Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sulčių ir jų gėrimų įvairovė: kas vertingo slypi pakuotėse ir buteliukuose?

Koks gėrimas ir numalšina troškulį, ir apdovanoja vitaminų bei kitų naudingų medžiagų puokšte, atsakyti nesunku. Be abejonės, tai daugelio mėgstamos sultys – nuo populiariųjų apelsinų ar pomidorų iki granatų ar kitų dar pikantiškesnių. Sulčių pasirinkimas parduotuvėse gausus, o kur dar asortimentą papildančios šviežiai spaustos ar madingieji tirštieji kokteiliai! Ne veltui ir „Maximos“ projekto #Palyginime herojus Svajūnas, lydimas apsipirkimų kompanionės Livijos Gradauskienės, į prekių vežimėlį dėjo dviejų rūšių sultis. Tiesa, jos buvo skirtos ne mažylei tėčio ant rankų laikomai dukrytei, bet vyresniems smaguriams. Pasiaiškinkime, kas yra kas sulčių lentynose bei šaldytuvuose!
Įvairių rūšių sultys
Įvairių rūšių sultys / Vida Press nuotr.

Kaip pasakoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, vien šiame tinkle pirkėjai gali rinktis iš įspūdingo beveik 200 sulčių asortimento. Įdomu, kad ne vienus metus populiariausios yra įvairių prekių ženklų pomidorų ir apelsinų sultys.

„Pastebime, kad šiemet sulčių mūsų klientai įsigyja nežymiai mažiau, tačiau auga pardavimai atskirose kategorijose. Pavyzdžiui, ūkininkų produkcijos skyrelio „Linkėjimai iš kaimo“ sulčių pardavimai šiemet išaugo net 28 proc., šviežiai spaustų sulčių irgi parduodame 3 proc. daugiau. Tai susiję su besikeičiančiais žmonių įpročiais, sveikos gyvensenos tendencijomis. Stebėdami jas, savo klientams pasiūlėme ir įvairių skonių tirštuosius kokteilius – glotnučius, kuriuos kartu su šviežiai spaustomis sultimis laikome ant ledo. Jie – puikus sprendimas taupantiems savo laiką ir ieškantiems šviežumo“, – sako „Maximos“ atstovė.

Kad ir kokias sultis labiausiai mėgstate, jei norite būti tikri tuo, ką perkate, ir namuose neaplankytų nusivylimas, rinkdamiesi sultis dar parduotuvėje atidžiai išanalizuokite pakuotę – pagal reikalavimus, ant jos turi būti nurodyta visa svarbiausia informacija apie gėrimo sudėtį.

Trumpo galiojimo šviežiai spaustos sultys. Pasak mitybos specialistų, sveikiausios ir vertingiausios yra šviežiai išspaustos sultys su minkštimu, mat jose likę daugiausia vitaminų ir ląstelienos. Pageidautina, jog tokios sultys būtų išgertos kuo greičiau, nes joms stovint šaldytuve vertingųjų medžiagų kiekis tolygiai mažėja.

Vida Press nuotr./Sultys
Vida Press nuotr./Sultys

Ilgiau galiojančios šalto spaudimo sultys. Pastaraisiais metais sultys gausiai įsikūrė ne tik parduotuvių lentynose, bet ir šaldytuvuose, paprastai juose rasite šalto spaudimo sulčių. Šiuo būdu gaminant sultis vaisiai ir/ar daržovės apdorojami lėtaeige sulčiaspaude. Paprastai tokios sultys nėra niekuo papildomos, iš sulčiaspaudės jos keliauja į buteliuką, o tada į šaldytuvą. Nuo įprastų sulčių pakuotėse jos skiriasi didesniu vertingų medžiagų – vitaminų, mineralų kiekiu, aukštesne kaina bei trumpesniu galiojimo laiku.

Neretai į sultis papildomai dedama ir cukraus, tačiau jo privalo būti ne daugiau, kaip 15 g 1 litre skysčio ir tai būtina žymėti ant pakuotės.

Ilgai galiojančios sultys. Tai, kas vadinama „sultimis“, privalo būti pagaminta tik iš vaisių, uogų ar daržovių, tai gali būti ir viena produkto rūšis, ir kelių mišinys. Paruoštų sulčių spalva, skonis ir kvapas turi būti būdingi toms gėrybėms, iš kurių jos yra pagamintos. Pramoniniu būdu gaminant sultis į jas grąžinamos tos jų dalys – pavyzdžiui, minkštimas, – kurios buvo atskirtos gamybos metu. Į sultis griežtai negali būti pridedama dirbtinių aromato ar skonio stipriklių, maistinių dažų. Jose gali būti nebent anglies dioksido, o norint sureguliuoti rūgštingumą – ir citrinų sulčių. Tiesa, neretai į sultis papildomai dedama ir cukraus, tačiau jo privalo būti ne daugiau, kaip 15 g 1 litre skysčio ir tai būtina žymėti ant pakuotės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prekybos centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prekybos centras

Vaisių sultys iš koncentrato yra tokios, kurias gaminant pirmiausia išgaunamas koncentratas, o vėliau į jį sugrąžinamas pašalintas vanduo, būtinai ne didesnis jo kiekis, nei buvo pašalinta. Į šios rūšies gaminį gali būti pridedama vaisių minkštimo tiek iš tų pačių rūšių vaisių, iš kurių sultys pagamintos, tiek iš kitokių rūšių vaisių. Sulčių koncentratą gamintojai naudoja todėl, kad jį paprasčiau saugoti ir transportuoti.

Vaisių nektarams paprastai būdingas švelnesnis ir ne toks ryškus, kaip sulčių skonis. Tai ir neturėtų stebinti, nes vaisių nektarai gaminami iš sulčių koncentrato, praskiedžiant jį vandeniu. Tai ypač aktualu, kai sultys yra labai rūgščios (spanguolių, citrinų) ar tirštos (bananų, slyvų). Nektaro sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 25 proc. natūralių sulčių (tai nurodoma ant pakuotės). Papildomai dar dedama cukraus, medaus ar kitų saldiklių, kurių kiekis ir tipas taip pat turi būti nurodyti ant pakuotės.

Sulčių gėrimai ir gėrimai su sultimis. Sulčių gėrimų sudėtyje vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės ar jų mišinių privalo būti ne mažiau kaip 12 proc., o gėrimuose su sultimis – ne mažiau kaip 5 proc. Neretai šiuose gėrimuose yra ir konservantų bei kitų priedų, tad jei jų vengiate, būtinai atidžiai skaitykite etiketes.

Vida Press nuotr./Mergina geria glotnutį
Vida Press nuotr./Mergina geria glotnutį

Tirštieji vaisių kokteiliai (dar žinomi kaip glotnučiai). Sultys ir jų gėrimai gali atgaivinti, o tirštieji kokteiliai – dar ir pamaitinti! Nuo sulčių jie skiriasi tuo, jog juos gaminant trinama visa uoga ar vaisius. Be to, neretai į vaisinius kokteilius dedama dar ir ledo, šaldytų vaisių, medaus ar jogurto ir kitų priedų. Nors tirštuosius kokteilius jų mėgėjai dažnai plakasi namuose, parduotuvių lentynose pastaraisiais metais irgi atsirado dėmesio vertų variantų – belieka pasižvalgyti po šaldytuvus ir išsirinkti pagal pageidaujamą skonį ir sudėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius