Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: bavariškas pyragas

Yra senas angliškas prietaras – jei mergina pasidės po pagalve pyragą, tai ištekės už norimo jaunikio. Formulė paprasta, bet prieš kelerius metus Jungtinės karalystės nacionalinės statistikos tarnyba paskelbė, kad Anglijoje ir Velse 51 procentas gyventojų yra vieniši.
Vytaras Radzevičius ir jo keptas bavariškas pyragas
Vytaras Radzevičius ir jo keptas bavariškas pyragas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tikslesnis faktas, anot komiko ir aktoriaus Bob Hope, yra tas, kad kai tu sensti, žvakės ant gimtadienio torto kainuoja daugiau nei pats tortas.

Komedijų istorijoje pyragai ir tortai užima itin svarbią vietą. Dar 1909 m. nebyliajame filme „Mr. Flip“ aktorius ir komikas Benas Turpinas nusifilmavo scenoje su pyragų mėtymais į žmonių veidus. Sunku suskaičiuoti, kiek tokių scenų vėliau atkartota filmuose, cirkuose ar kituose renginiuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bavariškas pyragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bavariškas pyragas

Japonijoje ir dabar vakarais per televiziją, geriausiu laiku, gali pamatyti storą vyrą, persirengusį moterimi ir besisvaidantį su kuo nors tortais. Japonams tai žiauriai juokinga. Kiek teko matyti šį šou – nesukėlė net šypsnio veide. „Sunkus humoro suvokimas“, – pagalvojau. Beje, tas pats aktorius Benas Turpinas daugeliui kėlė juoką dėl to, kad buvo žvairas. Jis net buvo apsidraudęs nuo žvairumo išgijimo.

Bavarai irgi mėgsta juokelius. Nors dažnai sakoma, kad juos kitataučiai sunkiai supranta. Klausimas: Koks skirtumas tarp turko ir bavaro? Atsakymas: Turkas geriau kalba vokiškai.

Nes Bavarija yra kažkur šalia Vokietijos. Ir jie ten taip pat kepa pyragus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bavariškas pyragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bavariškas pyragas

Ingredientai (6 valgytojams):

tešlai:

  • 150 g miltų;
  • 1/8 šaukštelio druskos;
  • 30 g cukraus pudros;
  • 120 g sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • 1-2 šaukštai šalto vandens.

įdarui:

  • 250 g varškės;
  • 30 g cukraus pudros;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 šaukštelis vanilės esencijos;
  • 80 g cukraus;
  • ½ šaukštelio cinamono miltelių;
  • 1/3 šaukštelio smulkinto muskato;
  • 4 kieti obuoliai;
  • 30 g migdolų drožlių.

Gaminimas:

1. Iš pradžių padarykite pyrago pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukraus pudrą. Supjaustykite mažais gabalėliais sviestą ir maišykite su miltais, kol susiformuos masė su gumulėliais.

2. Gerai išplakite kiaušinio trynį su vandeniu. Lėtai pildami į tešlą maišykite, kol mišinys taps vientisas. Suminkykite tešlą į rutulį ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.

3. Po pusvalandžio iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršiaus – kad pagrindas 2-3 centimetrais būtų platesnis nei kepimo forma.

4. Sudėkite tešlą į formą – taip, kad neliktų skylių. Kraštus sulyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Pakepkite pyrago pagrindą prislėgę lėkšte, kad neiškiltų. Išimkite atvėsti.

5. Toliau darykite įdarą. Gerai iki vientisos masės sumaišykite varškę, cukraus pudrą, kiaušinį ir vanilę. Supilkite į pyrago pagrindą ir išlyginkite mentele.

6. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sumaišykite dubenyje cukrų, cinamoną ir muskatą. Sumaišykite su obuoliais, kad šie tolygiai pasidengtų mišinių. Išdėliokite obuolius ant pyrago. Pabarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite apie pusantros valandos 175 laipsnių temperatūroje (arba kol tešla pagels, o obuoliai suminkštės).

Skaniausiai valgyti atvėsintą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bavariškas pyragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bavariškas pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius