-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: menkė iš Islandijos

Islandijoje galima atrasti itin netikėtų skonių. Išsaugoję nepakitusią senovės skandinavų kalbą islandai mėgaujasi ir mėgstamais vikingų patiekalais. Delikatesu laikoma kepta avies galva. Reikjavike prie uosto gali paragauti ryklio sriubos ir banginio kepsnio. Kulinarinių laidų vedėjas Gordonas Ramsay sulaukė didžiulio pasipiktinimo, kai savo laidoje „The F Word“ Didžiojoje Britanijoje parodė kitą Islandijos delikatesą. Michelin žvaigždučių šefas su vietiniu medžiotoju Islandijos pakrantėse sugavo paukštį mormoną ir suvalgė jo žalią širdį.
Menkė islandiškai
Menkė islandiškai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Islandija taip pat garsėja dešrainiais ir juos dabar laiko savo kulinariniu stiliumi. Užtat šioje šalyje nerasi nė vieno „Mc'Donalds“ restorano. Išnyko jie 2008 metų ekonominės krizės laikais, o vienas nuo 2009 metų spalio 31 dienos vis „nesugendantis“ mėsainis su keptomis bulvytėmis eksponuojamas svečių namuose „Bus Hostel“. „Užsukite pažiūrėti paskutinio Islandijos sūrainio“, – kviečia reklama.

Geriau paragaukime menkės. Dėl jos net karai kilo. 1960-1970 metais Didžioji Britanija ir Islandija dalyvavo trijuose „menkių karuose“. Valstybės nepasidalino menkių kvotų ir žvejybos plotų Šiaurės Atlanto vandenyne. Islandai net buvo sukūrę ginklą britų tinklams plėšyti – laivas su velkamu specialiu kabliu praplaukdavo tarp priešo laivo bei velkamo tralo ir išvaduodavo menkes bei sugadindavo įrangą. 1975 m. gruodį, kai Islandijos patruliniai laivai perpjovė anglų žvejų tralų lynus, britai į ginčų teritoriją atsiuntė daugiau nei 20 karinių fregatų, kurios turėjo saugoti savo šalies žvejus.

Žinant šiuos faktus, nesunku paaiškinti begalinį islandų džiaugsmą, kai 2016 metų Europos čempionate jų nacionalinė futbolo rinktinė 2:1 nugalėjo Angliją. Spėju, kad tą vakarą islandai suvalgė daug menkės. Gal ir pagal šį itin paprastą receptą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruošta menkė islandiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruošta menkė islandiškai

Ingredientai (6 valgytojams):

  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 6 menkių filė;
  • 1 citrinos;
  • druskos, pipirų pagal skonį;
  • 200 g tarkuoto „Tilžės“ sūrio;
  • 1 valg. šaukšt. garstyčių;
  • 100 g grietinėlės;
  • ½ stiklinės smulkintų džiūvėsėlių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite menkę. Pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir pašlakstykite išspaustomis citrinos sultimis. Apibarstykite žuvį tarkuotu sūriu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė islandiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė islandiškai

2. Sumaišykite garstyčias su grietinėle ir tolygiai užpilkite ant žuvies. Apibarstykite džiūvėsėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.

Patiekite su bulvėmis, ryžiais ar lakštiniais bei salotomis.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė islandiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė islandiškai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius