Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: nuostabi valgoma dovana – moliūgų zefyrai

Visada sakiau ir sakysiu – valgomos Kalėdų dovanos yra pačios geriausios! Kiek meilės, meditacijos galima įdėti į savo rankomis pagamintus skanėstus. Čia laimėtojai yra abu – ir dovanojantysis, ir tokią dovaną gaunantis! Ar pamenate laikus, kai nebuvo didesnės palaimos, nei sulaižyti didžiulį minkštą baltą zefyrą? Ar niekad nekilo klausimas, o kaip tie purūs skanėstai pagaminami?
Nida Degutienė ir jos gaminti moliūgų zefyrai
Nida Degutienė ir jos gaminti moliūgų zefyrai / Nidos Degutienės nuotr.

Zefyrus paruošti – juokų darbas, o jūsų namai bent vienai dienai tikrai gali tapti tikrų tikriausia bandymų laboratorija! Tereikia turėti kulinarinį termometrą ir elektrinį plakiklį.

Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrai

Ingredientai:

  • 125 g baltojo cukraus;
  • 125 g rudojo cukraus;
  • 210 g auksaspalvio sirupo;
  • 100 g vandens;
  • žiupsnis druskos;
  • 125 g trintų moliūgų (iškepkite moliūgus ir juos sutrinkite iki tyrės);
  • 15 g želatinos milteliais (1 šaukštas + 2 šaukšteliai);
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • ½ šaukštelio malto imbiero;
  • ¼ šaukštelio muskato (šviežiai tarkuoto);
  • ⅛ šaukštelio maltų gvazdiklėlių.

pabarstymui:

  • cukraus pudros;
  • krakmolo.
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrai

Gaminimas:

1. Pasiruoškite kvadratinį indą (pvz., kepimo skardą, tarkime, 20x20 cm dydžio): ištepkite ją augaliniu aliejumi, tada išklokite pergamentiniu popieriumi ir tą popierių taip pat ištepkite aliejumi.

2. Nedideliame puode sumaišykite baltą ir rudąjį cukrų, sirupą, vandenį ir druską. Užkaiskite. Kai masė užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės, ir laikas nuo laiko pamaišant virkite, kol sirupas bus 116C karštumo.

3. Kol sirupas verda, karščiui atspariame inde (tai gali būti ir virtuvinio kombaino indas, jei jis ne plastikinis) paskleiskite trintus moliūgus, pabarstykite juos želatina ir visais prieskoniais. Uždėkite šluotelę, skirtą plakti baltymams.

4. Kai tik sirupas pasieks 116C, nuimkite nuo ugnies, įjunkite plakiklį, nustatykite lėčiausią greitį ir plakant pamažu plona srovele pilkite cukraus masę, lesidami sirupui bėgti ne ant besisukančios šluotelės, bet indo krašteliu. Kai tik supilsite visą karštą sirupą, padidinkite plakiklio apsukas iki didžiausių ir plakite visą masę kelias minutes, arba tol, kol ji taps balkšva, tiršta, žvilganti ir puri.

5. Būkite pasiruošę silikono mentelę, nes reikės dirbti labai greitai! Nuimkite plakimo indą nuo mikserio ir supilkite visą zefyrų masę į paruoštą indą. Išlyginkite paviršių. Padėkite vėsiai sustingti, mažiausiai porai valandų, bet geriausia – pernakt.

6. Sustingusios zefyrų masės paviršių pabarstykite per sietelį sumaišytu cukraus pudros ir krakmolo mišiniu (santykis – 50/50). Skardelę su šia mase apverskite ant darbastalio (kad pabarstyta pusė atsidurtų ant darbastalio), nuplėškite pergamento lakštą ir gausiai pabarstykite cukraus bei krakmolo mišiniu kitą pusę – taip užtikrinsite, kad zefyrai nesulips supjausčius.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrų gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrų gaminimas

Supjaustykite masę norimo dydžio kvadratėliais ir išvoliokite kiekvieną zefyriuką cukraus pudros ir krakmolo mišinyje. Pjaustyti gana patogu picai skirtu ratuku, arba, kad peilis pjaustant neliptų, jį galima patepti aliejumi ir pabarstyti cukraus pudros ir krakmolo mišiniu.

7. Laikykite zefyriukus sandariai uždarytame inde, iki 1 mėnesio.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų zefyrai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius