-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skonio testas: kur sostinės centre ragauti geriausiai paruoštų sušių?

Atrodo, kad sušiai yra klasikinis ir nekintamas patiekalas, tačiau kamuojami nuobodulio virtuvės profesionalai ir mėgėjai konstruoja skirtingas virtuves jungiančius hibridus – sušių burgerius (mėsainiais jų vadinti neišeina), sušių suvožtinius, sušių spurgas, sušių tako, buritus ir panašiai.
Skonio testo dalyviai
Skonio testo dalyviai / Strelkabelka nuotr.

Tačiau ta nėrimosi iš kailio mada Lietuvos lyg ir nepasiekė (su viena kita išimtimi) – juk kai sušiai pabosta, galima rinktis autentiškus kitų virtuvių patiekalus. Vis dėlto sušinių tankumas Gedimino prospekte ir apylinkėse rodo, jog šio patiekalo populiarumo kreivė Lietuvoje dar žemyn nesminga.

Nuo vieno iki kito Gedimino prospekto galo, apimant ir Vilniaus bei Vienuolio gatves, suskaičiavome 8 sušines. Jei suskaičiuotume visus tinklams priklausančius taškus sostinėje – jau išeitų 20. Tiesa, tądien, kai sušius vertinome, užsidarė Vokiečių gatvėje veikęs vienas iš seniausių sušių restoranų – „Myiako“.

Apskritai sušis – tinkamas patiekalas šiltam metų laikui, kai pietums labiau norisi lengvo, nekaršto maisto. Rinkdamosi, ką testuoti, sužinojome, kad pasaulyje populiariausi yra Dragon sušiai, tačiau apsisprendėme dėl antrų pagal populiarumą, kadaise amerikiečiams adaptuotų California, kurių tikrai galima rasti kiekvienoje sušinėjė.

Iš esmės tai yra uramaki tipo sušis – tarsi išvirkščias, kuriame nori (dumblio lapas) yra viduje, o ryžiai paviršiuje. Jo centre į nori įsukta krabo mėsa (dažnai keičiama krevete ar krabų lazdele), avokadas, agurkas ir, tipiškai, majonezas. Ritinėliai apvoliojami populiaresniais masago ar brangesniais tobiko ikrais. Lygindamos svėrėme po vieną ritinėlį (be priedų), taigi galutinis svoris – apytikslis.

Strelkabelka nuotr. /Skonio testo dalyviai
Strelkabelka nuotr. /Skonio testo dalyviai

RISE. Tai dviejų bendrasavininkų, kuriems priklauso ir tokios vietos, kaip „Time“, „Dine“, „Kaskasakė“ bei dar pora, sušių restoranas. Kai jis atsidarė, jo kokybės ir kainos santykis padarė itin gerą įspūdį, nors meniu nėra platus (ir tai privalumas).

Šiame sušyje yra ir krevetė, ir avokadas, ir agurkas, ikriukai ryškesni nei kitų ragautų, bet pagal dydį visgi panašesni į masago (galime ir klysti). Tiesa, viduje majonezo nėra, todėl ritinėlis atrodo kiek sausokas/sprangokas, ypač jei ragauji be sojos padažo. Skonis labai paprastas, todėl, tikėtina, kad jį deramai įvertins tik natūralumo išpažinėjai. Pagal svorį tai mažiausia porcija iš lygintų, o jos lyginamoji kaina yra didžiausia.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 168 g, kaina – 7,2 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 8,57 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Rise“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Rise“ sušiai

NIAM NIAM SUSHI. Įvairių sušių padėklai čia paruošti iš anksto – klausimas, ar tai reiškia gerai prognozuojamą klientų srautą, ar tikimybę gauti vakarykštį sušį? Krevetė apkepta tempuroje, o tai california sushiui nebūtina, tačiau suteikia papildomo skonio, kurio lyg ir stigo pirmuosiuose ragautuose.

Vis dėlto, kai sušiai paruošti iš anksto, o ne čia ir dabar, tempura kiek sudrėksta ir nebelieka traškumo, o tai kai kam gali nepatikti. Greta agurkas ir avokadas, majonezo taip pat nėra. Beje, šių sušių lyginamoji kaina pati mažiausia.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 288 g, kaina – 3,9 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 2,71 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Niam Niam Sushi“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Niam Niam Sushi“ sušiai

SOYA. Iš karto į akis krenta netolygus padengimas ikrais, ryžiai atrodo didoki – net suabejojome, ar tai sušių ryžiai. Viduje krevetė, agurkas, avokadas ir majonezas. Garnyrui, greta vasabio ir marinuoto imbiero, tarkuotas ridikas. Skonis gan tipiškas, o galutinė kaina mažiausia.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 208 g, kaina – 2,99 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 2,88 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Soya“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Soya“ sušiai

SUSHI EXPRESS. Net plika akim matyti, kad gabaliukai labai nevienodo dydžio, viduje įsukta snieginio krabo lazdelė (o tai, kaip žinia, surimio produktas), avokadas, agurko nėra. Vietoj majonezo – „Philadelphia“ arba tokio tipo tepamas sūris, paprastai naudojamas analogiškai pavadintuose sušiuose. Dėl to skonis švelnesnis nei ragautuose variantuose su majonezu. Sojos padažas supilstytas pakeliuose.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 248 g, kaina – 4,79 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 3,86 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Sushi Express“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Sushi Express“ sušiai

SHIMAI SUSHI&WOK. Seniau ši sušinė vadinosi „Sushi&Wine“, bet lyg ir pasikeitė savininkai, taigi ir pavadinimas. Viduje įsukta krabų lazdelė, kuri kai kuriuose gabaliukuose užima net daugiau nei 80 proc. įdaro – toli iki japoniško preciziškumo. Avokadas yra, agurko nėra, tačiau, kaip ir prieš tai ragautame variante, vietoj majonezo – tepamas sūris.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 232 g, kaina – 3,8 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 3,28 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Shimai Sushi&Wok“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Shimai Sushi&Wok“ sušiai

SUSHI CITY. Šie ritinėliai yra per dideli, kad būtų patogu įsidėti į burną. Ir tai keblu: arba kandi ir byra, arba kramtai pilna burna, rizikuodamas užspringti. Viduje įsukta krabo lazdelė, avokadas, agurko nėra, majonezas. Skonis gan tipiškas.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 264 g, kaina – 4,69 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 3,55 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Sushi City“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Sushi City“ sušiai

MANAMI. Šiame itin didelio ploto ir gan prabangiai įrengtame restorane (Vilniaus g.) galima rinktis iš dviejų California variantųpaprasto su krevete ir „Kani“ – su snieginio krabo lazdele. Mes paėmėme po 4 vnt. kiekvienų. Viduje taip pat yra agurkas, avokadas ir majonezas – tiesa, rūgštesnis nei kitų. Ritinėliai su krabų lazdele apvolioti žaliuose ikruose – paprastai ta spalva gaunama dažant vasabiais.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 216 g, kaina – 3/3,3 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 2,78/3,05 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Manami“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Manami“ sušiai

SUSHI STOP. Šie sušiai išsiskiria didesniais biriais ikrais, kurie turi ryškesnį žuvies skonį – nors nesame ekspertės, bet spėjame, kad tai tobiko. Jie traškūs ir vieniems gali patikti, o kitiems ne, tačiau tai juos išskiria iš kitų ragautų sušių. Viduje įsukta krevetė, ir šiuose ritinėliuose, lyginant su kitais, didžiausia daržovių dalis – pirmu smuiku groja agurkas. Pagal svorį porcija mažesniųjų pusėje, tačiau lyginamoji kaina antra pagal brangumą, o galutinė – didžiausia.

Ritinėlių skaičius – 8, svoris – 224 g, kaina – 8 EUR, lyginamoji kaina už 200 g – 7,14 EUR

Strelkabelka nuotr. /„Sushi Stop“ sušiai
Strelkabelka nuotr. /„Sushi Stop“ sušiai

Apibendrinkime: 5-iose vietose California sushiai yra su krevetėmis, 4-iose – su krabų lazdelėmis. 2-ose vietose buvo be majonezo ar kito pagardo viduje („Rise“, „NiamNiam Sushi“), 2-ose su tepamu sūriu („Sushi Express“, „Shimai sushi&wok“), 4-iose su majonezu, 3-ose nebuvo agurko.

Kalbant apie skonį, specialiai ragavome be priedų – vasabio, sojos ir imbiero. Taigi pirmiausia reikia pripažinti, kad jie daro didelę įtaką šio patiekalo skonio įspūdžiui – išragavus visus sušius, išskirtinio skonio nepajutome – aišku, ir pati pasirinkta rūšis labai jau paprasta.

Žiūrint formaliai, tipinė sudėtis – krevetė (o ne krabų lazdelė ir be tempuros), agurkas, avokadas ir majonezas buvo tik „Manami“ sušiuose, tačiau jų, kaip skaniausių, anaiptol neįvardytume.

Išrinkti skaniausius praktiškai neįmanoma, nes, vertinant skonį, radikalaus skirtumo nebuvo – jis pasiekiamas tik per niuansuotus nukrypimus nuo tipinio recepto: vieniems labiau patiks be jokių pagardų viduje (tačiau vieniems su krevete tempuroje, kitiems be); kažkam tie švelnesni su tepamu sūriu, kažkam su majonezu, kai kuriems gali labai patikti ir išraiškingesnio skonio ikrai.

Tačiau kaina, pasirodo, gali skirtis net 3 kartus (pvz. mažiau nei 100 m atstumu vienas nuo kito esantys „NiamNiam Sushi“ ir „Rise“). Žinoma, tai bus argumentuota produktų kokybe, tačiau lyginamoji kaina tiesiogiai nepriklauso, ar sušis paruoštas su krevete, ar krabų lazdele.

Vis dėlto pigiausi pagal lyginamąją kainą sušiai buvo su krevete, taigi, jei nesate pedantiški dėl produktų, tai tikrai bus tenkinantis pasirinkimas.

pagal lyginamąją kainą

Nr.

prekės ženklas

tšk.
sk.

vnt.

vnt. svoris (g)

bendras svoris (g)

kaina (EUR)

lyginamoji kaina (EUR) už 200 g

2

NIAM NIAM SUSHI

1

8

36

288

3,9

2,71

su krevete

7

MANAMI

4

8

27

216

3/3,30

2,78/3,05

su krevete/su krabų lazdele

3

SOYA

4

8

26

208

2,99

2,88

su krevete

5

SHIMAI SUSHi&WOK

1

8

29

232

3,8

3,28

su krabų lazdele

6

SUSHI CITY

3

8

33

264

4,69

3,55

su krabų lazdele

4

SUSHI EXPRESS

5

8

31

248

4,79

3,86

su krabų lazdele

8

SUSHI STOP

2

8

28

224

8

7,14

su krevete

1

RISE

1

8

21

168

7,2

8,57

su krevete

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius