-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Itališkos ryžių salotos: su kiaušiniu ir ananasais

Kai svilina 35 laipsnių karštis, būtina koreguoti dienos valgiaraštį. Keliaudami į mūsų darbovietę Associazione Stampa Estera – Užsienio spaudos asociaciją prie Trevi fontano ankstų rytą, dažnai stabtelime pakeliui esančiame bare „Da Alberto“ espreso. Kol barista mums gamina energijos įkraunančią kavą, stebime, kaip baro virtuvė ruošiasi pietums. Apie vidurdienį čia užsuks mūsų kvartale dirbantys biurų tarnautojai, advokatai, bankininkai, žurnalistai. Visi Romos gyventojai puikiai žino, kad liepos kaitroje karšti patiekalai blogai veikia organizmą. Kaip tik dėl šios priežasties sveikatos maniakai italai rado išeitį. Jie valgo aliejumi pagardintus užkandžius ir salotas.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Baro „Da Alberto“ šaldytuvuose ovalo formos keramikos induose – platus šaltųjų patiekalų pasirinkimas: gausybė verdančiame vandenyje nuplikytų ir aliejuje pakaitintų žolelių su avies sūrio – pecorino drožlėmis, šparaginių ir raudonųjų pupelių salotos, žaliųjų lapelių salotų deriniai su tunu ir mocarella. Visi šie patiekalai – šalti. Tačiau populiariausias šaltas patiekalas kaitrią vasaros dieną – ryžių salotos.

Pakankamai sočios, tačiau neapsunkina organizmo kaip pasta. Suvalgius pastos lėkštę pietų kaitroje apima snaudulys ir tampa tiesiog būtina išsitiesti į horizontalią padėtį ir truputį nusnūsti. Ypač jei pastą užgeriame alaus arba vyno taure. Ne visi Romos senamiesčio darbuotojai gali sau leisti atsipalaidavimo pusvalandį – siestą. Būtent jiems paruošti lengvi, maistingi ir aromatingi ryžių patiekalai. Šaltųjų ryžių salotos aromatingos ir sveikos, nes yra paruoštos su tyru alyvuogių aliejumi.

Atšaldyto vandens taurė, dar vienas popietinis espreso puodelis – ir snaudulys išsisklaido, galima toliau dirbti.

Romos centro bare paragavome gausybę šaltųjų ryžių patiekalų, kartais labai sočių, o kartais – dietiškų. Pagal du receptus pasigaminome kaitrią dieną savo Romos namuose. Gaminant ryžius svarbu nusipirkti aukštos kokybės „parboiled“ rūšies ryžius, juos išvirti dideliame kiekyje vandens, tuomet ryžiai bus birūs. Nupilti šaltu vandeniu ir palikti pusvalandžiui, kad išsausėtų.

Spalvingų šviežių ir konservuotų daržovių ir vaisių deriniai su baltais ryžiais atrodo estetiškai ir maloniai nuteikia kaitrią dieną, kai organizmą sekina apatija, trūksta kalio ir apskritai nėra noro valgyti. Daržoves su ryžiais būtina maišyti atsargiai, kad visos išlaikytų struktūrą, todėl labai svarbi jų gaminimo eilės tvarka.

Ryžiai su kiaušiniu

Vienas sočiausių patiekalų – ryžiai su kiaušiniu. Tai paskutinis ingredientas salotose, kuris puikiai dera su konservuotu tunu ir juodomis alyvuogėmis. Jau ne kartą minėjome, kad Italijoje kiaušiniai valgomi labai retai, dažniau jie naudojami konditerijoje. Kai vis dėlto kiaušinis tampa ryžių salotų ingredientu, būtina jį pirkti A kategorijos – labai šviežią, o jį padėjusi višta išskirtinai tik „allevamento a terra“ – išauginta ant žemės, ne inkubatoriuje. Tai reiškia, kad ji ir maitinta natūraliu maistu, būtent todėl kiaušinio trynys – ryškiai oranžinis. Kaip minėjome, tai labai svarbu patiekalo estetikai. Kiaušinio skonis – su ryškiu žolės prieskoniu.

Ryžių salotas būtina išmaišyti su aukščiausios kokybės pikantiškesnio skonio alyvuogių aliejumi. Jis harmoningai sujungia visus ingredientus į tobulą patiekalą – insalata di riso.

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 stiklinės „parboiled“ rūšies ryžių;
  • 160 g alyvuogių aliejuje konservuoto tuno;
  • 100 g konservuotų kukurūzų;
  • 4 kiaušiniai;
  • 8 saulėje džiovinti pomidorai;
  • juodųjų rūkytų alyvuogių.
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • pluoštas salierų stiebų su lapais;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Užvirinkite vandenį, pasūdykite ir supilkite ryžius. Virkite, kiek nurodyta ant pakuotės, išvirusius nukoškite ir nupilkite šaltu vandeniu. Palikite ryžius išdžiūti.

2. Kietai išvirkite kiaušinius.

3. Supilkite į ryžius kukurūzus ir alyvuoges.

4. Susmulkinkite nuluptus salierų stiebus ir lapelius, suberkite į ryžius.

5. Pasūdykite kokybiška druska (mes naudojame susmulkintą Cervia druską), gausiai pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite juodaisiais pipirais ir viską atsargiai išmaišykite.

6. Patiekdami ant šaltų ryžių išdėliokite saulėje džiovintus pomidorus, perpjaukite kiaušinius pusiau ir dėkite šalia ryžių.

7. Patiekite su skrudinta balta duona (mes naudojame keptą malkų krosnyje).

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Ryžiai su kiaušiniu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Ryžiai su kiaušiniu

Ryžiai su ananasais

Kaitrią vasaros dieną mūsų žurnalistų asociacijos moterims patinka dietiški patiekalai be kiaušinių, sūrių, mėsos ir žuvies. Dėl šios priežasties mums jos patarė paragauti neįprastą šaltųjų ryžių variantą – su ananasais. Iš pradžių buvome nusiteikę skeptiškai, nes nieko nėra bjauresnio už amerikiečių išprofanuotą picą su ananasais. Tačiau ryžiai – ne miltų patiekalas. Galbūt todėl gaivus vaisius – ananasas prie ryžių suskambėjo naujai. Svarbu jo saldumą subalansuoti citrinų sultimis.

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 stiklinės „parboiled“ rūšies ryžių;
  • 1 ananasas;
  • 1 citrina;
  • 1 geltonoji paprika;
  • 1 stiklinė konservuotų žirnelių;
  • 150 g migdolų;
  • pluoštelis gražgarsčių;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Užvirinkite vandenį, pasūdykite ir supilkite ryžius. Virkite, kiek nurodyta ant pakuotės, išvirusius nukoškite ir nupilkite šaltu vandeniu. Palikite ryžius išdžiūti.

2. Papriką susmulkinkite 0,5 cm dydžio kubeliais. Suberkite papriką ir žirnelius į ryžius, gausiai apšlakstykite ryžius tyru alyvuogių aliejumi, pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Viską atsargiai išmaišykite.

3. Nulupkite ananasą, išpjaukite kietąją dalį, supjaustykite 2,5 cm kubeliais. Ant ananaso gabaliukų išspauskite citriną, atsargiai išmaišykite.

4. Patiekdami išdėliokite ananasus ant ryžių, pabarstykite migdolais ir gražgarstės lapeliais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Ryžiai su ananasais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Ryžiai su ananasais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius