Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 9d. 18:00

Ištrauka iš knygos „Namai be atliekų“: kaip sumažinti maisto atliekų kiekį?

Knygos viršelis ir iliustracija
Leidyklos nuotr. / Knygos viršelis ir iliustracija

Yra ir daugiau būdų sumažinti maisto atliekų kiekį, ne vien naudojant kintamas atsargas. Jau aptarėme, kad prieš apsiperkant reikia susidaryti pirkinių sąrašą. Jei valgį dar ir tieksite mažomis porcijomis, šildysite likučius ir naudosite šaldymo metodus – nesuvalgyto ar sugedusio maisto, kurį tenka kompostuoti, kiekis dar labiau sumažės. Pavyzdžiui, ledo formelėse galite užšaldyti prieskoninių žolelių arba vakarienės likučius padalyti mažesnėmis porcijomis, sudėti į stiklainius ir užšaldyti. Aš neišmetu likusių ir šaldiklyje laikomų mėsos bei žuvies kaulų – visų pirma išverdu iš jų sultinį ir tik tada kompostuoju.

Net ir dedant visas įmanomas pastangas, kompostuojamų atliekų išvengti, ko gero, nepavyksta jokioje virtuvėje. Štai sąrašas gudrybių, kurios man padeda nešvaistyti maisto:

Papildykite. Moliūgo likučiai puikiai papildo sūrių blynų skonį. Vanduo, likęs išvirus makaronus – jų padažą.

Iškepkite. Mano namiškiai ne itin mėgsta lapinius kopūstus, bet dievina iš jų pagamintus traškučius. Kepkite juos orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apšlakstę alyvuogių aliejumi ir apibarstę druska.

Surinkite. Šaldiklyje laikau stiklainį, į kurį renku sužiedėjusios duonos likučius. Kai stiklainis prisipildo, gaminu duonos pudingą.

„Dovaldė Butėnaite Photography“ nuotr./Bea Johnson „Miesto laboratorijoje“
„Dovaldė Butėnaite Photography“ nuotr./Bea Johnson „Miesto laboratorijoje“

Sudžiovinkite. Galite naudoti džiovyklę, bet ekonomiškai labiausiai apsimoka džiovinti saulėje arba gryname ore. Prieskonines žoleles surišu į mažus ryšelius ir palieku džiūti šiltoje, sausoje vietoje (idealiausia – palėpėje) – taip geriausiai išlieka spalva ir kvapas. Sumaišę džiovintus maltus salierų lapelius su druska, gausite salierų druską.

Pakeiskite. Mano vaikai nemėgsta košės su razinomis, todėl jas išimu iš dribsnių ir sudedu į sausainių tešlą.

Fermentuokite. Iš vyno ar vaisių likučių galima pasigaminti naminio acto. Jums reikės acto grybo, kurį paprastai galima įsigyti aludariams ir vyndariams mėgėjams skirtose parduotuvėse.

Sutarkuokite. Tarkuotais obuoliais skaninkite salotas, o tarkuota sausa duona (džiūvėsėliais) – keptas daržoves ar apkepus.

Pakabinkite. Jeigu jogurto galiojimo laikas pasibaigė, bet jis dar nesupelijo, aš jį paskaninu prieskoniais ir pakabinu virš kriauklės audeklo atraižoje, kad gaučiau minkštą sūrį (bet jūs tai jau žinote).

Atgaivinkite. Apvytusius salotų lapus galima atgaivinti įmerkus į vandenį su ledukais.

Leidyklos nuotr. /Knygos iliustracija
Leidyklos nuotr. /Knygos iliustracija

Išspauskite sultis. Neišmeskite morkų galų į kompostą – sutrinkite kartu su vaisiais ir daržovėmis gamindami žaliąjį tirštąjį kokteilį.

Supjaustykite. Kai turime per daug vaisių, juos supjaustau ir sudedu į lėkštę – namiškiai labai greitai suvalgo!

Išvirkite sriubą. Dieną prieš apsipirkimą sumetu visas šaldytuve užsilikusias daržoves į puodą su vandeniu bei vištienos kaulais ir išverdu sriubą. Artišokų lapų likučiai ir žirnelių ankštys – puikus kreminės sriubos pagrindas.

Marinuokite. Iš savo mamos išmokau vynuoges ar džiovintus vaisius užpilti brendžiu: palaikius kelis mėnesius (ar net kelerius metus) gaunamas stiprus desertas.

Neutralizuokite. Jei ketinate išmesti patiekalą, nes jis per aštrus, visų pirma pabandykite aštrumą neutralizuoti citrina, pieno produktais, alkoholiu ar cukrumi.

Per saldu? Neutralizuokite druska, actu ar citrina. Per sūru? Padės baltojo vyno šlakelis ar žiupsnelis cukraus. Per rūgštu? Įberkite sodos.

Pasiūlykite draugams, mokyklai, maisto bankui. Jei neapskaičiavote ir pagaminote per daug maisto arba užauginote per daug vaisių ar daržovių, pertekliumi pasidalykite su kitais. Ko gero, kiekvienas apsidžiaugtų netikėtai gavęs šviežių citrinų.

Konservuokite. Iš pernokusių vaisių galite išvirti uogienę, o daržoves – marinuoti arba surauginti.

Paieškokite informacijos internete. Visagalis „Google“ jums patars, ką daryti su maisto likučiais.

Kurkite (improvizuokite). Kumpio likučiais paskaninkite žirnių sriubą, iš apdaužytų obuolių išsivirkite obuolienę, o iš vaisių sulčių pasigaminkite saldžias vaisines juosteles.

Laikykite permatomose talpose. Likučių galiojimo laiką galima pratęsti tinkamai juos laikant. Mes likučius laikome skaidraus stiklo stiklainiuose – taip maistas puikiai matomas ir nepasimiršta.

Vida Press nuotr./Maisto produktai lentynoje
Vida Press nuotr./Maisto produktai lentynoje

Išgaukite tirštesnę ar skystesnę tekstūrą. Kartais sriuba ar padažas užsistovi šaldytuve, nes tekstūra yra per skysta ar per tiršta. Sutirštinti galite naudodami kukurūzų krakmolą, o skystesnę tekstūrą išgausite atskiedę vandeniu.

Sunaudokite visą. Geriausias būdas sunaudoti visą produktą – nelupti jo. Bet jei nupjaunate ar nulupate brokolio stiebą, ne išmeskite jį, o sudėkite į tą patį ar kitą patiekalą.

Pagražinkite. Man patinka suruošti kokteilių vakarėlio užkandžius iš likučių. Tai linksmas būdas sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą prieš savaitinį apsipirkimą. Iš likučių iškeptą picą galima supjaustyti vieno kąsnio gabalėliais, mėsos ir kruopų įdarą – sudėti į cikorijų lapus, šaukštus, nedideles taureles, įdaryti juo grybus. Nupjaustytus biskvito gabalėlius arba pyrago likučius galima sluoksniuoti su plakta grietinėle, šviežiais vaisiais ir pasigaminti naują desertą. Prancūzijoje toks pagražintas patiekalų patiekimas vadinamas „blefo menu“.

Sudrėkinkite. Apdžiūvusį prancūzišką batoną apipurkškite vandeniu ir pašildykite orkaitėje – skonis bus kaip šviežiai iškepto.

Patikrinkite sandarumą. Nesandariai laikomos kruopos ir grūdai greičiau apkarsta, juos gali apnikti vabzdžiai. Sandarus indas pailgina galiojimo laiką: nuo tada, kai produktus pradėjome laikyti stiklainiuose su sandariais dangčiais, maiste nė karto nesame pastebėję jokios skruzdės ar vabalėlio.

Šie patarimai – iš neseniai lietuviškai pasirodžiusios knygos „Namai be atliekų“ (leidykla „Dvi tylos“). Jos autorė Bea Johnson – judėjimo, vadinamo „zero waste“ pradininkė ir populiarintoja. B.Johnson ragina tapti sąmoningesniais vartotojais, kritiškai pergalvoti kasdienius mūsų pasirinkimus ir, svarbiausia, pradėti bent jau nuo mažų žingsnelių. Tai tikrai įmanoma kiekvienam!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Verslas

Krematoriumo dar nėra, bet Daržininkų gyventojai jau buriasi į kovą prieš statybas

Aktualu

Seimo komiteto garso įrašas atskleidžia, ką apie Mindaugą Siaurį kalbėjo Povilas Urbšys

Aktualu

Skripalių apnuodijimą tiriantis rusų žurnalistas slapstosi Baltijos šalyse: manau, man liko pusė metų

24sek

Donatas Motiejūnas pasiekė naują karjeros rezultatyvumo rekordą

Aktualu

Dėl galimai neskaidriai organizuotų viešųjų pirkimų nušalinamas UPC direktorius

Aktualu

STT dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba sulaikė Šilutės merą V.Laurinaitį

Aktualu

Per didelės vaikų grupės Vilniaus darželiuose prieštarauja higienos normai, bet neišnyko

24sek

D.Maskoliūnas apie Šaro sutramdymą: „Aš jo nepakeisiu“

Aktualu

Panevėžyje per trijų automobilių avariją sužeista „Škoda“ vairuotoja

Sportas

Ch.Nurmagomedovas planuoja kovą su F.Mayweatheriu – Maskvoje ir su pasaulio rekordu

Vardai

Tragedija Čikagoje: žuvo „Porsche“ vairavęs atlikėjas A.Augustaitis, neišgyveno ir kita vairuotoja

24sek

LKL užkariavo galingas Dominique Suttono dėjimas

Aktualu

Atimtų vaikų drama: svarstoma sūnų ir dukrą atiduoti tik tėvui – motinai gali tekti gyventi atskirai

Vardai

Princą Harry ir Meghan Markle Fidžyje pasitiko didžiulis vėjas: skraidė net raudonas kilimas

Aktualu

Popiežiaus vizito statistika: pinigai, dalyviai, savanoriai ir obuoliai jiems

Maistas

Ką nuveikti su moliūgų sėklomis? 5 išradingi pasiūlymai ir receptai

Vardai

Manekenės D.Didžiūnaitytės nužudymu įtariamo R.Piniko vaizdo įrašas atsidūrė melo ekspertų rankose

Gyvenimas

Parengtos rekomendacijos, kaip medikai turi bendrauti su vėžiu sergančiais pacientais: kaip iššifruoti PALiMo

Maistas

Daržovių ragu ruginėje duonoje

Aktualu

S.Urbanavičius: daugiau duomenų žiniasklaidai – po politinių sprendimų

Naujienos

Gyvenimas

8 vyro požymiai, kuriuos pastebėjus moteriai geriau su juo net neprasidėti

Aktualu

Sankt Peterburge sulaikyta apie 100, Maskvoje – mažiau protestų dalyvių

24sek

Moterų krepšinyje – permainos: dalis Lietuvos čempionato vyks kartu su Baltijos šalimis

Aktualu

Nauja mokytojų darbo apmokėjimo tvarka kelia daug klausimų

Aktualu

Per visureigio avariją Vilniaus Laisvės prospekte sunkiai sužeista 11-metė ligoninėje mirė

Aktualu

Rinkimai Rusijoje: į gatves išėjo protestuotojai, pranešama apie areštus

Verslas

Šeši dalykai, kuriuos reikia žinoti apie bylą prieš „Volkswagen“

Deuce

Skandalingas „US Open“ finalas: vieni smerkia teisėją, kiti – Sereną Williams

Aktualu

Po 150 plaučių uždegimo atvejų per savaitę Šiaurės Italijoje paskelbtas pavojus sveikatai

Verslas

Popiežius Pranciškus: „Tikri pinigai kyla ne iš kitų pinigų, o iš darbo“

N-18 Aktualu

Klaipėdoje per gaisrą garaže žuvo vyras ir moteris: juos užrakino ir sudegino

Aktualu

Prieš 30 metų: akimirkos iš ekologinės-politinės akcijos „Apkabinkime Baltiją“

Sportas

Netikėta bėgimo šventės atomazga: Vilniaus maratone triumfavo vyras ir žmona

24sek

Netikėtas skambutis sujaukė paskutinę akimirką į rinktinę įšokusio snaiperio planus

Aktualu

Per šaudynes Alabamos restorane „McDonald's“ žuvo žmogus, dar keturi sužeisti

24sek

Kovingu ritmu prisistačiusią Latvijos rinktinę Lietuva pasitinka aiškia misija

Aktualu

Nespėjus įrengti teismo rūmų Elektrėnuose, jau siūloma jų atsisakyti

Gyvenimas

Skirtumai tarp Bikram, Vinyasa, Rocket ir jėgos jogos. Kuri tinka jums?

Vardai

Kšištofas ir Tatjana Lavrinovičiai vasarą skyrė vaikams: „Keliauti su šeima mums vienas malonumas“

Aktualu

Damasko režimas ir Rusija atnaujino antskrydžius Sirijos Idlibe

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką