Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu

Laikas pagalvoti ir paplanuoti, kokį kalėdinį paukštį šiemet kepsime šventiniam stalui. Vienas iš mano išbandytų ir rekomenduojamų receptų – saldžiarūgštė antis su balzamiko padažu ir džiovintomis slyvomis. 
Renata Ničajienė ir jos ruoštas šventinis patiekalas
Renata Ničajienė ir jos ruoštas šventinis patiekalas / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Šiam patiekalui svarbu naudoti kuo kokybiškesnius ingredientus: dideles, neperdžiūvusias slyvas, kokybišką balzaminį actą, traškiausias kalendrų sėklas ir kvapniausią cinamoną. Tada ji bus švelniai saldžiarūgštė, aromatinga ir traški. Antis puikiai tinka nedidelei svečių kompanijai, priklausomai nuo jos dydžio, paukščio užteks 4-6 asmenims. Kepdami antį nepamirškite surinkti išbėgusių antienos taukų, ant kurių vėliau galėsite kepti bulves arba kitas šaknines daržoves.

Autorės nuotr. /Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu
Autorės nuotr. /Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu

Ingredientai (6 asm.):
gaminimo laikas: 2,5 val.

  • antis (apie 2,5 kg svorio);
  • 2 šaukštai kalendrų sėklų;
  • 4 šaukšteliai rudojo cukranendrių cukraus;
  • 250 kokybiškų didelių džiovintų slyvų be kauliukų;
  • 3 džiovinti lauro lapai;
  • 1 šaukštas cinamono ;
  • 70 ml kokybiško balzaminio acto (naudojau Modenos);
  • 300 ml vištienos sultinio;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

papuošti:

  • granatų sėklų
  • šviežių gražgarsčių lapelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasiruoškite prieskonių mišinį paukščiui įtrinti. Kalendrų sėklas lengvai pagrūskite, kad išsiskleistų kvapas, bet sėklų pilnai nesugrūskite. Kalendrų sėklas sumaišykite su cinamonu, druska, cukrumi ir maltais pipirais.

2. Antį nuplaukite, jos odelę prie krūtinėlės įpjaukite kryžmai, stenkitės paties raumens neįpjauti. Paruoštu prieskonių mišiniu gerai įtrinkite visą antį, taip, kad kalendrų grūdelių prilystų ir į įpjautą odelę.

Autorės nuotr. /Kepti paruošta antis
Autorės nuotr. /Kepti paruošta antis

3. Kepimui skirtame inde sumaišykite sultinį su balzamiko actu, į skystį suberkite nuplautas bei verdančiu vandeniu nuplikytas slyvas, įmeskite lauro lapelius. Į indą guldykite prieskoniais įtrintą antį ir pašaukite į įkaitintą iki 160 °C laipsnių orkaitę kepti.

4. Kepkite antį apie 2 valandas, karts nuo karto ją palaistydami karštu sultinio ir balzaminio acto padažu. Kai antis jau bus iškepusi, orkaitės temperatūrą pakelkite iki 200 °C laipsnių karščio ir apskrudinkite anties odelę.

5. Iškepusią antį ištraukite iš orkaitės ir iškelkite ant lėkštės, šalia išdėliokite iškepusias ir padaže išbrinkusias slyvas. Padažą, kuriame kepė antis perkoškite, nuo jo viršaus nugraibykite dalį anties riebalų, o padažą gerai išsukite, kad būtų kuo vientisesnis. Aišku, geriausiai būtų padažą statyti į šaldytuvą ir po kiek laiko nuo jo nugraibyti užšalusius riebalus, bet, deja, tada ir iškepta antis per tą laiką atšals, todėl padažas šiam patiekalui tebūnie kiek riebesnis.

6. Prieš nešdami į stalą, antį apibarstykite granatų sėklomis ir apdėliokite gražgarsčių lapeliais. Padažą supilkite į padažinę ir pateikite šalia anties.

Autorės nuotr. /Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu
Autorės nuotr. /Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius