Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šaltibarščių testas Vilniuje: nuo „buduliškos“ užeigos iki prestižinių vietų

Tūlas lietuvis tikrai žino, kad šaltibarščiai geriausi namuose, ir viešojo maitinimo įstaigose juos valgo tik iš reikalo. Ypač kai jų vidutinė kaina Vilniuje – 3,6 EUR, o tai atitinka beveik 13 Lt (dažnas sako „nebeskaičiuokit“, o, adekvatumo sumetimais, visgi vertėtų).
Skonio teste dalyvavę šaltibarščiai
Skonio teste dalyvavę šaltibarščiai / Strelkabelka nuotr.

Vis dėlto, kai reikia lietuviškais patiekalais tvankią dieną pavaišinti užsienietį, kyla klausimas, ar ši itin paprasta šalta sriuba skirtingose vietose maždaug vienoda, ar visgi skiriasi? Juk net kiekviena šeimininkė turi savą receptą, kurį laiko klasikiniu – ar su virtais, ar su marinuotais burokėliais, ar su kefyru, ar rūgpieniu, ar su grietine, ar su grietinėle, ar su burokėlių sunka, ar be, su skirtingomis burokėlių ir agurkų, krapų ir svogūnų laiškų proporcijomis.

Tas gerų šaltibarščių klausimas kamavo ir mus, renkantis, kokiose vietose jų ragausime. O rinktis iš ko – daugiau, negu reikia, juk vasarą šaltibarščių gali neturėti tik savęs negerbianti įstaiga. Taigi atsirinkome kiek įmanoma skirtingesnes į lietuvišką virtuvę besiorientuojančias ir turistus viliojančias vietas.

Tarp 9 mūsų aplankytų vietų pateko senamiesčio arterijoje (Didžiojoje-Pilies g.) veikiantys „Amatininkai“, „Forto dvaras“, „Pilies Katpėdėlė“; aludės „Leičiai“ ir „Stiklių aludė“; moderniai tradicinę virtuvę interpretuojanti „Saula“, netoli Halės turgaus įsikūrusi „Budulia“ ir Naujamiesčio „Senoji trobelė“ bei augalinę virtuvę propaguojantis „Rosehip“.

„Leičiai“. Gal nedaug kam žinoma aludė, tačiau esanti vienoje iš populiariausių Vilniaus geto maršruto gatvių. Žmonių prisirinkę vidutiniškai, aptarnavimas greitas.

Pagal bendrą svorį (sriubos ir bulvių) – tai vienas iš mažiausių patiekalų. Tačiau sriuba vidutinio tirštumo, subalansuoto skonio, panaši į naminę. Agurkų kiek mažiau nei burokėlių, svogūnų laiškų – mažiau nei krapų, įdėta ketvirtis kiaušinio. Sriubą lydi 7–8 skrudintų bulvių skiltelės. Galutinė kaina prie didesnių, lyginamoji (kaina už svorį) – trečia pagal dydį (didesnė už netoliese esančių „Stiklių aludės“).

Bendras svoris – 407 g, kaina – 4 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 3,93 EUR

Strelkabelka nuotr./„Leičių“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Leičių“ šaltibarščiai

„Amatininkai“. Kadangi „Amatininkai“ turi vaizdą į Rotušės aikštę ir yra sankirtoje su Stiklių gatve, čia visada pilna turistų. Šįkart lauke jų irgi pilna, ir, nors padavėjų daug, užsakymo priėmimas ir atnešimas užtrunka labai ilgai (po 15–20 min).

Į akis krinta pigūs indai ir ryškiaspalvės gėlėtos staltiesės, konkuruojančios dėl dėmesio su lėkštės turiniu. Sriuba vidutinio tirštumo, pakankamai kremiška, burokėlių-agurkų santykis normalus, tačiau svogūnų laiškų mažai, krapo šakelė – tik dekorui, į sriubą nepripjaustyta. Ketvirtis kiaušinio, šaukštelis grietinės. Daržovių šiaudeliai per ilgi, kad galima būtų nesitaškant įsidėti į burną (gal dėl to tokios ir staltiesės), greta į tris skilteles padalinta virtos bulvės (pasitaikė skani) pusė. Pagal bendrą svorį patiekalas vidutinis, galutinę ir lyginamąją kainą – pigesniųjų pusėje.

Bendras svoris – 441 g, kaina – 3,2 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,9 EUR

Strelkabelka nuotr./„Amatininkų“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Amatininkų“ šaltibarščiai

„Saula“. Taip pat įsikūrusi prie Rotušės, bet tiek turistų, kiek „Amatininkai“, nepritraukia. Lauke galima sėdėti ir priešais pastatą, ir ramiame vidiniame kiemelyje.

Aptarnavimo greitis normalus. Šaltibarščiai patiekiami gražioje tamsioje lėkštėje, kuri kažkodėl yra pašildyta. Sriuba papuošta žirnio daigu ir skrudintos juodosios alyvuogės trupiniu – pateikimas iš tiesų estetiškiausias iš lygintų. Skirtingai nei kitur, čia dubenėlyje patiekiamos mažos apvirtos ir apskrudintos bulvytės.

Sriuba vidutinio tirštumo, kabintis nebūtų prie ko, tačiau nerandame meniu patiekalo apraše minimo putpelės kiaušinio. Ne tik putpelės, bet ir jokio kiaušinio. Nors lėkštės atrodo impozantiškai, pagal bendrą svorį patiekalas tarp vidutinių, pagal galutinę kainą – trečias pagal brangumą, o pagal lyginamąją išeina brangiausias.

Bendras svoris – 423 g, kaina – 4,5 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 4,26 EUR

Strelkabelka nuotr./„Saulos“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Saulos“ šaltibarščiai

„Pilies Katpėdėlė“. Tai viena iš gausiausiai turistų nusėstų kavinių, įsikūrusi Pilies gatvės pradžioje. Aptarnavimas greitas, tačiau, kai atneša patiekalą, iš karto į akis krinta balsva jo spalva.

Sriuba skystesnė nei prieš tai ragautos, krapų neįdėta, tačiau padekoruota apvytusia petražole, įprastas ketvirtis kiaušinio, greta patiekiama į dvi puseles padalinta bulvė su lupena – viskas būtų gerai, jei ji nebūtų seno derliaus. Pagal bendrą svorį šis patiekalas trečias pagal dydį, pagal galutinę kainą – antras pagal pigumą, o pagal lyginamąją – pats pigiausias.

Bendras svoris – 508 g, kaina – 2,7 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,13 EUR

Strelkabelka nuotr./„Katpėdėlės“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Katpėdėlės“ šaltibarščiai

„Forto dvaras“. Taip pat turistų srautą sėkmingai išnaudojantis restoranas, įsikūręs Pilies gatvės viduryje. Vėl ryški staltiesė ir pigūs indai.

Tačiau sriuba – ryškumu priešinga „Katpėdėlės“, dominuoja burokėliai, agurkai, svogūnų laiškų ir krapų mažoka, tradicinis kiaušinio ketvirtis. Greta patiekiamos virtos ir lengvai pakeptos bulvės. Ši porcija pagal bendrą svorį prie mažesnių, pagal galutinę ir lyginamąją kainą – trečia iš pigiausių.

Bendras svoris – 412 g, kaina – 2,95 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,86 EUR

Strelkabelka nuotr./„Forto dvaro“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Forto dvaro“ šaltibarščiai

„Budulia“. Ši lietuviškų patiekalų užeiga įsikūrusi netoli Halės turgaus ir verta savo vardo. Viduje jausmas – lyg bobutės svetainėje: ant sienos kabantis televizorius garsiai transliuoja lietuviškai įgarsintą serialą, kampe – reklaminis šaldytuvas.

Aptarnavimas vyksta prie baro, užsakymus priimanti mergina vilki juodo gipiūro palaidinę. Šaltibarščiai išsiskiria skystumu – akivaizdžiai įpilta vandens, tačiau įdėta grietinės, kiaušinis – pamirštas arba nepriklauso. Šie šaltibarščiai savo skoniu itin priminė „valdiškus“, tačiau jų ir galutinė kaina mažiausia. Vis dėlto, įvertinus mažiausią bendrą porcijos svorį, pagal lyginamąją kainą šis patiekalas atsiduria po „Stiklių“, brangumu pranokdamas „Katpėdėlę“, „Rosehip“, „Forto dvarą“ ir „Amatininkus“.

Bendras svoris – 327 g, kaina – 2,5 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 3,06 EUR

Strelkabelka nuotr./„Budulia“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Budulia“ šaltibarščiai

„Stiklių aludė“. Šios aludės vardas iš karto kvepia prestižu, nepaisant nuo vienos ant kitos kojos svyruojančio stalo. Tądien buvo neįprastai vėsu, lankytojų lauke mažai, tačiau aptarnavimas užtruko – gal viską daro from scratch, tai yra – be paruoštukų?

Sriuba tiršta, daržovių balansas geras, dekorui dar panaudotas ridikėlis, įdėta grietinės, ketvirtis kiaušinio. Vis dėlto sriuba blyškoka ir spalvos, ir skonio prasme. Greta – viena, ketvirčiais supjaustyta, virta ir apkepta bulvė. Kaip ir tikėjomės, galutinė kaina kol kas didžiausia, tačiau, įvertinus ir patį didžiausią bendrą porcijos svorį, lyginamoji kaina tik ketvirta pagal brangumą, po didžiausios „Saulos“, „Senosios trobelės“ ir „Leičių“.

Bendras svoris – 536 g, kaina – 5 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 3,73 EUR

Strelkabelka nuotr./„Stiklių aludės“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Stiklių aludės“ šaltibarščiai

„Senoji trobelė“. Tokia užeiga Naujamiestyje skamba kaip oksimoronas – neteko anksčiau čia būti, tačiau legendos sklando. Einant pro šalį žiemą, atrodo nykokai, tačiau vasarą lauko terasa jaukiai apaugusi vijokliais, nors dekoru labiau primena ukrainietišką nei lietuvišką užeigą.

Lauke daug žmonių nebuvo, aptarnavimas greitas. Sriuba tiršta, daržovių balansas geras, 5 apkeptos virtų bulvių riekelės patiekiamos karštos (gal ir skanu, bet dėl krakmolo savybių sveikiau šaltos). Skonis panašus ar net geresnis nei „Leičiuose“, labai primena naminius. Tačiau nustembame, kad patiekalo kaina didžiausia – kaip ir „Stikliuose“, o įvertinus mažesnį bendrą porcijos svorį, lyginamoji kaina netgi didesnė.

Bendras svoris – 472 g, kaina – 5 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 4,24 EUR

Strelkabelka nuotr./„Senosios trobelės“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Senosios trobelės“ šaltibarščiai

„Rosehip“. Ši į augalinių produktų vartotojus besiorientuojanti vieta įsikūrusi greta Sereikiškių parko. Beje, sienos viduje – grynai šaltibarščių spalvos! Lauke, palei duris, tik du staliukai, aptarnavimas gan greitas.

Šiuose šaltibarščiuose kefyras/rūgpienis pakeistas sojų pienu, todėl sriuba skystesnės konsistencijos, kiaušinis – kepto tofu kubeliais. Į akį pirmiausia krinta bene ryškiausia iš visų sriubos spalva (dedami ne tik burokėliai, bet ir jų sunka), paragavus – saldumas. Tradicinių patiekalų mėgėjui tai, mažų mažiausia, netikėtas pojūtis, o kai kam gal ir radikaliai nepriimtinas.

Tačiau dažnas užsienietis nustemba, kodėl ta „ružava“ sriuba yra rūgšti – ši spalva labiau asocijuojasi su saldumu, kurį sojų pienas ir suteikia. Daržovių balansas geras, burokėliai standūs, tofu dera, tačiau tas saldumas yra esminis ir, greičiausiai, abejingų nepaliks – arba labai patiks, arba labai nepatiks. Greta patiekiama keliolika apskrudintų bulvių skiltelių. Pagal galutinę kainą šis patiekalas prie pigesnių, pagal bendrą svorį ir lyginamąją kainą – antras pagal dydį ir pigumą.

Bendras svoris – 526 g, kaina – 3 EUR, lyginamoji kaina (už 400 g) – 2,28 EUR

Strelkabelka nuotr./„Rosehip“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Rosehip“ šaltibarščiai

Taigi apžvelgus šias vietas matyti, kad šaltibarščiai yra paprastas, tačiau brangokas patiekalas. Nustebino nerašytas susitarimas taupyti kiaušinius – gera šeimininkė vienai porcijai skiria visą kiaušinį, padalintą į ketvirtadalius ar puseles. Daugumoje vietų – šaltibarščiai vidutinio tirštumo, tačiau ne visose geras daržovių ir „žolių“ balansas.

Vis dėlto sugriuvo mitas, kad kiek nudrengtose užeigose prie turgaus gali pavalgyti pigiai, o pas veganus brangiai. Pasirodo, kad Naujamiesčio užeiga ir skoniu, ir kaina gali pralenkti prestižiškiausią Senamiesčio vietą. O vaizdas į Rotušės aikštę ir subtilus pateikimas dar negarantuoja patekimo į turistų akiratį, skrandį ir piniginę.

Skaniausi, t.y. panašiausi į naminius šaltibarščius, mums buvo „Senoje trobelėje“, „Leičiuose“ ir „Sauloje“. Pastaroji lietuvišką virtuvę reprezentuoja stilingiausiai, bet pincetu dėliojant dekorą pamiršti patiekalo apraše išskirtą ingredientą – nelabai atleistina. Tačiau šie treji šaltibarščiai buvo ir brangiausi. Pigiausi pagal galutinę kainą (bet nebūtinai pagal lyginamąją) – buvo ir mažiausiai skanūs.

Pagal lyginamąją kainą

Nr.

Prekės ženklas

Sriubos svoris (g)

Bulvių svoris (g)

Bendras svoris (g)

Kaina (EUR)

Lyginamoji kaina (EUR) už 400 g

4

„Katpėdėlė“

(Pilies)

417

91

508

2,7

2,13

9

„Rosehip“

431

95

526

3

2,28

5

„Forto dvaras“

302

110

412

2,95

2,86

2

„Amatininkai“

364

77

441

3,2

2,90

6

„Budulia“

260

67

327

2,5

3,06

7

„Stiklių aludė“

410

126

536

5

3,73

1

„Leičiai“

308

99

407

4

3,93

8

„Senoji trobelė“

342

130

472

5

4,24

3

„Saula“

323

100

423

4,5

4,26

Pagal galutinę kainą

Nr.

Prekės ženklas

Sriubos svoris (g)

Bulvių svoris (g)

Bendras svoris (g)

Kaina (EUR)

Lyginamoji kaina (EUR) už 400 g

6

„Budulia“

260

67

327

2,5

3,06

4

„Katpėdėlė “(Pilies)

417

91

508

2,7

2,13

5

„Forto dvaras“

302

110

412

2,95

2,86

9

„Rosehip“

431

95

526

3

2,28

2

„Amatininkai“

364

77

441

3,2

2,90

1

„Leičiai“

308

99

407

4

3,93

3

„Saula“

323

100

423

4,5

4,26

7

„Stiklių aludė“

410

126

536

5

3,73

8

„Senoji trobelė“

342

130

472

5

4,24

pagal bendrą svorį

nr.

Prekės ženklas

Sriubos svoris (g)

Bulvių svoris (g)

Bendras svoris (g)

Kaina (EUR)

Lyginamoji kaina (EUR) už 400 g

6

„Budulia“

260

67

327

2,5

3,06

1

„Leičiai“

308

99

407

4

3,93

5

„Forto dvaras“

302

110

412

2,95

2,86

3

„Saula“

323

100

423

4,5

4,26

2

„Amatininkai“

364

77

441

3,2

2,90

8

„Senoji trobelė“

342

130

472

5

4,24

4

„Katpėdėlė“ (Pilies)

417

91

508

2,7

2,13

9

„Rosehip“

431

95

526

3

2,28

7

„Stiklių aludė“

410

126

536

5

3,73

Taigi, jei esate nuolatinis šaltibarščių ragautojas/a, galite pasidalinti savo nuomone su mumis arba šaltibarščių grupės „Facebook“ nariais, kurių skaičius jau perkopė 3 tūkst. Ir, kaip sakė buvusi HBH savininkė Rada Matulevičienė, legendinėje lietuviškų receptų knygelėje įsiamžinusi šaltibarščių lėkštėje it vonioje – „šaltibarščiai taip gaivina, kad, kartą paragavęs, negali išnert“. Gaivinančios ir Jums vasaros!

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius