Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo grotažymės iki ligoninės palangės: iš kur Lietuvoje atsirado pandemijos paparacai?

Mėnesių sandūroje šimtai tūkstančių feisbuko vartotojų Lietuvoje stebėjo saujelės smalsuolių klajones po šalies ligonines. Nors COVID-19 šiemet nusinešė kone daugiau gyvybių nei gripas per dešimtmetį, vaizdo įrašų autoriai įrodinėja: pandemija – išgalvota. Tyrimai rodo, kad mintis žvalgytis pro ligoninių langus ir sekti medikus gimė tikrai ne Lietuvoje, o prasidėjo nuo vieno įrašo tviteryje. Tačiau mūsų šalyje, kaip ir svetur, filmuoti ligonių traukia flirtuojantys su „Qanon“ sąmokslo teorija.
Pandemijos paparacai greta Lietuvos ligoninių ieško įrodymų sąmokslo teorijoms įrodyti
Ištrauka iš vaizdo įrašo. Pandemijos paparacai greta Lietuvos ligoninių ieško įrodymų sąmokslo teorijoms / 15min nuotr.

Pagrindo neturinčios teorijos koronaviruso pandemiją lydi nuo pat ligos protrūkio pradžios. Svaičiojimus apie dirbtinę viruso kilmę keitė pramanai apie kuriamo 5G tinklo sukeltą ligos protrūkį, o sąmokslo priežastis – elitų siekis vakcinų pagalba mikroschemomis apdalinti nieko neįtariančius gyventojus.

15min nuotr./Ištrauka iš „tuščių ligoninių“ sąmokslą išaiškinti siekiančio vaizdo įrašo. Mėnesio pradžioje pasirodė ne vienas toks vaizdo įrašas
15min nuotr./Ištrauka iš „tuščių ligoninių“ sąmokslą išaiškinti siekiančio vaizdo įrašo. Mėnesio pradžioje pasirodė ne vienas toks vaizdo įrašas

Ko gero, mažiausiai bendrapiliečių skausmui jautri teorija skelbia, kad ligoninės – tuščios. Be sutikimo filmuojant palatose gulinčius žmones aiškinama, neva ligoninėse nėra pacientų antplūdžio, gydymo įstaigų koridoriai tušti, o automobilių stovėjimo aikštelėse nematyti lankytojų gausos.

Priešakinėse linijose dirbančių medikų nuogąstavimai dėl drastiškai augančio pacientų skaičiaus ir išsekusio personalo vaizdo įrašų autoriams nė motais. Kur kas svarbiau sekti JAV socialinių tinklų diktuojamas madas.

Vieno įrašo galia

Pirmieji pandemijos paparacai Lietuvos gydymo įstaigose apsireiškė gerokai anksčiau nei Vėlinių savaitgalį. Išmaniųjų telefonų kameromis ginkluoti smalsuoliai tiesos šalies ligoninėse ieškojo dar pirmosiomis balandžio mėnesio dienomis. Tačiau ir pavasarį, ir dabar veikiama dėl tų pačių motyvų.

Starto salvę sprintui link gydymo įstaigų pasaulio sąmokslo teoretikams kovo 28 d. iššovė šiuo metu nebeaktyvi tviterio paskyra, pavadinimu „22Centurybsv“. Šios savininkas sukūrė grotažymę „film your hospital“ (liet. nufilmuok savo ligoninę), o pirmąjį ja pažymėtą įrašą lydėjo klausimas „Ar tai galėtų tapti reiškiniu?“.

Theconversation.com nuotr./Grotažymę „filmuok savo ligoninę“ pradėjęs tviterio įrašas
Theconversation.com nuotr./Grotažymę „filmuok savo ligoninę“ pradėjęs tviterio įrašas

Šiuo metu jau žinome, kad atsakymas į tviterio paskyros savininko klausimą – taip. Kanados akademikų liepą publikuotas tyrimas rodo, kad nuo kovo 30 d., vos po dviejų dienų nuo pirmojo grotažymės pasirodymo, filmuoti ligonines vien tviteryje kvietė jau 10 tūkst. įrašų.

Kovo 31 d. atsirado dar 20 tūkst. įrašų, tiek pat naujų įrašų atsirado ir per pirmas dvi balandžio mėnesio dienas, kuomet ligonines užplūdo ne vien JAV, bet ir kitų šalių gyventojai, neigiantys pandemijos egzistavimą.

Tačiau kaip Lietuvoje ne itin populiariame tviteryje sukurtas raginimas į gydymo įstaigas nuginė tolimos Baltijos šalies gyventojus?

JAV dešiniųjų „influenceriai“

Liepą publikuoto tyrimo autoriai, analizavę tviterio duomenis, nustatė, kad pirmoji raginimą filmuoti ligonines išpopuliarino nesėkmingai į JAV Kongresą su Respublikonų partija patekti siekusi „Youtube“ laidų vedėja DeAnna Loraine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius