Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 8d. 13:00

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: kepenėlių tortas, subalansuotas ir Kalėdų stalui

Vytaras Radzevičius ir jo gamintas kepenėlių tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vytaras Radzevičius ir jo gamintas kepenėlių tortas

Vištienos kepenėlės turbūt nėra daugelio mūsų pirkinių sąrašo pirmaujančiose pozicijose. Nors šis subproduktas turi daug cholesterolio, bet jame taip daug ir vitaminų bei mineralų. Tad kartais paragauti galima. Svarbiausia – saikas.

Svarbu nusipirkti kokybiškų kepenėlių – kad jos būtų tamsiai rudos spalvos, blizgančios ir glotnios. Taip pat neturėtų būti kraujo krešulių, gyslų ar kokių plėvių – nuo jų patiekale gali atsirasti kartumas. Tokius dalykus prieš gaminant reikia pašalinti.

Taip pat įsitikinkite, kad patiekalą gerai termiškai apdorojote. Dėl šio dalyko net kurioziškų nusikaltimų būna. Pietų Afrikos Respublikoje vienas pilietis gavo 8 metus kalėjimo už žmonos nužudymą. Priežastis – kilęs kivirčas dėl, vyro nuomone, nepakankamai iškeptų viščiuko kepenėlių. Nelaimėliai buvo pensininkai, nusipirkę delikateso pensijos gavimo dieną. Barnis kilo, kai vyras naktį po vakarienės sunegalavo ir dėl to apkaltino žmonos kulinarinius gebėjimus ruošiant vištienos kepenėles. Tai buvo paskutinis gurmanų ginčas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepenėlių tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepenėlių tortas

Šis torto receptas atkeliavo iš Ukrainos. Tokio patiekalo nevalgysi kiekvieną dieną, bet, turbūt, niekas nepuls ginčytis, kad prie Kalėdinio stalo ir daugiau nusižengimų sveikos mitybos principams pasitaiko.

6-8 valgytojams reikės:

  • 600 g vištienos kepenėlių;
  • 3 kiaušinių;
  • 3 kietai virtų kiaušinių;
  • 2 morkų;
  • 300 g majonezo;
  • 3 šaukštų riebios grietinės;
  • 2 šaukštai aliejaus kepimui;
  • 3 šaukštų miltų;
  • 3 skiltelių česnako (kas mėgsta – galima ir daugiau);
  • šviežių petražolių, puošybai.

Gaminimas:

1. Kepenėles gerai nuplaukite, įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę, miltus, įdėkite druskos ir su trintuvu (blenderiu) viską sutrinkite.

2. Įkaitinkite 20 cm pločio keptuvę, ištepkite aliejumi ir iš gautos masės kepkite plonus papločius. Jei kepant juos sunku apversti (plyšta), naudokite dvi keptuves. Permesti papločius iš vienos keptuvės į kitą apverčiant nesudėtinga. Kepkite kiekvieną papločio pusę iki rudumo, apie minutę, ant vidutinės kaitros, kad nepritrauktų.

3. Baigę kepti papločius, susmulkinkite svogūnus, stambia trintuve (burokine) sutarkuokite žalias morkas ir kartu su svogūnais apie 10 minučių pamaišydami pakepinkite ant aliejaus keptuvėje. Pridėkite druskos ir trintų juodųjų pipirų.

4. Česnako skilteles išspauskite į majonezą ir išmaišykite.

5. Metas formuoti tortą. Paplotį pertepkite majonezu, tada dėkite kepintus svogūnus ir morkas ir išlyginę ant viršaus klokite kitą paplotėlį. Taip sluoksniuodami sudėkite visus paplotėlius, o viršutinį sluoksnį pertepę majonezu apibarstykite smulkiai atskirai tarkuotu virto kiaušinio tryniu, o šonus – smulkiai tarkuotu baltymu. Papuoškite tortą pertražolėmis.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepenėlių tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepenėlių tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką