 2 min. Sudėkite prieskonius, padažą, nuvarvintas pupeles, pomidorus, supilkite sultinį arba vandenį ir užvirkite. Sumažinus ugnį troškinkite maždaug 3 min. Tada sudėkite išbrinkusias kruopas ir virkite dar 5 min.

4. Prieš patiekdami kiekvieną porciją pagardinkite šaukštu grietinės arba tarkuoto sūrio.

Receptas: Kukurūzų apkepas su žalumynais ir varške
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kukurūzai: 375.00 g (kruopos)
Vanduo: 725.00 ml
Sviestas: 2.00 valg. š.
Varškė: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 125.00 g
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (mėgstami žalumynai (čiobreliai, petražolės))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kukurūzų kruopas išvirkite sūdytame vandenyje su trupučiu aliejaus ir neatidengę laikykite šiltai dar 30 minučių. Varškę ištrinkite su vienu kiaušiniu, druska, pipirais ir smulkintais žalumynais.

2. Riebalais ištepkite kepimo formą ir sudėti pusę košės. Ant jos dėkite varškės sluoksnį. Tuomet dėkite antrą košės sluoksnį. Grietinę išmaišykite su kiaušiniu, pagardinkite druska ir supilkite ant košės.

3. Apkepą šaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 20 minučių. Valgykite su šviežiomis daržovėmis arba su grietine.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptas: Citrininis manų kruopų pyragas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.1 / 19
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 400.00 g (100 g tešlai ir 300 g sirupui)
Jogurtas: 250.00 g (graikiškas)
Saulėgrąžų aliejus: 250.00 ml
Citrinos: 2.00 vnt. (1 citrinos sultys ir ½ citrinos tarkuota žievelė tešlai ir 1 citrinos sultys sirupui)
Miltai: 3.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Manai: 1.00 puodelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 375.00 ml (sirupui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE SIRUPĄ:

  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
  2. Išspauskite citrinų sultis ir virkite dar kelias minutes.
  3. Tuomet išjunkite ugnį. Visiškai atvėsinkite.

PARUOŠKITE PYRAGĄ:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Sudėkite jogurtą, supilkite aliejų ir sumaišykite. Supilkite citrinos sultis, suberkite nutarkuotas žieveles ir dar kartą viską išplakite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, manų kruopas ir vanilinį cukrų. Suberkite mišinį į kiaušinių plakinį ir lengvai išmaišykite.
  4. Kepimo popieriumi ištieskite ar aliejumi ištepkite 20 x 30 cm dydžio kepimo indą. Supilkite į jį paruoštą pyrago tešlą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., kol pyrago paviršius gražiai pagels ir bus iškepęs.
  5. Iškepusį pyragą užpilkite anksčiau paruoštu ir visiškai atvėsintu sirupu. Pyragą laikykite šaldytuve, kol šis sugers visą sirupą. Tuomet supjaustykite gabalėliais ir tiekite. Skanaus!

Idėja: honeyandbutter.com

Receptas: Kuskusu ir vištiena įdarytos paprikos
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Paprikos: 4.00 vnt. (raudonos saldžiosios)
Kuskusas: 200.00 g
Fetos sūris: 125.00 g
Vištiena: 100.00 g (filė)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Čiobreliai: 5.00 g (džiovintų)
Rozmarinai: 5.00 g (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (keli lapeliai)
Pomidorai: 4.00 vnt. (vyšniniai pomidoriukai)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite kuskusą su prieskoniais ir užpilkite 200 ml verdančio vandens. Palikite 3 min., kol kruopos išbrinks.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite gabalėliais pjaustytą vištieną, tada sudėkite cukinijas. Baigiant kepti sumaišykite su kuskusu ir feta.

3. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir įdarykite kuskuso mišiniu. Puseles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje 30–35 min. Papuoškite šviežiais bazilikų lapeliais ir pomidorų puselėmis.

Receptas: Troškinys su bolivinių balandų kruopomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bolivinės balandos (virtos) 200.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 10.00 g (gabalėlis gumbo)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Migdolai: 50.00 g (saujelė skrudintų migdolų drožlių)
Alyvuogės: 50.00 g (juodosios)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite morką ir papriką kubeliais, svogūną – žiedeliais, smulkiai sutarkuokite gabalėlį saliero gumbo, pabarstykite raudonėliu ir viską gerai patroškinkite.

2. Suberkite virtas bolivinių balandų kruopas, pasūdykite, pabarstykite smulkintais migdolais bei smulkintomis alyvuogėmis ir dar patroškinkite 10 minučių.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Receptas: Aromatingas kuskusas
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kuskusas: 3.00 st. (pakuotė)
Karis: 3.00 g
Gvazdikėliai: 3.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapieji)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pievagrybiai: 1.00 st.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kefyras: 2.00 st. (arba natūralaus jogurto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

 1. Paruoškite kuskusą pagal rekomendacijas ant pakuotės. Pagardinkite išvardintais prieskoniais.

2. Pievagrybius nuplaukite, susmulkinkite. Pakaitinkite keptuvėje alyvų aliejų, suberkite pievagrybius ir smulklintą svogūną.  Sumaišykite šią masę su kukuso kruopomis.

3. Išmaišykite kefyrą su smulkintais rozmarinais, pasūdykite. Patiekite su paruoštu kuskusu.

Receptas: Pievagrybių sriuba su miežinėmis kruopomis
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pievagrybiai: 800.00 g
Daržovių sultinys: 2.00 l (tinka ir tirpus)
Salierai: 2.00 vnt. (2 puodeliai stambiai sutarkuotų šakniagumbių)
Svogūnai: 3.00 vnt. (2 puodeliai stambiai sukapotų)
Jogurtas: 120.00 g (natūralus)
Miežinės kruopos: (ketvirtadalis) 1.00 puodelis
Česnakai: 4.00 skiltelės
Sojų padažas: 4.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis)
Kaip gaminti

1. Storasienį puodą uždėkite ant ugnies ir 1 min. pakaitinkite. Įpilkite aliejaus ir puodą pasukinėkite, kad riebalai pasklistų po visą dugną.

.2 Sudėkite nuvalytus ir griežinėliais supjaustytus pievagrybius, retkarčiais pamaišydami kepkite, kol išsiskirs sulčių.

3. Sudėkite salierus, svogūnus, grūstus česnakus ir troškinkite, kol svogūnai suminkštės.

4. Supilkite sultinį, suberkite kruopščiai nuplautas kruopas. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite, kol kruopos suminkštės. Tada pagardinkite pipirais.

5. Jogurtą įmaišykite taip: iš pradžių dubenėlyje jį sumaišykite su maždaug 100 ml karštos sriubos, paskui puodą nukelkite nuo ugnies, įmaišykite jogurto mišinį ir pagardinkite sojų padažu. Įmaišius jogurtą nebeužvirkite!

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.4 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Perlinės kruopos: 500.00 g (virtų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 arbat. š. (šlakelis)
Mėtos: 5.00 g (kelios šakelės)
Vanduo: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais.

2. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min.

3. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis. Labai skanu su pomidorų padažu.

 

Receptas: Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 71
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 300.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (0,25 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio džovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos)
Kaip gaminti

1.Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pagardinkite druska. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas, svogūnus ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.

3.Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.

4.Tiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką