Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip skaniai iškepti bulves: gudrybės, kurių nežinojote, ir 5 receptai

Bulvės yra neabejotinai mėgstamiausios lietuvių daržovės. Nenuostabu – juk iš jų galima pagaminti tiek patiekalų! Tačiau tenka pripažinti, kad ne kiekvienas mokame skaniai tiesiog iškepti bulves. O pasirodo, čia slypi kelios gudrybės, kurias panaudojus, bulvės tampa traškios, bet ne sausos viduje. Kadangi šiuo metu bulvės šviežios ir pačios skaniausios, pasimokykime jų ruošimo paslapčių ir naujų receptų.
Keptos bulvės
Keptos bulvės / 123RF.com nuotr.

Nepakartojamos orkaitėje keptos bulvės

123RF.com nuotr./Keptos bulvės
123RF.com nuotr./Keptos bulvės

Daugelis bulvių kepimą įsivaizduoja labai paprastai: nulupus įmeti jas į orkaitę ir kepa. Koks įsivaizdavimas, toks ir rezultatas – kietos ir sprangios bulvės nelabai gali nudžiuginti net ir didžiausią jų mėgėją.

O ką gi galima daryti kitaip? Rodos, nedidelė detalė gali visiškai pakeisti produkto skonį.

Nuluptas ar tiesiog labai gerai nušveistas su kempinėle vienodo dydžio bulves supjaustykite į keturias dalis. Dėkite į puodą su pasūdytu vandeniu ir užkaiskite. Leiskite vandeniui užvirti ir pavirkite dar pora minučių. Tada bulves nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite nusivarvėti bei atvėsti.

Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 180 laipsnių. Bulves apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir gausiai apšlakstykite kepimui tinkamu rafinuotu rapsų aliejumi. Pamaišykite su ranka, kad visos pasidengtų aliejaus „marškinukais“ bei įsigertų druskos.

Bulves dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus, maždaug 30 minučių.

Baigiant kepti bulves galite apibarstyti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis – rozmarinu, čiobreliais ar raudonėliais, kmynais. Kartą paragavę, bulvių kitaip jau nenorėsite gaminti.

Česnakinės bulvės su šalavijais

123RF.com nuotr./Keptos bulvės
123RF.com nuotr./Keptos bulvės

Reikės:

  • 2,5 kg bulvių,
  • 6 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
  • didelio žiupsnio druskos,
  • didelio žiupsnio maltų juodųjų pipirų,
  • 1 česnako galvutės,
  • kelių šakelių šviežio šalavijo.

Gaminimas:

Bulves nulupkite, dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite 15 minučių. Nukoškite ir palikite nusivarvėti.

Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir sudėkite bulves. Apibarstykite jas druska bei pipirais ir išmaišykite, kad pasidengtų aliejumi.

Tarp bulvių sukaišiokite sutraiškytas nuluptas česnako skilteles.

Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių, kol bulvės gražiai pagels.

Ant bulvių išdėliokite aliejumi išteptus šalavijo lapelius ir kiškite į orkaitę dar 15 minučių. Po virtuvę pasklis nenusakomas aromatas, tačiau išlaukite, kol bulvės apskrus ir tuomet ragaukite.

Keptos bulvės su Parmezano plutele

123RF.com nuotr./Keptos bulvės
123RF.com nuotr./Keptos bulvės

Traški sūrio plutelė bulvėms suteikia papildomo skonio ir žavesio.

Reikės:

  • 1,5 kg nedidelių bulvių,
  • 2 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
  • 5 skiltelių česnako,
  • 1 valg. š. itališkų prieskoninių žolelių,
  • ½ st. smulkiai tarkuoto Parmezano,
  • druskos ir pipirų pagal skonį,
  • 2 valg. š. sviesto,
  • saujos šviežių susmulkintų petražolių.

Gaminimas:

Bulves nulupkite ir apvirkite, kaip nurodyta ankstesniuose receptuose.

Kepimo skardą ištepkite aliejumi. Bulves nukoškite, palikite nusivarvėti ir sudėkite į skardą.

Apibarstykite bulves druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, susmulkintu česnaku, tarkuotu sūriu (truputį palikite patiekimui) ir apšlakstykite aliejumi. Išmaišykite, kad visos bulvės vienodai pasidengtų aliejumi, sūriu bei prieskoniais.

Dėkite skardą į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 30 minučių. Iškepusias išimkite, aptepkite sviestu ir apibarstykite likusiu sūriu.

Keptos bulvės su šonine ir briuseliniais kopūstais

123RF.com nuotr./Keptos bulvės su šonine ir Briuselio kopūstais
123RF.com nuotr./Keptos bulvės su šonine ir Briuselio kopūstais

Orkaitėje keptos bulvės su traškia šonine – kas galėtų tam atsispirti? Atšalus orams, kai reikia daugiau energijos, tokiu patiekalu be sąžinės graužaties galime pasimėgauti ir dažniau. O miniatiūrinės brieselinių kopūstų galvytės patiekalui suteiks savito charakterio.

Reikės:

  • 1 kg bulvių,
  • 1 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
  • 1 valg. š. grūdėtųjų garstyčių,
  • 1 arb. š. druskos,
  • žiupsnelio juodųjų maltų pipirų,
  • 120 g rūkytos kiaulienos šoninės,
  • 250 g briuselinių kopūstų galvučių.

Gaminimas:

Šoninę supjaustykite plonomis riekelėmis. Bulves nulupkite.

Į dubenį supilkite aliejų, suberkite druską, pipirus, sudėkite garstyčias. Dėkite bulves, šoninės juosteles ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų.

Paruoštas bulves su šonine dėkite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių, kas 10 minučių apvartydami.

Briuselio kopūstėlius perpjaukite pusiau, apšlaksytkite aliejumi. Išimkite skardą iš orkaitės, bulves pastumkite į vieną pusę skardos, į kitą suberkite kopūstėlius. Dėkite į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių.

Iškepusius paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska.

Namuose keptos bulvytės fri

123RF.com nuotr./Bulvytės fri
123RF.com nuotr./Bulvytės fri

Bulvytės fri, ko gero, yra pats populiariausias greito maisto restoranų užkandis. Visgi jei pasigaminsite jas namuose, tai bus kur kas sveikesnis patiekalas. Mat restoranuose šio patiekalo gaminimas apgaubtas paslapčių: kai kurie virtuvėje pasisukioję šefai prasitaria, kad bulvytės prieš kepimą yra pamirkomos cukraus sirupe, kad taptų traškesnės.

Neaišku, kiek tame yra tiesos, tačiau faktas, kad namuose jas galime pasigaminti gerokai sveikesnes, naudodami šviežią neperkaitintą aliejų ir kontroliuodami visą procesą.

Išduosime ir vieną paslaptį: kad bulvytės būtų traškios, prieš virimą nebūtina jas maudyti cukraus sirupe. Pakaks jas supjausčius šiaudeliais pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje, o paskui gerai nuplauti. Taip iš bulvių išsiplaus didelė dalis krakmolo ir iškepusios jos bus visai kitos kokybės.

Tiesa, nuplovus jas reikia gerai nusausinti, tad teks padirbėti bulvytes kočiojant tarp popierinių rankšluosčių. Bet patikėkite, šis vargas tikrai vertas to rezultato, kurį gausite!

Bulvytes gerai nusausinti reikia dar ir dėl to, kad bet kokia drėgmė, patekusi į verdantį aliejų, sukelia didžiulį šio pasipiktinimą ir jis ima šaudyti. Tad nusausinkite bulvytes ir stebėkite, ar aliejus jau pakankamai įkaito. Tai patikrinti galite įmetę vieną šiaudelį – jeigu aliejus sureaguoja, ima putoti, temperatūra tinkama, jeigu ne – dar kaitinkite.

Beje, jeigi neturite specialaus puodo su tinkleliu bulvytėms kepti, galite naudoti ir paprastą puodą. Šiuo atveju bus sunkiau išgriebti jau iškepusias bulvytes vienu metu ir kai kurios gali sudegti. Tačiau kai taip norisi tų apskrudusių šiaudelių, galima ir ilgiau pastovėti prie viryklės, tiesa?

Iškepusias bulvytes išgriebiame kiaurasamčiu, paliekame nusivarvėti ir dedame į lėkštę su rankšluostiniu popieriumi, kad susigertų riebalų perteklius. Ragaujame su įvairiais padažais, kurių receptus rasite čia. Na, o gardžioms bulvytėms kepti rekomenduojame kepimui tinkamą „Obelių“ rafinuotą rapsų aliejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius