Kokius agurkus rinktis
Geriausia, jeigu juos auginote patys, tačiau ir pirktiniai ne bėda – svarbiausia žiūrėti, kad šie būtų šviežūs, traškūs, o ne suvytę, praradę formą, pageltę.
Dydis taip pat svarbus, kadangi didelius ir sunkiau sugrūsti į stiklainius, ir ne taip skanu valgyti, ypač, jeigu jų odelė stora, mėsinga, o minkštime gausu stambių sėklų. Šviežutėliai mažučiai agurkai – tobulas pasirinkimas, kadangi yra saldesnio, gaivesnio skonio, plonesnės odelės.
Rinkitės gumbuotus, specialiai rauginimui ir marinavimui skirtus agurkėlius. Tie, kurių odelė lygi, labiau tiks salotoms. Prieš užraugiant patartina nupjaustyti agurkų galiukus.
Ar reikia užmerkti?
Rekomenduojama agurkus palaikyti šaltame vandenyje kelias valandas, o dar geriau – pusdienį. Per tą laiką agurkėliai taps tvirtesni ir skanesni, labiau tiks rauginti.
Prieskonių šūsnis
Kiekviena šeimininkė turi savo paslaptingą prieskonių derinuką, kurio dėka visa šeimyna džiaugiasi tobulo skonio agurkėliais. Tinka lauro lapai, kvapieji, juodieji pipirai, pipirai žirneliais, gvazdikėliai, juodųjų serbentų, krienų lapai ar šaknis, krapai, petražolės, česnakai, salierai, mėtos, garstyčios, bazilikai, kmynai, kalendros, raudonėliai, peletrūnai ir daugybė kitų – leiskite sau eksperimentuoti.
Rauginimui rinkitės stambią druską, tik jokiu būdu ne joduotą, kadangi pastaroji visiškai netinka ir gali suminkštinti agurkus.
Pasirūpinkite stiklainiais
Laikykitės higienos: stiklainius gerai išplaukite sodos tirpalu, išskalaukite ir dezinfekuokite verdančiu vandeniu. Vėliau gerai nusausinkite ir išdžiovinkite.
Į stiklainių dugną pirmiausia klokite prieskonius, o vėliau sluoksniuokite agurkus ir prieskonius tarp jų. Apačioje dažniausiai dedami didesni, o viršuje mažesni agurkai.
Agurkų nereikia per prievartą grūsti į stiklainius – taip ne tik sugadinsite gerą produktą, kadangi agurkėliai praras savo traškumą, bet ir bus nepatogu juos ištraukti.
Ir dar kelios gudrybės
- Kad stiklainių marinatas neišbėgtų, į sūrymą įmeskite saujelę garstyčių sėklų.
- Keli griežinėliai krienų šaknies padės agurkus apsaugoti nuo pelėsio.
Ingredientai
Pipirai:
4.00 vnt. (4 - 5 - kvapnieji)
Mėtos:
4.00 vnt. (4 - 5 - šakelės)
Kaip gaminti
- Grubiai sutrinkite pipirus, sumaišykite juos su cukrumi ir druska.
- Žaliąsias citrinas nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite odelę.
- Ją sumaišykite su druskos, cukraus ir pipirų mišiniu. Iš žaliųjų citrinų išspauskite sultis, o krapus ir mėtas susmulkinkite peiliu.
- Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus ir sudėkite į didelį indą.
- Apibarstykite juos druskos, cukraus ir pipirų mišiniu, sudėkite krapus, mėtas ir supilkite žaliųjų citrinų sultis.
- Viską gerai išmaišykite ir uždenkite. Po kelių valandų skanaukite!
Suskleisti
Ingredientai
Juodieji serbentai: (lapų) 10.00 vnt.
Krienai:
100.00 g (5 - 6 - griežinėliai šaknies)
Druska:
2.00 valg. š. (1 l - vandens - stambios)
Kaip gaminti
- Agurkus pamerkite keturioms valandoms į šaltą vandenį. Nupjaukite jų galiukus ir sudėkite į rauginimui skirtą indą, prieš tai dugną padengusios puse visų prieskonių (krapų, serbentų lapų, česnakų ir pan.). Likusius prieskonius sudėkite ant agurkų viršaus.
- Vandens reikės tiek, kad jis apsemtų agurkėlius inde, kuriame juos raugsite. Vandenį pasūdykite, sudėkite cukrų ir pašildykite, kad ingredientai ištirptų. Atvėsinkite sūrymą iki 50 °C ir supilkite jį ant agurkų.
- Tuomet juos uždenkite ir prislėkite sunkiu daiktu, tarkime, akmeniu. Palikite 1–3 paroms ir tuomet skanaukite.
Suskleisti
Ingredientai
Juodieji serbentai: (lapų) 8.00 vnt.
Druska:
2.00 valg. š. (1 l - vandens)
Kaip gaminti
- Agurkus, obuolius ir žalumynus gerai nuplaukite, česnakų skilteles nulupkite.
- Obuolius supjaustykite į keturias dalis ir sudėkite kartu su visais prieskoniais ir agurkais į didelį indą.
- Vandens reikės tiek, kad apsemtų agurkėlius.
- Pasūdykite vandenį ir tuomet užvirinkite, gautą sūrymą supilkite ant agurkų ir palikite kambario temperatūroje.
- Kitą dieną galėsite mėgautis gardžiais agurkėliais.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Agurkėlius nuplaukite ir nupjaukite galiukus. Sudėkite į didelį polietileninį, tvirtą maišelį.
- Agurkus apibarstykite druska, sudėkite trintas česnakų skilteles ir smulkintus krapus.
- Maišelį užriškite ir gerai pakratykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
- Po 4–5 valandų jau galėsite agurkus skanauti. Jeigu norite dar greitesnio rezultato, agurkus supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis.
Suskleisti
Ingredientai
Krienai:
20.00 g (šaknies pagal skonį)
Druska:
2.00 valg. š. (1 l vandens - jūros)
Kaip gaminti
- Agurkus nuplaukite ir palikite kelioms valandoms šaltame vandenyje.
- Česnakų skilteles, krieno šaknį, aitriąją papriką supjaustykite griežinėliais, krapus susmulkinkite.
- Dugną indo, kuriame raugsite agurkus, padenkite vienu sluoksniu prieskonių, o ant viršaus sudėkite agurkus.
- Viską susluoksniuokite, o viršų apdėliokite krieno šaknies griežinėliais.
- Paruoškite sūrymą: 1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos. Galite užpilti šaltu sūrymu arba jį pakaitinti, kol užvirs.
- Uždenkite taip paruoštus agurkus, prislėkite sunkiu daiktu. Valgykite jau po 1–3 dienų.
Suskleisti