Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rapsų aliejus – pelnytai vertas pagyrų

Domėjimasis sveikesne gyvensena ir mityba pastaraisiais metais labai išplito tarp įvairių vartotojų segmentų. Nepriklausomai nuo pajamų, amžiaus ar išsilavinimo žmonės ieško informacijos apie produktų kilmę, netgi gabenimo, sandėliavimo sąlygas ir trukmę bei galimą cheminių medžiagų naudojimą, siekiant ilgesnio produktų galiojimo laiko.
Rapsų aliejus
Rapsų aliejus / Organizatorių nuotr.

Ne mažiau domimasi kasdienės mitybos subalansavimu, kalorijų, cukraus kiekiu ir visapusiškai – produktų kokybe bei sudėtimi. Anksčiau maisto gamybai plačiai naudotus gyvulinės kilmės taukus pakeičia lydytas sviestas ar sviesto mišiniai bei įvairūs augalinės kilmės aliejai.

Visgi žmonės labiau linkę manyti, kad ant lydyto sviesto arba augalinės kilmės aliejaus pagamintas patiekalas bus skanesnis, gražiai apskrudęs, maloniai kvepės, todėl iš gausaus aliejaus asortimento stengiasi išsirinkti tinkamiausią. Bet kurį aliejų galime vadinti sočiųjų ir nesočiųjų riebalų mišiniu, tačiau skirtingų aliejaus rūšių sudėtyje riebalų dalys nėra vienodos.

Pavyzdžiui, rapsų aliejus ypatingas tuo, kad jo sudėtyje yra mažiausias sočiųjų riebalų kiekis, lyginant su visomis kitomis aliejaus rūšimis, įskaitant ir išgirtąjį alyvuogių. Unikali rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis išskiria jį iš kitų augalinių aliejų, kadangi rapsų aliejus turi tiek omega 6, tiek omega 3 riebalų rūgščių santykiu 3:1. Beje, mitybos specialistai pripažįsta, kad rapsų aliejus turi geriausią riebalų rūgščių procentinę sudėtį.

Selekcijos būdu išvestuose rapsuose yra žmogui naudingos oleino riebalų rūgšties (~60 %), kuri taip garsina alyvuogių aliejų (~80 %). Be to, rapsų aliejus yra nepakeičiamas vitaminų E ir K šaltinis. Jo sudėtyje yra itin svarbių polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina ir gali gauti tik su maistu. Rapsų aliejus – be dirbtinių konservantų, šis aliejus nėra genetiškai modifikuotas, kadangi visoje ES genetiškai modifikuotus rapsus auginti draudžiama.

Organizatorių nuotr./Receptas
Organizatorių nuotr./Receptas

BALTŲJŲ PUPELIŲ IR FETOS UŽTEPĖLĖ

Reikės:

  • 400 g. skardinės konservuotų baltųjų pupelių
  • 1 česnako skiltelės
  • ½ citrinos sulčių
  • 100 g. fetos
  • 2 v.š. aliejaus
  • 2 v.š. vandens
  • druskos
  • pipirų
  • lukštentų kanapių (patiekimui)
  • granato (patiekimui)
  • šviežių petražolių (patiekimui)

Gaminimas:

Dedame visus ingredientus į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Jei masė per tiršta – pilame dar vandens. Sutrintą užtepėlę dedame į lėkštę. Puošiame aliejaus šlakeliu, lukštentomis kanapėmis, granato sėklomis ir šviežiomis petražolėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius