-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu

„Ką gaminsite iš moliūgo?“ – klausia nepažįstamoji, stovinti šalia eilėje ūkininkų turgelyje, matydama, kaip kruopščiai renkuosi paties geltoniausio milžino gabalėlį. „Dar nežinau, – atsakau. – Grįžusi ką nors sugalvosiu. O greičiausiai iškepsiu ir tada jau tikrai ką nors sugalvosiu.“ Šėlioti virtuvėje, kuomet moliūgų sezonas pačiame įkarštyje – vienas malonumas! Kasmet turiu daugiau minčių, planų ir idėjų, nei, tikriausiai, bus laiko joms visoms realizuoti...
Nida Degutienė ir jos virta trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu
Nida Degutienė ir jos virta trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu / Nidos Degutienės nuotr.

Taip šiemet, beje, atsitiko ir su cukinijomis. Kai jos prasidėjo, tik giliai įkvėpiau ir neskubėdama ėmiau ruošti vieną patiekalą po kito, tiesą sakant, galvodama, jog tuoj cukinijos visiems nusibos ir visi vieni kitiems siūlys darže užaugintus gėrius. Tačiau tos cukinijos greičiau pačios pasibaigė, nei aš išsisėmiau su cukinijų patiekalais... Bijodama, kad to paties nenutiktų su mano moliūgų sezonu, nutariau elgtis atsakingai – vartoti moliūgus iki soties.

Trintos moliūgų sriubos yra pati tikriausia klasika, ši daržovė bene tinkamiausia šiam skaisčios spalvos sočiam patiekalui gaminti. Ir kaskart panaudojus vis kitokius prieskonius, galima mėgautis vis kitokia sriuba.

Šios dienos moliūgų sriuba – su vienu ne visai įprastu ingredientu: riešutų sviestu. Tačiau sriubai tikrai netiks riešutų sviestas su cukrumi, kurį paprastai dievina vaikai. Šiam patiekalui jums reikės natūralaus žemės riešutų sviesto be jokių priedų, be druskos ir be cukraus. Patariu tokio sviesto ieškoti sveiko maisto parduotuvėse.

Trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu

Ingredientai (4 asm.):

  • 1,2 kg moliūgo, su oda, supjaustyto riekelėmis;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 didelis svogūnas, supjaustytas gabalėliais;
  • 2 didelės skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuotos imbiero šaknies;
  • 1/2 arbat. šaukšt. raudonosios curry pastos (arba tiek pat curry prieskonių mišinio);
  • 1 litras daržovių sultinio;
  • 2 kaupini valg. šaukšt. natūralaus žemės riešutų sviesto (be cukraus ir be druskos);
  • 80 ml kokosų pieno arba grietinėlės (plius patiekimui).

prieskoniai ir patiekimui:

  • 1 arbat. šaukšt. ciberžolės (kurkumos);
  • 1/2 arbat. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
  • 1/3 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/4 arbat. šaukšt. čili pipirų dribsnių (arba mažiau, jei nemėgstate aštriai);
  • druskos, pipirų;
  • pasmulkintų kepintų žemės riešutų (patiekimui);
  • šviežių kalendrų (patiekimui).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Moliūgo juosteles suguldykite į kepimo skardą, truputį pašlakstykite aliejumi ir kepkite apie 35 min., kol suminkštės. Šiek tiek atvėsinkite ir nulupkite odelę, pasmulkinkite.

2. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame svogūnus, kol šie suminkštės, taps skaidrūs. Bebaigiant kepinti suberkite česnakus ir tarkuotą imbierą. Sudėkite curry pastą (arba suberkite curry prieskonius), suberkite visus likusius prieskonius, sudėkite apkepintą moliūgą ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Supilkite sultinį ir viską virkite apie 15 minučių, kol daržovės taps visiškai minkštos.

3. Supilkite sriubą į elektrinį smulkintuvą (blenderį), sudėkite riešutų sviestą, supilkite grietinėlę ir sutrinkite iki vientisos glotnios masės. Pagardinkite druska ir pipirais.

4. Patiekite pabarstę trupintais kepintais žemės riešutais (galite trupučiu čili) ir šviežių kalendrų lapeliais, taip pat trupučiu kokosų pieno arba grietinėlės.

Nidos Degutienės nuotr. /Trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu
Nidos Degutienės nuotr. /Trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius