Dabar populiaru
Publikuota: 2015 balandžio 5d. 14:00

Šventėms latviai renkasi juodą rūkytą vištieną, o lietuviai – šviesią

Pavasariškos salotos su karštai rūkyta vištiena, citrusinių vaisių ir grūdėtų garstyčių padažu bei kietojo sūrio ir petražolių dribsniais
Recepto autoriaus nuotr. / Pavasariškos salotos su karštai rūkyta vištiena, citrusinių vaisių ir grūdėtų garstyčių padažu bei kietojo sūrio ir petražolių dribsniais

Mus džiugina pamažu bundanti gamta, dažnesni saulės spinduliai, šiltas lietus. Sutikime didžiąsias šventes skaniai ir nebijokime improvizuoti.

Lietuvių velykinis stalas visuomet buvo gausus, ant stalo puikavosi dailiai marginti margučiai, keptas mėsos kumpis, įvairiūs vyniotiniai, rūkytos mėsos patiekalai, namie gamintas paštetas, mišrainės ir, aišku, – gardžiausi kepiniai.

Mūsų šalyje tradiciškai Velykoms gaminama daug įvairių mėsos patiekalų iš vištienos, kiaulienos ar jautienos. Dažnas tautietis Velykoms savo šeimą pamalonina rūkytais gaminiais, kurie paįvairina patiekalų skonį. Su tuo sutinka ir dietologai, ir virtuvių šefai. Tačiau ar tik lietuviai mėgsta rūkytą mėsą?

Šiaurės šalyse rūkyta mėsa gardinama klevų sirupu

Autentiška mėsos rūkymo tradicija obelų ir klevų medienos dūmuose kilo Anglijoje. Šią tradiciją dar iki Amerikos revoliucijos ištobulino kolonistai. Šį, laiko patikrintą, geriausių Anglijos mėsos amatininkų paruošimo būdą ypatingai vertino ir ilgainiui perėmė Šiaurės šalys.

Norint tradiciškai paruošti rūkytą anglišką mėsą, reikia naudoti atrinktą aukščiausios kokybės kiaulieną, jautieną, vištieną, antieną arba kalakutieną. Mėsa supjaustoma paliekant tik geriausios kokybės pjaustinius. Tuomet gaminamas kitas, tradiciškai svarbus, rūkytos angliškos mėsos paruošimo elementas – klevų sirupas.

Taigi, į tokį klevų sirupo marinatą reikia panardinti ir gerą pusdienį palaikyti paruoštus mėsos pjaustinius. 

Tai ypatingai paruoštas klevų sirupo marinatas su specialiais prieskoniais, dar XVIII a. atgabentais iš vakarų Indijos. Marinato skonis yra autentiškas ir, teigiama, kad analogišką ar bent panašų skonį išgauti  – neįmanoma. Taigi, į tokį klevų sirupo marinatą reikia panardinti ir gerą pusdienį palaikyti paruoštus mėsos pjaustinius. Galiausiai, taip paruošta ir marinuota mėsa yra vytinama ir rūkoma obelų ar klevų medienos kaitroje ir dūmuose.

Galutiniam rezultatui abejingų nėra – šiuo įmantriu būdu išrūkyta mėsa atskleidžia nepamirštamą puikaus skonio balansą – jaučiamas saldumas bei gana skalsus dūmo skonis. Gaminius vertina ir savo restoranuose tiekia net ir profesionaliausi pasaulio virtuvės šefai.

Kaimyninėje Latvijoje populiari itin tamsi rūkyta vištiena

Pasak Latvijos dietologų, jei pažvelgsime į Lietuvos bei Latvijos parduotuvių lentynas, pastebėsime, kad kaimyninėje šalyje rūkyta vištiena yra gerokai tamsesnės spalvos. Priežastis slypi latvių kaimų tradicijose.

Nuo seno mėsai rūkyti latviai naudojo tik alksnių pjuvenas. Rūkant mėsą alksnio dūmu, ji įgauna tamsią spalvą. Taip pat Latvijos gyventojai rūko gaminius smilkstančių vyšnių pjuvenų dūmu. Be to, latviai tokią mėsą po rūkymo net apverda.

Tradicijos tokios gilios, kad Europos Sąjunga leido Latvijai tęsti mėsos rūkymą senuoju metodu, nors daugelyje šalių tradiciniai rūkymo būdai uždrausti dėl didesnio nei leidžiama toksinių medžiagų kiekio. Mėsos gamintojai apklausė Latvijos gyventojus ir konstatavo, kad tamsios spalvos ir kartais net juoda rūkyta mėsa latviams simbolizuoja kokybę bei natūralumą, todėl šviesesnio rūkymo mėsos gaminius Latvijos gyventojai perka nenoriai.

Tradicinis mėsos rūkymo būdas išlaikytas ir Lietuvoje

Kvapnus rūkytas viščiukas ant šventinio stalo – mums įprastas vaizdas. Tačiau Lietuvoje rūkyta vištiena skiriasi nuo kaimynų latvių – lietuviai tokiai mėsai paruošti naudoti česnaką, kmynus, o mėsos skonis nėra per daug aitrus, rūkytos mėsos spalva šviesiai ruda. Kaimynai latviai mėgsta šiek tiek aitresnio skonio rūkytą vištieną, be to, rūkytos vištienos dalys kaimyninėje Latvijoje tamsiai rudos, kuri gali pasirodyti net juoda.

Gal todėl, kad ir Lietuvoje yra gamintojų, daugelį metų nekeičiančių mėsos rūkymo tradicijų. Pavyzdžiui, Kaišiadorių paukštynas iki šiol išlaikė natūralų vištienos gaminių rūkymo būdą: tradiciškai pasūdyta vištiena rūkoma specialiose kamerose po truputį smilkstant buko arba juodalksnio drožlėms. Mėsa sūdoma sausuoju arba šlapiuoju būdu, o rūkoma karštu rūkymu. Taip paruošti gaminiai primena kaime parūkytą vištieną.

Rūkyta mėsa tinka ir užkandoms, ir karštiems patiekalams

Vis dažniau susimąstome, kaip gaminti, kad per šventes nepersivalgytume, bet nustebintume ir save, ir svečius. Virtuvių šefai pataria nebijoti improvizuoti – gamindami tradicinius patiekalus, galite paįvairinti juos įvairiais produktais.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruslanas Bolgovas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ruslanas Bolgovas

„Natūraliu dūmu kvepianti rūkyta mėsa ne tik skani, bet ir tinkama gaminti įvairiems patiekalams, ypač universali rūkyta vištiena, – pasakoja virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas. – Rūkytos vištienos gaminius galima naudoti gaminant šaltus ir karštus užkandžius, ji puikiai tinka įvairioms salotoms.“

R. Bolgovas tikina, kad rūkyta vištiena nesugadins nei vieno patiekalo: ji dera ir su šviežiomis, ir su marinuotomis daržovėmis, tinka makaronų ar pastos patiekalams ir sriuboms gaminti, taip pat dera su įvairiomis kruopomis. Ją galima panaudoti ir ruošiant įdarą patiekalams iš virtų kiaušinių.

„Iš rūkytos vištienos galime pagaminti daug šventiškų ir kasdienių patiekalų. Ji suteikia patiekalui išskirtinį skonį. Aš dažniausiai gaminu salotas, tačiau kartais su rūkyta vištiena gaminu plovą ar net paprastą bulvių košę,“ – patirtimi dalinasi virtuvės šefas.

Pateikiame jo salotų receptą. Skanaus!

Receptai
Kaip gaminti

Gaminame salotas: 

  1. Obuolius supjaustykite plonais šiaudeliais kartu su odele, išimkite avokado kauliuką ir padalinkite jį į 4 dalis, viską sudėkite į lėkštę.
  2. Ant viršaus sudėkite plėšytą karštai rūkytą šlaunelių mėsą, paskui sudėkite plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir užpilkite paruoštu padažu.
  3. Salotas pabarstykite gražgarsčių lapeliais, špinatais, smulkintomis petražolėmis bei  sūriu.  

Gaminame padažą:

  1. Išspauskite citrinų ir apelsinų bei žaliųjų citrinų sultis, į jas sudėkite medų ir plakite šluotele, lėtai pildami aliejų, kol sutirštės.
  2. Tuomet įberkite garstyčias ir gražiai jas išmaišykite.

Recepto autorius: virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas.

Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt. (žali rūgštūs - salotoms)
Avokadai: 2.00 vnt. (salotoms)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (salotoms)
Gražgarstės: 1.00 sauja ((rucola) lapeliai, 16 vnt. - salotoms)
Špinatai: 1.00 sauja (16 vnt. lapelių - salotoms)
Vištiena: 400.00 g (karštai rūkytos vištienos šlaunelių mėsa - salotoms)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (padažui)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (laimas - padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtos - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml (padažui)
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintų lapelių - pabarstukams)
Sūris: 2.00 valg. š. (kietojo - pabarstukams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Analitikai: Šiaurės Korėja neturi realių ketinimų atsisakyti branduolinių ginklų

Aktualu

V.Putinas staiga griebėsi nuolaidų dėl karo Sirijoje: kas lemia tokį nuolankumą?

Pasaulis kišenėje

Rudens kelionės į saulėtus kurortus: kiek galima sutaupyti ir ko reikia pasisaugoti

Mokslas.IT

Pradedami išankstiniai naujųjų „iPhone“ užsakymai, skelbiamos kainos

Verslas

Lituanistinių institutų jungimas iškėlė klausimą: ar viskas daroma tik dėl pastatų?

Popiežiaus vizitas Aktualu

Pagrindiniai popiežiaus Pranciškaus mokymo akcentai: ar jis išties reformuoja Bažnyčią?

Vardai

Po ilgos pertraukos Avril Lavigne pristato naują dainą: „Parašiau ją galvodama, kad mirštu“

Popiežiaus vizitas Sportas

Popiežius ir kamuolys: kodėl buvo vadinamas „pata dura“ ir nėra matęs žaidžiančio L.Messi?

Jolita Vaitkutė – apie kūrybą, skaitymą ir įsimintiniausias knygas

Pasaulis kišenėje

Agonija lėktuve: įgulai pamiršus sureguliuoti slėgį keleiviams iš nosies pasipylė kraujas

24sek

Domanto Sabonio universitetas suviliojo Kauno „Žalgirio“ talentą

Pasaulis kišenėje

Lietuvis Kretoje rado 1800 metų senumo vazą: iš pradžių man grasino kalėjimu

Aktualu

Be globėjų ir namų likęs našlaitis nerūpi ir valdininkams – vietos Vilniuje jam dar ieško

Deuce

Teniso pasaulį sužavėjo R.Berankio varžovo reakcija į teisėjo nuobaudą

Gyvenimas

Netapkite kliūtimi savo laimei: 3 mitai apie byrančią santuoką

Vardai

Mia pradeda gyvenimą iš naujo: „Pastarieji 4 metai su šiuo žmogumi man buvo tikra kančia“

Gazas

1000WOW: lietuvis pasiryžo įveikti 250 000 kilometrų ir pamatyti 1000 pasaulio stebuklų per 4 metus

24sek

Tarp LKL naujovių – du klubai po padidinamuoju stiklu ir R.Alijevui užtrenktos durys

Kultūra

Apie ką juoktis gyvenant priespaudoje, arba Humoras Palestinos kine

Popiežiaus vizitas Aktualu

Prieš popiežiaus Pranciškaus vizitą į Vilnių – sveikinimas Baltijos šalims

Naujienos

Aktualu

Analitikai: Šiaurės Korėja neturi realių ketinimų atsisakyti branduolinių ginklų

Aktualu

V.Putinas staiga griebėsi nuolaidų dėl karo Sirijoje: kas lemia tokį nuolankumą?

Pasaulis kišenėje

Rudens kelionės į saulėtus kurortus: kiek galima sutaupyti ir ko reikia pasisaugoti

Mokslas.IT

Pradedami išankstiniai naujųjų „iPhone“ užsakymai, skelbiamos kainos

Verslas

Lituanistinių institutų jungimas iškėlė klausimą: ar viskas daroma tik dėl pastatų?

Popiežiaus vizitas Aktualu

Pagrindiniai popiežiaus Pranciškaus mokymo akcentai: ar jis išties reformuoja Bažnyčią?

Vardai

Po ilgos pertraukos Avril Lavigne pristato naują dainą: „Parašiau ją galvodama, kad mirštu“

Popiežiaus vizitas Sportas

Popiežius ir kamuolys: kodėl buvo vadinamas „pata dura“ ir nėra matęs žaidžiančio L.Messi?

Jolita Vaitkutė – apie kūrybą, skaitymą ir įsimintiniausias knygas

Pasaulis kišenėje

Agonija lėktuve: įgulai pamiršus sureguliuoti slėgį keleiviams iš nosies pasipylė kraujas

24sek

Domanto Sabonio universitetas suviliojo Kauno „Žalgirio“ talentą

Pasaulis kišenėje

Lietuvis Kretoje rado 1800 metų senumo vazą: iš pradžių man grasino kalėjimu

Aktualu

Be globėjų ir namų likęs našlaitis nerūpi ir valdininkams – vietos Vilniuje jam dar ieško

Deuce

Teniso pasaulį sužavėjo R.Berankio varžovo reakcija į teisėjo nuobaudą

Gyvenimas

Netapkite kliūtimi savo laimei: 3 mitai apie byrančią santuoką

Vardai

Mia pradeda gyvenimą iš naujo: „Pastarieji 4 metai su šiuo žmogumi man buvo tikra kančia“

Gazas

1000WOW: lietuvis pasiryžo įveikti 250 000 kilometrų ir pamatyti 1000 pasaulio stebuklų per 4 metus

24sek

Tarp LKL naujovių – du klubai po padidinamuoju stiklu ir R.Alijevui užtrenktos durys

Kultūra

Apie ką juoktis gyvenant priespaudoje, arba Humoras Palestinos kine

Popiežiaus vizitas Aktualu

Prieš popiežiaus Pranciškaus vizitą į Vilnių – sveikinimas Baltijos šalims

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką