Dabar populiaru
Publikuota: 2016 sausio 1d. 09:00

Sultinys – jaunystės ir geros savijautos šaltinis

Mėsos sultinys
Shutterstock nuotr. / Mėsos sultinys

Svorio didėjimas, greitesnis nuovargis, odos suglebimas ir raukšlės – nemalonūs senėjimo požymiai. Bet norint juos pristabdyti, visai nebūtina griebtis liekninančių piliulių, energinių gėrimų ar botokso injekcijų. Išsaugoti jaunystę ir gerą savijautą gali pagelbėti kiek netikėta ir visiškai natūrali priemonė, kurią savo namuose pasigaminti gali kiekvienas. Tai – kaulų sultinys.

Lėtai išvirtu mėsos kaulų ar žuvies sultiniu verta mėgautis kasdien, – interneto portale medicaldaily.com pataria natūropatė, mitybos konsultantė dr. Kellyann Petrucci. Ir štai dėl ko.

Sultinys stiprina žarnyną

Kauluose yra kolageno, kuris verdant virsta želatina, o pastaroji – viena iš naudingiausių medžiagų žarnynui. Želatina stiprina jį, padeda kovoti su lėtiniais uždegimais, atsikratyti antsvorio ir kai kurių odos problemų.

Lygina raukšles

Kolagenas naudingas ne tik žarnynui, bet ir odai. Ypač – senstančiai odai. Juk žinoma, kad tokiai odai skirtuose veido kremuose neretai būna kolageno, tačiau tiesa ta, kad kovoje su raukšlėmis kolagenas kur kas efektyvesnis, kai naudojamas ne išoriškai, o organizmas aprūpinamas juo iš vidaus.

Be kolageno, kaulų sultinyje yra ir hialurono rūgšties, pasižyminčios odą drėkinančiomis ir smulkias raukšleles lyginančiomis savybėmis.

Padeda lieknėti

Mėsos kaulų sultinys – sotus, gardus ir naudingas patiekalas. Porcija sultinio, kurioje paprastai yra apie 50–60 kalorijų, puikiai numalšina alkį ir aprūpina organizmą naudingomis maistinėmis medžiagomis. Be to, sultinys malšina potraukį saldumynams ir greitam maistui.

Apsaugo sąnarius

Kaulai sudaryti ir iš kremzlių, kuriose gausu ne tik jau minėto kolageno, bet ir gliukozamino bei chondroitino. Šios medžiagos būtinos norint išsaugoti sveikus sąnarius ir apsaugoti juos nuo ankstyvo susidėvėjimo.

Kaip pasigaminti sveikatinančio kaulų sultinio?

Dr. Kellyann Petrucci rekomenduoja šį sultinio receptą. Reikės vos kelių produktų: jautienos ar paukštienos kaulų (geriau – su sąnariais ir kremzlėmis), mėgstamų daržovių (pvz., morkų, salierų, svogūno, česnako) ir prieskonių (lauro lapelių, pipirų, druskos ir kt.).

Visus produktus reikia sudėti į puodą, užpilti vandeniu, kad viską gerokai apsemtų, ir lėtai, apie 8 valandas, virti ant silpnos ugnies, retkarčiais nugriebiant vandens paviršiuje susidariusias putas.

Išvirtą ir atvėsusį sultinį galima tris dienas laikyti šaldytuve ir net tris mėnesius saugoti užšaldžius šaldiklyje.

Daugiau sultinio receptų: 

Receptai
Receptas: Sultinys su makaronais ir jautiena
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 9
Kaip gaminti
  1. Į didelį puodą sudėkite jautieną, per pusę perpjautą svogūną, į tris dalis padalytą morką, griežinėliais pjaustytus salierus. Virkite apie valandą.
  2. Tada daržoves išimkite, sultinį perkoškite, mėsą supjaustykite ir padėkite šiltai.
  3. Sultinį perpilkite į švarų puodą, užvirinkite, suberkite makaronus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 10 min. (kol išvirs makaronai).
  4. Sultinį patiekite karštą su keliais jautienos gabalėliais, pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Jautiena: 600.00 g (jautienos kulninė)
Makaronai: 200.00 g (smulkūs)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 20.00 g (šaknis)
Petražolės: 50.00 g (kapotos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daržovių sultinys
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 23
Kaip gaminti

1. Daržoves švariai nuplaukite, supjaustykite nemažais gabalais, suberkite prieskonius, supilkite nurodytą vandens kiekį ir virkite 30–40 minučių.

2. Išvirusį sultinį nukoškite, pagardinkite šviežiais kapotais krapais, daigintomis pipirinėmis ar kitokiais mėgstamais žalumynais ir tiekite su makaronais.

Plačiau skaitykite: „Vakarienė su Liutauru Čepracku: vištienos sultinys su naminiais makaronais“

Ingredientai
Vanduo: 2500.00 ml
Salierai: 200.00 g (su gumbu)
Paprikos: 100.00 g (saldžiosios)
Morkos: 200.00 g
Laurų lapai: 1.00 vnt. (2)
Petražolės: 10.00 g (ryšulėlis šviežių)
Juodieji pipirai: 2.00 vnt. (žirneliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Neriebus jautienos sultinys
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.5 / 11
Kaip gaminti

1. Kaulų imkite tiek, kad tilptų į puodą. Iš pradžių kaulus sudėkite į skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje, kol gerokai apskrus.

2. Apskrudusius kaulus sudėkite į puodą, įmeskite nuluptą svogūną, nuskustas morkas, salierus ir įpilkite kambario temperatūros vandens tiek, kad kaulai būtų visiškai apsemti.

3. Puodą uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite maždaug 5 val., retkarčiais nugraibydami į paviršių iškylančias putas.

4. Išvirusį sultinį nukoškite, ataušinkite iki kambario temperatūros ir laikykite šaldytuve, kol sukietės riebalai. Visus juos kuo kruopščiau nugriebkite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (jaučių arba veršiukų kaulai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Vanduo: 1.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sultinys su koldūnėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 3
Kaip gaminti

1. Kiaušinį sumaišykite su tirpintu sviestu, miltais, šiltu vandeniu, pasūdykite ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir leiskite pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.

2. Faršą pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Tešlą plonai iškočiokite, išspauskite mažus apskritimus, per vidurį dėkite įdaro ir sulenkę užspauskite kraštus, kampus sujunkite.

3. Puode užvirkite 1,5–2 l vandens, sumeskite sultinio kubelius ir sudėkite koldūniukus. Virkite 15–20 minučių. Tiekite apibarstę žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 1.00 st. (1,5)
Sviestas: 1.00 valg. š. (tirpinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 100.00 ml (šiltas, žiūrekite pagal tešlos kietumą)
Faršas: 300.00 g (jautienos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Sultinys: 2.00 l (keli kubeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Neriebus vištienos sultinys
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.3 / 11
Kaip gaminti

1. Kaulus ir nuopjovas (odelė netinka, nes ji riebi) sudėkite į puodą, įpilkite vandens, užvirinkite ir pavirkite 5 min. Vandenį nupilkite, įpilkite švaraus, kad apsemtų, sudėkite nuluptas daržoves, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 2,5–3 val.

2. Gatavą sultinį nukoškite, ataušinkite iki kambario temperatūros, paskui palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų riebalai. Visus juos nugriebkite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (arba kalakutų kaulų, kaklų arba sparnų)
Vanduo: 1.00 l
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėsos sultinys
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.3 / 9
Kaip gaminti
  1. Mėsą sudėkite į didelį puodą su tinkleliu ant dugno.
  2. Užpilkite vandeniu ir užvirinkite ant vidutinės stiprumo ugnies.
  3. Nugriebkite putas ir įpilkite šiek tiek vandens, taip pat verdant visada graibykite putas, kad sultinys būtų skaidrus.
  4. Kuo ilgiau virsite sultinį, tuo jis bus skaidresnis.
  5. Daržoves nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į puodą, įmeskite svogūną ir suberkite pipirus.
  6. Virkite ant vidutinės ugnies apie 4 valandas. Vištą išimkite po valandos.
  7. Iš puodo išimkite kaulus, daržoves, o karštą sultinį perkoškite per tankų sietelį arba kelis sluoksnius marlės.
  8. Palikite atvėsti nuždengtame puode.
  9. Nuo šalto sultinio atsargiai nuimkite susidariusį riebalų sluoksnį, išpilstykite į indelius ir užšaldykite.
  10. Kuo sultinys skaidresnis tuo ilgiau jį galima išlaikyti ir vartoti maistui.
  11. Pastaba: Mėsos sultinį sūdyti ir gardinti prieskoniais reikia prieš vartojant.
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (Višta)
Jautiena: 500.00 g (kaulų)
Kalakutiena: 200.00 g (kaulas)
Veršiena: 500.00 g (kaulų)
Vanduo: 3.00 l
Morkos: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Salierai: 200.00 g
Petražolės: 1.00 vnt.
Porai: 200.00 g
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelių)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 4.00 vnt. (grūdeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
vlmedicina.lt
Temos: 2 Sveikata Mėsa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gazas

Naujos gatvės Vilniuje – kol kas tik planuose ir vizijose

15min iš Ploješčio Sportas

Rinktinė Rumunijoje: istorinis mačas, karučiai prieš pat autobusą ir E.Jankausko pokštai apie L.Antalį

Verslas

Namo administratoriaus veikla nusivylęs kaunietis: „Tai įsišaknijusi problema“

Aktualu

Alytaus kalinių sargas, kuriam neva perpjauta gerklė, išliko ramus: „Psichologiškai pasiruošęs!“

Interviu Kultūra

„Šokolado“ autorė J.Harris: „Dažnai rašau knygas, kad paerzinčiau ar paneigčiau kažkieno nuomonę“

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 lapkričio 11 – 17 d.)

Pasaulis kišenėje

Pelkių dvikova: kuri kemsynė gražesnė – lietuviška ar latviška?

Gazas

Panevėžiečių dėmesį kaustė miesto gatvėmis važinėjantis „Agrorodeo“ ekipažas

Vardai

Inga Stumbrienė už dalyvavimą grožio konkurse Dominikoje karūnos sulaukė Lietuvoje

Aktualu

Vytautas Landsbergis: ateis laikas, kai bus RS – Racionalus Seimas

Gyvenimas

Itin trumpa veido mankšta padės atsikratyti nosies ir lūpų raukšlių

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Tylą nutraukęs G.Arlauskis apie sugrįžimą į rinktinę: „Šiuo metu – ne“

„Vieni vartai“: (Ne)prarasta karta, E.Jankauskas ir Lietuva – Rumunija

Vardai

Carolina Herrera žeria patarimų moterims: „Niekas taip nesendina, kaip bandymas apsimesti jaunai“

Maistas

10 kvapniųjų mandarinų receptų: nuo gaivių salotų iki jogurtinio torto

24sek

Patenkintas S.Pešičius gyrė buvusį kauniečių herojų ir „Žalgirį“

Vardai

V.Siegel švenčia 24-ąjį gimtadienį: „Didžiausias džiaugsmas – dukra. Mano „aš“ nuėjo į antrą planą“

24sek

Permainų vėjai pučia toliau: „Lietkabelį“ paliko Dominikas Mavra

24sek

Ispanų žiniasklaida: dukart per vakarą nugalėtą „Žalgirį“ parbloškė Kevinas Pangosas

Aktualu

Konservatoriai sieks atšaukti mokesčių reformą, o jei nepavyks – nepalaikys biudžeto

Naujienos

Gazas

Naujos gatvės Vilniuje – kol kas tik planuose ir vizijose

15min iš Ploješčio Sportas

Rinktinė Rumunijoje: istorinis mačas, karučiai prieš pat autobusą ir E.Jankausko pokštai apie L.Antalį

Verslas

Namo administratoriaus veikla nusivylęs kaunietis: „Tai įsišaknijusi problema“

Aktualu

Alytaus kalinių sargas, kuriam neva perpjauta gerklė, išliko ramus: „Psichologiškai pasiruošęs!“

Interviu Kultūra

„Šokolado“ autorė J.Harris: „Dažnai rašau knygas, kad paerzinčiau ar paneigčiau kažkieno nuomonę“

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 lapkričio 11 – 17 d.)

Pasaulis kišenėje

Pelkių dvikova: kuri kemsynė gražesnė – lietuviška ar latviška?

Gazas

Panevėžiečių dėmesį kaustė miesto gatvėmis važinėjantis „Agrorodeo“ ekipažas

Vardai

Inga Stumbrienė už dalyvavimą grožio konkurse Dominikoje karūnos sulaukė Lietuvoje

Aktualu

Vytautas Landsbergis: ateis laikas, kai bus RS – Racionalus Seimas

Gyvenimas

Itin trumpa veido mankšta padės atsikratyti nosies ir lūpų raukšlių

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Tylą nutraukęs G.Arlauskis apie sugrįžimą į rinktinę: „Šiuo metu – ne“

„Vieni vartai“: (Ne)prarasta karta, E.Jankauskas ir Lietuva – Rumunija

Vardai

Carolina Herrera žeria patarimų moterims: „Niekas taip nesendina, kaip bandymas apsimesti jaunai“

Maistas

10 kvapniųjų mandarinų receptų: nuo gaivių salotų iki jogurtinio torto

24sek

Patenkintas S.Pešičius gyrė buvusį kauniečių herojų ir „Žalgirį“

Vardai

V.Siegel švenčia 24-ąjį gimtadienį: „Didžiausias džiaugsmas – dukra. Mano „aš“ nuėjo į antrą planą“

24sek

Permainų vėjai pučia toliau: „Lietkabelį“ paliko Dominikas Mavra

24sek

Ispanų žiniasklaida: dukart per vakarą nugalėtą „Žalgirį“ parbloškė Kevinas Pangosas

Aktualu

Konservatoriai sieks atšaukti mokesčių reformą, o jei nepavyks – nepalaikys biudžeto

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką