-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Saulės žybsnio NASA inžinieriams teko vėl išjungti sugedusį „Curiosity“

NASA atidėjo marsaeigio „Curiosity“ remonto darbus ir laikinai išjungė robotą, mat po Saulės žybsnio link Marso artėja stipri geomagnetinė audra.
Marsaeigis „Curiosity“
Marsaeigis „Curiosity“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Saulėje įvyko vidutinio galingumo žybsnis, nukreiptas tiesiai į Marsą, tad šią planetą netrukus pasieks stipri geomagnetinė audra, galinti pakenkti „Curiosity“ elektronikai. Siekiant išvengti problemų NASA laikinai išjungė įrangos maitinimą.

Anksčiau jau skelbta, kad sugedo „Curiosity“ pagrindinis kompiuteris ir marsaeigis kurį laiką buvo „užmigdytas“. Šeštadienį įranga vėl buvo įjungta, o inžinieriai mėgino sutaisyti gedimus, bet dėl artėjančios geomagnetinės audros šie darbai nutraukiami. Tad tolesni Marso paviršiaus tyrimai bus dar nukelti (juos planuota atnaujinti savaitgalį).

NASA pabrėžia, jog įrangos išjungimas yra tik atsargumo priemonė, mat „Curiosity“ buvo suprojektuotas taip, kad atlaikytų tokius Saulės žybsnius.

Marsaeigis kaimyninėje planetoje nusileido pernai rugpjūtį. Jo pagrindinė užduotis – nustatyti, ar anksčiau Marse buvo gyvybei tinkamos sąlygos. Iki vasario pabaigos jis dirbo be didesnių sutrikimų, tačiau vasario 27 dieną robotas sustreikavo – jis neatsiuntė informacijos Žemėje dirbantiems inžinieriams ir neišsijungė kasdieniam poilsio režimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius