Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvės abėcėlė: acto įvairovė ir gidas, kam kiekvieną jų naudoti

Yra maistą gaminančių žmonių, kurie visą gyvenimą sėkmingai verčiasi su vienos rūšies actu. Galima ir taip, bet galima leistis smalsumo vedamiems ir išbandyti kuo daugiau įvairesnių produktų. Pateikiame populiariausias acto rūšis ir jų vartojimo galimybes.
Garstyčių-acto salotų užpilas
Garstyčių-acto salotų užpilas / „Scanpix“ nuotr.

Spirito actas (9 proc.)

Spirito actas – labiausiai pažįstamas ir rūgščiausias maistui naudojamas actas. Gaminamas etilo alkoholį rauginant acto rūgšties bakterijomis. Maistui naudojamas skiestas. Spirito actas įprastas marinatų ingredientas konservuojant daržoves, jo pilama marinuojant mėsą ar žuvį.

Maistinė acto rūgštis (9 proc.)

Parduotuvėse galima rasti ir maistine acto rūgštimi pavadinto produkto. Stiprus geriamo vandens ir acto rūgšties gaminys praskiestas gali būti vartojamas maistui konservuoti, bet paprastai šeimininkės jį naudoja buities darbuose.

Obuolių actas (5-6 proc.)

Obuolių actas mėgstamas dėl malonaus, švelnaus skonio ir aromato. Gaminamas rauginant spirituotas obuolių sultis acto rūgšties bakterijomis. Obuolių actas suteikia malonaus aromato ir rūgšties šviežių daržovių salotoms. Jo maišoma į kepsnių padažus, šlakelis obuolių acto praturtina riebios mėsos, pavyzdžiui, kiaulienos šoninės kepsnio, skonį. Šis actas tinka ir daržovėms marinuoti, tik dėl mažesnio rūgšties kiekio jo reikia pilti daugiau, nei įprasto sipirito acto. Kvapnus obuolių actas naudojamas ir konditerijoje, tarkim, kepant morengus. Jo pilama ir į kepinius – puresnei tešlai. Dėl šios savybės veganiškuose desertuose juo keičiamas kiaušinio baltymas.

„Scanpix“ nuotr./Actas
„Scanpix“ nuotr.

Vyno actas (5-7 proc.)

Vyno actas gaminamas rauginant šviežią vyną. Kuo geresnės kokybės vynas – tuo geresnis actas. Kaip ir vynas, dažniausiai gaminamas baltas ar raudonas actas, bet tikri gurmanai gali rasti ir prašmatnaus šampano acto.

Gaminant geros kokybės vyno actą jis pora metų laikomas medinėse statinėse.

Patiekalams vyno actas suteikia išskirtinį vyno skonį ir aromatą. Vyno actą mėgstama gardinti įvairiomis žolelėmis, suteikiančiomis išskirtinumo, uogomis, iš pasisavinamas saldumas ir skonis. Pavyzdžiui, raudonojo vyno actas, paskanintas šviežiomis avietėmis, taps ypatingu salotų ar desertų pagardu.

Raudonojo vyno actas, sumaištyas su garstyčiomis ir medumi virsta klasikiniu prancūzišku padažu. Toks ryškaus skonio padažas tinka prie keptos mėsos, pvz. antienos ir salotų su saldžiais vaisiais, romaninėms, gūžinėms salotoms paskaninti. Patyrę mėsos kepėjai raudonojo vyno actu pataria vainikuoti keptus šonkauliukus – tiesiog pašlakstyti juo iškepusią mėsą. Raudonojo vyno actas tinka pupelių troškiniams gardinti, saldžiarūgštiems patiekalams su mėlynuoju kopūstu, kepenėlėms ar raudonai mėsai. Šio acto skonis intensyvus, todėl nepatariama jo naudoti prie žuvies ar desertų.

Švelnesniu baltojo vyno actu gardinamos salotos, jūros gėrybių, paukštienos patiekalai. Jo pilama gaminant daržovių čatnius ar sviesto padažus.

„Scanpix“ nuotr./Acto įvairovė
„Scanpix“ nuotr.

Chereso actas (7-8 proc.)

Sumaišytas su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis chereso actas tampa nepakartojamu salotų užpilu.

Tradicinis chereso actas gaminamas Ispanijoje, Andalūzijoje, iš chereso vynuogių vyno. Mažiausiai pusmetį jis brandinamas medinėse statinėse. Chereso actas praturtina ir subalansuoja sotų jautienos troškinį, vištienos patiekalus. Su šiuo actu marinuoti žali svogūnai ar askaloniniai česnakai įgauna ypatingą skonį. Jis suteikia malonaus skonio grietinėlės padažams, taip pat desertams. Sumaišytas su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis chereso actas tampa nepakartojamu salotų užpilu, tinka pagardinti ant grotelių keptą žuvį, ėriuko inkstus ar mėsos kepsnį. Juo patariama pašlakstyti šaltą gaspačio sriubą, keptus smidrus ar artišokus, pomidorus, baltųjų pupelių salotas.

Jei norisi sodresnio skonio, patariama įmaišyti dižono garstyčių ir medaus.

Balzaminis actas (6 proc.)

Tradicinis balzaminis actas gimsta iš Italijos šiaurėje augančių vynuogių. Pagal regioną jis dažnai vadinamas Modenos actu. Vynuogės kiek įmanoma ilgiau laikomos ant medžių, kad būtų kuo saldesnės, tuomet išspaudžiamos sultys, jos kaitinamos ir garinamos. Actas 6-25 metus brandinamas vis skirtingo medžio statinėse. Balzaminio acto kokybė vertinama lapeliais. Keturi lapeliai informuoja, kad gausime išskirtinės kokybės produktą. Savaime suprantama, tradiciniu būdu pagamintas actas reikalauja atitinkamos kainos, todėl toks actas gana prabangus produktas.

Tačiau gaminamas ir pigesnis balzaminis actas. Daugiau nei dvejus metus toks actas iš pradžių brandinamas nerūdijančio plieno, vėliau – medinėse statinėse. Komerciniu būdu rauginamam actui nėra geografinių ar gamybos apribojimų.

Aukščiausios kokybės actas pasižymi išskirtiniu suderintu saldu-rūgštu skoniu. Keliais jo lašeliais gardinami baigti patiekalai. Jis tinka prie ožkos sūrio, špinatų ar gražgarsčių salotų, ypatingai tinka su braškėmis, desertais. Medaus ir balzaminio acto padažas suteikia išskirtinį skonį keptoms daržovėms, keptai vištienai ar kiaulienai.

„Scanpix“ nuotr./Actas
„Scanpix“ nuotr.

Ryžių actas (4-5 proc.)

Japonijoje gaminamas blyškus skaidrus actas gaunamas iš ryžiuose esančio cukraus. Tuomet skystis brandimas, filtruojamas, kol lieka skaidrus, subtilaus skonio actas. Dažniausiai vartojamas sušių gamybai, taip par Azijos virtuvėje salotoms arba keptuvėje gaminam maistui gardinti. Jo švelnus skonis tinka prie vaisių ar daržovių. Ryžių actą virėjai mėgsta dar ir dėl to, kad jis nekeičia maisto spalvos. Galima rasti ir raudono bei juodo ryžių acto. Pirmasis tinka makaronų patiekalams ir sriuboms, antrasis – padažams ir troškiniams skaninti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius