Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lengvi pietūs: 2 receptai su žuvimi

Žuvų ir tigrinių krevečių iešmeliai
Recepto autoriaus nuotr. / Žuvų ir tigrinių krevečių iešmelis.
Šaltinis: 15min
0
A A

Ar pastebėjote, kad šiltomis dienomis ne itin norisi apsunkinti skrandžio mėsos patiekalais? Todėl šiandien siūlome porą žuvies patiekalų.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Kol dar nedingo smidrai (jų sezonas paprastai būna iki Joninių), siūlome žuvies patiekalus pagardinti jais.

Dėl savo subtilaus skonio ir švelnių, kvapnių daigų smidrai (dar vadinami šparagais) jau prieš daugiau nei 2 tūkst. metų buvo itin mėgstami senovės Graikijoje ir Romos imperijoje. 200 m. pr. Kr. romėnai netgi turėjo specialias instrukcijas, kaip reikia auginti smidrus, bei buvo pirmieji, sugalvoję, kad juos galima užšaldyti ir vartoti ne jų sezono metu. 16 amžiuje smidrai išpopuliarėjo Anglijoje ir Prancūzijoje: Karalius Saulė, Liudvikas XIV, taip pamėgo šias daržoves, kad įsakė pastatyti specialų šiltnamį, jog smidrais galėtų mėgautis visus metus.

„Šiais laikais smidrais mėgautis gali visi norintys – tiek restorane, tiek jų pasigaminti mokantys namuose. Svarbu žinoti, kad maistui naudojami jauni 20–30 cm ūgliai ir kad baltieji ir žalieji šparagai – tokie patys, tik auginti skirtingomis sąlygomis. Prieš gaminimą smidrų kotus reikėtų patrumpinti, juos surišti ir puode su vandeniu pastatyti stačiai, kad kotai virtų vandenyje, o galvutės troškintųsi garuose. Labai svarbu jų nepervirti, tad, priklausomai nuo kotų storio, virti reikėtų 3–5 min.

Dar karšti smidrai skubiai pakišami po šaltu vandeniu, kad neprarastų spalvos. Įprastai jie valgomi kuo šviežesni, bet, nespėjus iškart pagaminti, galima juos suvynioti į drėgną rankšluostį ir padėti į šaldytuvą arba tiesiog pamerkti į vandenį kaip gėles,“ – sako restoranų tinklo „Carskoje selo“ maisto technologas Rimantas Gindvilis.

Virtuvės šefas siūlo porą receptų su šiomis organizmui naudingomis ir gardžiomis daržovėmis.

Receptai
Receptas: Žuvų ir tigrinių krevečių iešmeliai
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 210.00 g (70 - atšildytos jūros lydekos filė, 70 - atšildytos skorpionžuvės filė ir 70 - atšildytos lašišos filė)
Krevetės: 2.00 vnt. (atšildytų karališkų krevečių)
Citrinos: 1.00 vnt. (10 gramų)
Bazilikai: 3.00 vnt. (keletas šviežių lapelių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežio)
Druska: 2.00 žiupsnelis (iešmeliams ir varškės padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (iešmeliams ir varškės padažui)
Varškė: 25.00 g (Varškės padažui)
Svogūnų laiškai: 3.00 g (Varškės padažui)
Petražolės: 1.00 sauja (Varškės padažui)
Krapai: 1.00 sauja (Varškės padažui)
Kefyras: 20.00 ml (Varškės padažui)
Pipirai: 2.00 g (šviežių aitriųjų paprikų - varškės padažui)
Smidrai: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Šviežiomis žolelėmis marinuokite visus žuvies gabalėlius ir tigrines krevetes.
  2. Kai jos pasimarinuos, verkite ant iešmelio ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 10–15 min.
  3. Prie žuvies ir krevečių paruoškite salotas iš šviežių daržovių: sultenių, ridikėlių, cukinijos, šviežių agurkų.
  4. Jas apipilkite mėgstamu žolelių padažu arba alyvuogių aliejumi.
  5. Paruoškite varškės padažą, svieste apkepkite 50 g apvirtų smidrų.
  6. Sudėkite viską į lėkštę ir papuoškite citrinos griežinėliu.
Receptai
Receptas: Balta žuvis, apvyniota šonine
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 160.00 g (skorpionžuvės)
Smidrai: 100.00 g
Šoninė: (juostelės) 5.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (garstyčių - sūrio padažui)
Grietinėlė: 10.00 ml (šlakelio - garstyčių ir sūrio padažui)
Sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto fermentinio - garstyčių ir sūrio padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žuviai bei garstyčių ir sūrio padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (žuviai bei garstyčių ir sūrio padažui)
Kaip gaminti
  1. Prieskoniuose pamarinuotą žuvį apvyniokite šonine, dėkite ją ant apvirtų smidrų ir kepkite 180 °C orkaitėje 15–20min.
  2. Pagaminkite garstyčių ir sūrio padažą. Garnyrui tiks gruzdinti bulvių šiaudeliai. Viską sudėkite į lėkštę ir papuoškite čiobreliais.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką