Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Itališki makaronai. Kaip nepasiklysti formų ir pavadinimų įvairovėje?

Makaronai
Fotolia nuotr. / Makaronai
Šaltinis: Virtuvės paslaptys
0
A A

Kol namuose yra makaronų, badas tikrai negresia. O jei pakelyje – ne pabodę vermišeliai ar lakštiniai, o tikri itališki makaronai, gali paruošti išties gurmaniškų patiekalų. Svarbiausia – žinoti, kokios rūšies makaronai kokiam patiekalui labiausiai tinka.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Kodėl jie skirtingų formų?

Tokia daugybė makaronų formų gaminama tikrai ne dėl to, kad sustojusioms prie jų lentynų mums būtų sunkiau išsirinkti. Italų makaronų meistrai sako, kad kiekvienas rantelis ar įdubimas specialiai modeliuojamas taip, kad geriau derėtų su atitinkamos sudėties ir tirštumo padažu.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Penne"
Penne

Lygūs, gana stambūs vamzdeliai. Išverda per 10–15 min.
Tinkamiausias padažas. Tirštas, neaštrus mėsos ar daržovių padažas.
Priedai. Kepta malta mėsa, verdančiu vandeniu perlieti ir nulupti pomidorai.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Penne rigate"
Penne rigate

Vamzdelių formos, įžambiai nupjauti makaronai rantytu paviršiumi. Išverda per 12–15 min.
Tinkamiausias padažas. Bet koks tirštas, aštrus padažas.
Priedai. Krevetės, smulkiau ar stambiau sukapotos aitriųjų paprikų ankštys. Tradicinis šios rūšies makaronų patiekalas su aitriųjų paprikų padažu vadinamas „Arrabbiata“.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Chifferotti"
Chifferotti

Maži riesti rageliai rantytu paviršiumi. Išverda per 8–12 min.
Tinkamiausias padažas. Skystokas, nelabai aštrus mėsos ar daržovių padažas. Jo reikia nemažai, kad užsipildytų ir makaronų vidus.
Priedai. Jokių stambesnių gabaliukų – gana žiupsnelio prieskoninių žalumynų.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Fusilli"
Fusilli

Ilgoki, suspaustas spirales primenantys makaronai, kuriuose patikimai įstringa ir gana stambūs padažo gabaliukai. Išverda per 8–12 min. Svarbiausia šios rūšies makaronų virimo taisyklė – jie privalo būti kietoki – al dente.
Tinkamiausias padažas. Švelnus grietinės padažas.
Priedai. Stambiais gabaliukais supjaustytos troškintos daržovės, virti grybai.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Gemelli"
Gemelli

Trumpesnės, ne tokios suspaustos spiralės, kurios sulaiko mažiau padažo. Išverda per 8–10 min.
Tinkamiausias padažas. Bet koks pikantiškas, vienalytės konsistencijos padažas.
Priedai. Tunas, fermentinis ir pelėsinis sūriai.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Gnocchi"
Gnocchi

Plonos, bet gana didelės kriauklelės stambiai rantytu paviršiumi. Išverda labai greitai, per 6 min.
Tinkamiausias padažas. Švelnus, vienalytės konsistencijos grietinėlės padažas.
Priedai. Sviestas, tarkuotas fermentinis ar trupintas pelėsinis sūriai.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Orecchiette"
Orecchiette

Pažodžiui – „mažos ausytės“. Gaminami iš manų kruopų, todėl yra šviesesni už kitų rūšių makaronus. Išverda per 6–7 min.
Tinkamiausias padažas. Tirštas daržovių padažas.
Priedai. Stambesni troškintų daržovių gabaliukai.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Conchiglie"
Conchiglie

Spalvingi (skirtingas spalvas įgauna dėl tešlos priedų – špinatų, burokėlių, morkų sulčių), plonyčių kriauklelių formos makaronai. Išverda per 4–5 min.
Tinkamiausias padažas. Tirštas, tąsus sūrio padažas.
Priedai. Šios rūšies makaronai patys naudojami kaip priedas (jų dažnai dedama į mėsos troškinius).

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai raidelės
Pastini

Bendras įvairiausių formų „vaikiškų“ makaronų pavadinimas. Gaminami gyvūnėlių, raidelių, skaičiukų, žvaigždučių formos makaronai. Išverda per 4–5 min. Šios rūšies makaronai su padažu netiekiami – jų paprastai dedama į sriubas.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Farfalle"
Farfalle

Dailių, didokų kaspinėlių formos makaronai. Smulkesni kaspinėliai vadinami farfalline (jų dedama tik į sriubas). Išverda per 9–12 min.
Tinkamiausias padažas. Tinka bet koks vienalytės konsistencijos padažas, tačiau dažniausiai su šios rūšies makaronais patiekiamas saldus uogų ar vaisių padažas.
Priedai. Makaronams su saldžiu padažu – plakta grietinėlė, su kitokiu – troškintų brokolių žiedynėliai, mėsos gabaliukai.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Conchigliette piccole"
Conchigliette piccole

Miniatiūrinės kriauklytės, paprastai naudojamos sriubai sutirštinti. Italijoje šios rūšies makaronų dažnai dedama į sultinius. Išverda per kelias minutes (kuo tirštesnės sriubos norima, tuo ilgiau verdama).

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Rotelle"
Rotelle

Įvairiaspalviai ratukų formos makaronai. Gaminami iš plonai iškočiotos tešlos. Išverda per 5–6 min.
Tinkamiausias padažas. Geriausias – tirštas, bet neriebus vienalytės konsistencijos padažas: ratukai neturi jame paskęsti!
Priedai. Smulkiai tarkuotas parmezanas.

Įdaryti makaronai

Įdaryti makaronai – sotus patiekalas, kurį labai lengva paruošti, ypač jei laikysiesi itališkos taisyklės – kuo paprasčiau, tuo skaniau. Išvirusius įdarytus makaronus pakanka paskaninti tirpintu sviestu ar pomidorų padažu. Beje, džiovinti įdaryti makaronai ne tokie skanūs kaip švieži. Tokių ieškok didžiųjų prekybos centrų šaldymo vitrinose.

Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Cannelloni"
Cannelloni. Stori makaronų vamzdeliai, kurių mūsų parduotuvėse dažniausiai gali nusipirkti tik tuščių (italai savo parduotuvėse randa jau įdarytų). Skaniausi cannelloni – įdaryti purios konsistencijos įdaru ir, užpylus padažu, apkepti orkaitėje.
Fotolia nuotr./Makaronai
Fotolia nuotr./Makaronai "Ravioli"
Ravioli. Nedideli kvadratiniai virtinukai su įvairiais įdarais. Dažniausiai įdarui naudojami produktai – vištiena, špinatai, parmezanas (kietas sūris). Būna įdarytų cukatomis – tokie tinka saldžiam patiekalui.
Fotolia nuotr./Tortellini
Fotolia nuotr./Tortellini
Tortellini. Į mažas ausytes panašūs virtinukai. Dažniausiai naudojamas įdaras – mėsa. Džiovinti tortellini nelabai skanūs (verčiau jau suvalgyti lietuviškų koldūnų). Jei nori paragauti tikrų itališkų, pirk šviežių (ne džiovintų, ne sušaldytų, o tik atšaldytų).

Geri patarimai

♦ Džiovinti makaronai išverda (al dente) maždaug per 5–15 min. (nelygu rūšis). Beje, lietuviams tokie atrodo ne visai išvirę, todėl gali pavirti porą minučių ilgiau nei nurodyta ant atitinkamos rūšies pakuotės.

♦ Švieži (nedžiovinti ir nešaldyti) makaronai verdami dvigubai trumpiau.

♦ Šviežių makaronų patiekalus reikia gaminti atidžiai pagal nurodymus, antraip brangus produktas akimirksniu virs klampia koše. Jų nereikėtų troškinti su kitais produktais ar ilgam palikti mirkti padaže. Pirmiausia visada paruošk padažą (tinkamiausias šviežiems makaronams – paprastas sūrio ar  pomidorų padažas), o prieš pat tiekdama į jį sudėk ką tik išvirtus ir nusunktus makaronus. Patiekalo gamink tiek, kiek reikia vienam kartui. Mat dar kartą pašildytas šviežių makaronų patiekalas nebūna skanus.

♦ Džiovinti makaronai parankesni tuo, kad iš jų likučių gali paruošti įvairiausių salotų, apkepų, atšildyti sudėjusi į padažą ir pan.

Virtuvės paslaptys
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Makaronai
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką