Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Staškevičiaus interviu su S.Makridakiu: „Tėra du scenarijai: arba žmonės taps kompiuterių augintiniais, arba kiborgais“

Vienas žymiausių ateities prognozuotojų pasaulyje Spyros Makridakis vengia gydytojų ir profilaktiškai nesitikrina sveikatos. Jis yra tyrinėjęs panikos akcijų biržose priežastis ir masines psichozes. Pašnekovas teigia, jog tik suvokiant nežinomybės ribas galima tikėtis, kad mus lydinti sėkmė šoks greta. 
Spyros Makridakis
Spyros Makridakis / Igno Staškevičiaus nuotr.

–    Kaip jus derėtų pristatyti?

Sudėtingas klausimas. Esu profesorius. Akademinė veikla yra mano pagrindinis užsiėmimas. Dirbau INSEAD, vienoje geriausių MBA mokyklų pasaulyje. Man labai pasisekė, kad neteko viso laiko skirti mokymui, turėjau galimybę užsiimti moksliniais tyrimais. Štai tada ir parašiau knygą „Dance with the Chance“ (liet. „Šokis su atsitiktinumu“). Esu parašęs daugiau nei 20 knygų. Daugelyje jų aptariu bandymus prognozuoti ateitį, bet keliose gilinuosi į tai, kokį vaidmenį mūsų gyvenime vaidina atsitiktinumas ir kaip ateities prognozes atskirti nuo paprasčiausių bandymų nuspėti ateitį. Daugelis tikina gebantys atlikti ateities prognozes, bet tai, ką jie daro, labiau primena būrimą iš kavos tirščių. Beje, dažnai čigonams tai sekasi geriau. 

Beje, dažnai čigonams tai sekasi geriau. 

Ateities prognozių srityje geriausiai esu žinomas dėl studijų, kurios pagal mano pavardės Makridakis pirmąją raidę yra pavadintos M-varžybomis (liet. M-Competition).

Pagrindinis tų studijų tikslas – kiek įmanoma išsamiau pagrįsti ateities prognozes ir atriboti jas nuo spėlionių. Jokia prognozė negali būti tobula, ir iki pat jos išsipildymo arba neišsipildymo išlieka tam tikra nežinomybė. Mūsų siekis – kiekvieną ateities prognozę susieti su jai priklausančia nežinomybės dalimi. Tai be galo svarbu. 

Bėda ta, kad daugumai žmonių nežinomybė nepatinka. Jie nieko nenori apie tai girdėti. Konsultuojant verslininkus kaip tinkamiausiai prognozuoti ateitį, klientai dažnai prikišdavo: „Paklausyk, mes tau mokame už tai, kad nežinomybės nebeliktų.“ Tiesa ta, kad neįmanoma visiškai jos išvengti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius