-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: gruziniški chačiapuriai, kuriems neįmanoma atsispirti

Tai, kad lietuviai jaučia nepaprastai didelę meilę Sakartvelui (Gruzijai) ir gruziniškiems patiekalams, niekam ne paslaptis. Gruziją iš tiesų galima įsimylėti paragavus vieną iš tipinių šios šalies užkandžių – chačiapurį. Tai ypač į picą panašus paplotėlis, kuriame dominuoja trijų rūšių sūris, o pačiame centre it saulė šviečia geltonas kiaušinio trynys!
Nida Degutienė ir jos keptas chačiapuri
Nida Degutienė ir jos keptas chačiapuris / Nidos Degutienės nuotr.

Mielinės tešlos pagrindas ir tąsaus sūrio įdaras – tokiais kepiniais mėgaujasi toli gražu ne vien gruzinai! Pagalvokite apie italus, picų karštine užkrėtusius visą pasaulį! O pidė – turkiškos „picos“, kurias kepiau pernai ir kurios tapo tokios populiarios, kad net atsirado Anykščių „Uno“ picerijos meniu!

Tai štai chačiapuriai – dar viena sesė iš šios smagios užkandžių kompanijos, kuri ne tik puikiai atrodo, bet yra paprastai pagaminama ir be proto skani. Beje, chačiapuris, iš gruzinų kalbos išvertus, – tai „duona su sūriu“. Na, tokia nuodėminga duona, sakyčiau, bet kartais sau verta pasidaryti šventę! Traški plutelė, minkštutis vidus ir, aišku, tąsus sūrio įdaras, kurį valgant akys pačios užsimerkia iš palaimos...

Chačiapuris turi būti patiekiamas tada, kai kiaušinis dar nėra spėjęs iki galo iškepti.

Kaip reikia valgyti chačiapurį? Jis turi būti patiekiamas tada, kai kiaušinis dar nėra spėjęs iki galo iškepti. Tuomet reikia atlaužti gabalėlį tešlos krašto ir juo pamaišyti burbuliuojantį sūrį ir kiaušinio trynį: tokiu būdu kiaušinis baigs kepti karštame sūryje, o įdaras išliks maloniai tąsus.

Nidos Degutienės nuotr. /Gruziniškas skanėstas chačiapuris
Nidos Degutienės nuotr. /Gruziniškas skanėstas chačiapuris

Kaip ir picas, chačiapurius geriausia kepti iki labai aukštos temperatūros įkaistančiose krosnyse. Tokią retas kuris turi namuose. Tačiau neretas turi kokybiškų grilių, kurie laisviausiai tampa picų kepimo krosnimis, nes pagaminti iš keramikos, nebijančios karščio! Kaitinant grilių viduje reikėtų laikyti ir kepimo akmenį, ant kurio klosite paruoštą paplotį.

Beje, kad viskas būtų paprasčiau, aš chačiapurį suformuoju, pridedu įdaro ir aptepu kiaušinio plakiniu ant skiautės pergamentinio popieriaus, o tada su tuo pačiu pergamentiniu popieriumi perkeliu ant įkaitusio akmens. Taip lengviau išimti iškepusį paplotį, o ir akmuo neužsiteršia kitais maisto produktais, neapdega.

Tačiau chačiapurius puikiai iškepsite ir orkaitėje! Kepant orkaitėje galėsite vienu metu kepti daugiau papločių, tad pamaitinsite didesnį būrį alkanų svečių.

Ingredientai (4 vnt.):

tešlai:

  • 3 ir 1/2 stiklinės miltų;
  • 1 šaukštelis sausų mielių;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 1 stiklinė šilto vandens;
  • 1/2 stiklinės pieno;
  • 1 šaukštas aliejaus (plius dar šlakelis patepti).

įdarui:

  • 1 ir 1/2 stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 1 ir 1/2 stiklinės tarkuoto mocarella sūrio;
  • 1 ir 1/2 stiklinės sutrupinto feta sūrio;
  • 4 kiaušiniai + 1 kiaušinis aptepimui;
  • sviesto;
  • žalumynų (krapų, svogūno laiškų ar kt.), patiekimui.

Gaminimas:

1. Pirmiausia užminkykite tešlą: į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą suberkite visus birius produktus (miltus, sausas mieles, cukrų ir druską). Tada viduryje padarykite duobelę ir ten supilkite šiltą vandenį ir šiltą pieną. Kablį primenančiu virtuvinio kombaino įrankiu (arba rankomis) sukite tešlą tol, kol ji pavirs vientisa, elastinga mase. Pabaigoje įmaišykite šaukštą aliejaus.

2. Tešlą suformuokite į rutulį, jį švelniai aptepkite aliejumi, tada uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite šiltai, kad tešlos masė padvigubėtų (apie 1–2 valandas).

3. Pakilusią tešlą sumaigykite ir uždengę palikite dar maždaug pusvalandžiui, kad antrą kartą pakiltų. Antras pakilimas suteiks kepiniui dar daugiau minkštumo ir purumo.

4. Kol tešla kyla, dubenyje sumaišykite trijų rūšių smulkintus sūrius, galite pagardinti trupučiu druskos (nepamirškite, kad fetos sūrį reikia sutrupinti) ir pipirais.

5. Įkaitinkite grilį maždaug iki 300–350 temperatūros (su konvektoriumi, grotelėmis ir kepimo akmeniu) arba orkaitę iki 230 laipsnių.

6. Tešlą padalinkite į 4 lygias dalis. Imkite vieną gabalėlį ir, suformavę rutuliuką, iškočiokite jį į apskritimą. Tada viršutinį ir apatinį kraštą dar patempkite į priešingas puses, kad iš apskritimo gautumėte tokį riebų ovalą. Visus kraštelius užlenkite maždaug 1 cm link tešlos ovalo vidurio, o kraštus sujunkite, užsukite ir stipriai sulipdykite. Taip gausite tešlos „laivelį“.

7. Jei kepsite chačiapurius grilyje, dabar pats laikas perkelti laivelį ant pergamentinio popieriaus lakšto. Jei kepsite orkaitėje – perkelkite jį į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Į laivelio vidų pridėkite 1/4 sūrių įdaro. Tešlos kraštelius aptepkite kiaušinio plakiniu (1 kiaušinį suplakite su vienu šaukštu vandens).

8. Kepkite chačiapurius apie 8–12 min., jei kepate grilyje, arba apie 15 minučių, jei kepate orkaitėje, arba kol tešlos krašteliai gražiai pageltonuos. Tada chačiapurio centre šaukšto nugarėle padarykite pailgą griovelį ir į jį įleiskite kiaušinį. Chačiapurio šonuose į sūrio masę įkiškite po kelis gabalėlius sviesto ir vėl pašaukite kepti. Kepkite apie 4–6 minutes, arba kol kiaušinis iškeps tiek, kad trynys dar liktų visiškai skystas, o baltymas balkšvas, bet vis dar šiek tiek skystas (nesijaudinkite, kiaušinis baigs kepti karštame sūryje).

9. Patiekite chačiapurius iškart, kuo karštesnius, pabarstę šviežiais žalumynais. Laužkite kraštelį apskrudusio pagrindo, ir juo sumaišykite kiaušinio trynį su burbuliuojančiu sūriu, kad kiaušinis iškeptų galutinai ir masė taptų labai tiršta.

Nidos Degutienės nuotr. /Gruziniškas skanėstas chačiapuri
Nidos Degutienės nuotr. /Gruziniškas skanėstas chačiapuri

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius