-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių klaidų nedaryti ruošiant patiekalus su grybais?

Pradėti būtų galima nuo to, kad pirmiausia įsitikinkite, kad gaminsite maistą iš pažįstamų, tikrai valgomų, šviežių grybų. Tikimės, jog taip visada ir darote. O dabar keli pastebėjimai, kaip tuos šviežius grybus tinkamai laikyti ir ruošti, kad patiekalas pavyktų, o jūs ir vėl norėtumėte leistis į kulinarinius eksperimentus su šiomis miško gėrybėmis.
Grybai
Grybai / Vida Press nuotr.

1. Nesuspauskite, leiskite kvėpuoti

Nesvarbu, kokių grybų įsigijote ir prisirinkote, juos reikia tinkamai laikyti, kol imsitės iš jų ką nors gaminti. Jokiu būdu nelaikykite sugrūstų uždarytoje plastiko dėžutėje ar maišelyje, idealu, jei grybai bus laikomi standesniame popieriniame maišelyje apatiniame šaldytuvo stalčiuje ar lentynėlėje. Kad gėrybės nepradėtų džiūti, maišelio viršų galite pridengti keliais sluoksniais sudrėkinto popierinio rankšluosčio. Beje, pernelyg drėgmės irgi negerai, tad niekada nedėkite į šaldytuvą šlapių grybų, leiskite jiems apdžiūti.

2. Kai galite neplauti, neplaukite...

...o jei nuplovėte, prieš gaminant patiekalą, maksimaliai juos apdžiovinkite. Žinoma, patarimas grybų neplauti gali skambėti netikėtai, tačiau kai kurie virtuvės šefai taip daro – žinoma, su sąlyga, kad grybai surinkti sveiki ir švarūs, tada pakanka juos labai kruopščiai perrinkti, apipjaustyti, nešvaresnes vietas patrinti drėgnu popieriniu rankšluosčiu.

Bet jei neplautų grybų idėja jums nepriimtina, tada juos nuplaukite šaltame vandenyje, o prieš gaminant būtinai apdžiovinkite vienu sluoksniu paskleidę ant švaraus rankšluosčio (skirkite tam 30–60 min). Kas atsitiks, jei į keptuvę versite šlapius, ką tik nuplautus grybus? Jie bus prisigėrę vandens, keptuvėje tas vanduo išsiskirs ir grybai ne skaniai skrus, bet troškinsis, o tai reiškia, bus ne tokie kvapnūs, labiau guminiai.

Vida Press nuotr./Grybai
Vida Press nuotr./Grybai

3. Nesūdykite per anksti

Grybai – vienas tų produktų, kuriam svarbu, kada bersite druską. Ir šįkart jos negalima berti, vos tik grybai atsidūrė keptuvėje. Kodėl? Nes druska paskatins skysčių išsiskyrimą, o jei taip nutiks, kaip ir minėta punktu aukščiau, grybai troškinsis ir bus ne tokie skanūs bei kvapnūs. Taigi, patarimas paprastas – sūdykite grybus tada, kai jie bus jau beveik paruošti.

4. Pakankamai įkaitinkite keptuvę

Jei tik turite virtuvėje storadugnę, idealu, ketaus, keptuvę, būtent ją ir rinkitės, kai ruošite patiekalą su grybais. Gerai įkaitinkite, dėkite šiek tiek pasirinktų riebalų ir berkite grybus, o tada švelniai krestelkite keptuvę, kad grybai apsivoliotų riebaluose ir vienodai pasiskirstytų, o tada leiskite jiems kepti pernelyg intensyviai nemaišydami. Žinoma, stebėkite, kas su jais vyksta – jei skrunda pernelyg greitai, trumpam nuimkite keptuvę nuo viryklės ar kiek sumažinkite karštį.

Vida Press nuotr./Kepami grybai
Vida Press nuotr./Kepami grybai

5. Netraiškykite nuolat maišydami

Daugelio grybų struktūra nėra tokia jau tvirta, tai trapi gėrybė, todėl ruošdami juos elkitės atitinkamai – nemaišykite be perstojo, leiskite jiems gražiai apkepti, kol taps auksiškai rusvi, šiek tiek karamelizuosis.

6. Riebalų – pakankamai, bet mažomis dozėmis

Viena iš priežasčių, kodėl gali kilti pagunda nuolat maišyti grybus, baimė, jog jie perdžius, pridegs. Taip neatsitiks, jei kepant grybus į keptuvę vis įpilsite/įdėsite po labai nedaug riebalų. Ir nepasiduokite pagundai gausiai tų riebalų prikliukinti jau nuo pat pradžių – grybai neturi juose maudytis. Aliejaus, sviesto ar taukų (ką rinktis, skonio reikalas) reikia tik tiek, kad grybai ramiai keptų ir gražiai skrustų.

Vida Press nuotr./Kepti grybai
Vida Press nuotr./Kepti grybai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius