Siūlome pasigaminti mėsos ir grybų pyragą, bandeles, gardų troškinį ar išsivirti aromatingos sriubos.
Mėgstantiems aitresnį skonį, greičiausiai patiks ir aštrus troškinys su grybais, o nemėgstantys mėsos įvertins grybų troškinius su įvairiomis daržovėmis ar pomidoruose ir pievagrybiuose troškintą menkę.
Siūlome rinktis!
1.Česnako skilteles, svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje.
2.Sudėkite gabaliukais pjaustytus grybus ir maišydami troškinkite 3 minutes.
3.Sukrėskite trintus pomidorus, nukoštas pupeles, džiovintus čiobrelius, aitriąją papriką. Kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite valandą.
4.Pagardinkite druska ir tiekite su grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Tešlą atšildykite, iškočiokite ir įklokite į išardomą kepimo skardą. Tešlą įklokite taip, kad uždengtumėte ir kraštus. Faršą apkepkite su smulkintais svogūnais, morkomis ir grybais, pagardinkite žolelėmis, pipirais ir druska.
2. Į pravėsusį faršą suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir išmaišykite. Sudėkite faršo mišinį ant tešlos. Kiaušinius išplakite su pienu, paskaninkite pipirais, druska, žolelėmis ir užpilkite ant faršo. Pyragą kepkite 200 laipsnių orkaitėje 25–30 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1.Bulves nulupkite ir supjaustykite 0,5 centimetro storio griežinėliais. Porą nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite centimetro storio žiedais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apie 3 minutes pakepinkite porus. Pabarstykite druska ir maltais pipirais. Nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite.
2.Vyšninius pomidorus nuplaukite ir padalykite į keturias dalis. Grybus nuplaukite, nuvalykite, perpjaukite pusiau ir apkepinkite su sviestu. Grietinę išsukite su garstyčiomis, sumaišykite su plaktais kiaušiniais ir grietinėle.
3.Pabarstykite druska ir pipirais. Keraminę kepimo formą ištepkite sviestu, joje išdėliokite bulvių griežinėlius, ant jų sukrėskite kepintus porus, pramaišiui išdėliokite vyšninius pomidorus ir grybus.
4.Viską užpilkite kiaušinių mase ir pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite 35–40 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Jautienos faršą sumaišykite su smulkiai pjaustytu vienu svogūnu, kiaušiniu, pipirais, druska ir maltos mėsos prieskoniais. Iš faršo formuokite suplotus kepsnius ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių.
2. Sudėkite kepsnius į aliejumi apšlakstytą skardą. Kitą svogūną supjaustykite ir apkepkite su griežinėliais pjaustytais pievagrybiais, pagardinkite pipirais ir druska.
3. Fermentinį sūrį sumaišykite su majonezu. Ant kepsnių uždėkite sūrio mišinio, kepintų pievagrybių ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių, kol sūris išsilydys.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Česnakų skilteles ir svogūną susmulkinkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmus nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas. Pievagrybius nuplaukite, nuvalykite, didesnes kepurėles pasmulkinkite.
2. Aliejų įkaitinkite gilioje keptuvėje, sudėkite grybus, česnakus, svogūnus ir kepinkite 4–5 minutes. Įmaišykite pomidorus ir kepkite dar 5 minutes.
3. Žuvies gabalėlius perliekite vandeniu, nusausinkite. Apibarstykite druska, pipirais ir trumpai pakepinkite kitoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.
4. Menkės gabalėlius panardinkite į daržovių troškinį, supilkite vyną ir uždengus troškinkite ant nedidelės ugnies 10–12 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Prieš patiekiant papuoškite petražolių lapeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vištos krūtinėlę padalinkite į keturis kepsnius, juos šiek tiek pamuškite. Miltus sumaišykite su druska, pipirais ir juose apvoliokite mėsą.
2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir ant nedidelės ugnies maišydami 2–3 minutes pakepinkite česnaką su petražolėmis.
2. Išimkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite mėsą ir kiekvieną pusę kepkite 2–3 minutes. Suberkite pievagrybius ir pakepkite dar 2–3 minutes. Sudėkite petražoles (česnako skilteles išimkite), supilkite vyną ir troškinkite dar 4–5 minutes. Troškindami kepsnius vieną kartą apverskite.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Šparagines pupeles supjaustykite į kelias dalis arba pusiau, susmulkinkite kopūstą. Puode užvirkite vandenį, pasūdykite, sudėkite pupeles, kopūstus ir virkite 6 minutes. Nupilkite.
2. Susmulkinkite svogūną, pievagrybius supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir pievagrybius. Maišydami kepkite 5 minutes. Sudėkite virtas pupeles su kopūstais, išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 5 minutes. Baigdami troškinti pagardinkite druska, pipirais ir smulkintu česnaku. Sumaišykite su šviežiomis salotomis arba žalumynais ir dėkite į lėkštes.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20–25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite.
- Kitame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus, suberkite cukrų, supilkite su 200 ml vandens išmaišytą pomidorų pastą, jei reikia – įberkite dar druskos, sumeskite laurų lapelius, supilkite actą.
- Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
- Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30–40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Paruoštus konservus iškelkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Apvirkite kopūsto lapus.
- Aliejuje pakepkite pjaustytų svogūnų ir pjaustytų grybų ir 15 minučių patroškinkite.
- Virtus kiaušinius susmulkinkite ir sumaišykite su kapotais žalumynais, sudėkite grybus su svogūnais.
- Pasūdykite ir papipirinkite pagal skonį. Gautą įdarą dėkite ant kopūsto lapų, susukite balandėlius ir sudėkite į puodą.
- Užpilkite grietine ir kepkite orkaitėje.
- Šis patiekalas ypač naudingas diabetikams.
- Pievagrybius nuvalykite, susmulkinkite, saliero gumbą supjaustykite, pakepinkite svieste.
- Į masę sukrėskite pievagrybius ir dar šiek tiek pakepinkite.
- Dubenėlyje sumaišykite trupintus sūrius, riešutus, atvėsintus pievagrybius.
- Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir čiobreliais.
BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Skardos dugną išklokite kambario temperatūros tešlos lakštais.
- Kiaušinius šakute išplakite su grietinėle, druska ir prieskoniais.
- Ant tešlos lakštų juostelėmis išklokite faršą ir grybus.
- Užpilkite paruoštą grietinėlę, jei dar liko tešlos lakštų supjaustykite juostelėmis ir užklokite būsimo sočiojo pyrago viršų. Skardą pašaukite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20-25 min.
- Greita, sotu ir paprasta.
Receptą atsiuntė Daiva S., Tauragė
- Grybus nuplaukite, susmulkinkite, palikite keletą grybukų nepjaustytų papuošimui, pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais.
- Svogūną susmulkinkite, suberkite konservuotus žirnelius viską sumašykite su majonezu.
- Papuoškite smulkintais svogūnų laiškais, sveikomis grybų galvutėmis, ridikėliais.
Receptą atsiuntė Audronė A., Čekiškė.
- Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus.
- Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių.
- Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta – sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
- Paskaninkite druska, pipirais, citrinos sultimis bei jogurtu.
1. Į faršą įtarkuokite pusę svogūno, suberkite mėsos prieskonius, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Dideliame puode užvirkite 2–2,5 l vandens ir sumeskite šlapiomis rankomis suformuotus kukulius.
2. Burokėlius, morkas ir bulves supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais ir sumeskite į verdančią sriubą. Džiovintus grybus išmirkykite ir apvirkite, kol suminkštės.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, grybus ir maišydami apkepkite. Keptus svogūnus su grybais sudėkite į verdančią sriubą, paskaninkite barščių prieskoniais, pipirais, druska, sudėkite pomidorų padažą, laurų lapelius ir virkite ant nedidelės ugnies 40–45 minutes. Tiekdami paskaninkite grietine ir pabarstykite smulkintais žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Pupeles palikite atšilti. Grybus nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite grybus ir ant vidutinės ugnies troškinkite, kol išsiskirs skysčio.
3. Nemažame apkepo inde sumaišykite jogurtą, miltus, vyną ir padažą. Kai masė pasidarys vienalytė, įmaišykite grybus su visu skysčiu, pupeles ir kepkite 160 °C orkaitėje 35–40 min.
.4 Troškinį patiekite karštą.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė