Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai ragina apmokestinti mėsą: leis sutaupyti milijardus sveikatos apsaugai

Naujas tyrimas rodo, kad mėsos kainą pakeliantis mokestis kasmet pasaulyje galėtų užkirsti kelią maždaug 220 000 mirčių ir sutaupyti 30,7 milijardų svarų išlaidų sveikatos apsaugai.
Šviežia mėsa
Šviežia mėsa / Nidos Degutienės nuotr.

Pasaulinė mėsos mokesčio nauda pasireikštų 16 procentų sumažėjusiu perdirbtos mėsos suvartojimu ir 222 000 mirčių nuo vėžio, širdies ligų, infarkto bei II tipo diabeto prevencija. Be to, dar būtų išvengta maždaug 3 800 mirčių, susijusių su nutukimu, teigiama tyrime.

Sumažinti sveikatos priežiūros sąnaudas galintis mėsos mokesčio dydis įvairiose šalyse skirtųsi. JK optimalus mokesčių lygis raudoną mėsą pabrangintų 14 procentų, o perdirbtos mėsos gaminius - 79 procentais. Kad mokestis pasiektų tokį patį efektą JAV, raudona mėsa turėtų kainuoti 34 procentais daugiau, o perdirbta – 163 procentais. Kinijoje optimalus mokesčių dydis daug žemesnis — 7 proc. raudonai mėsai ir 43 proc. perdirbtai.

„Raudonos ir perdirbtos mėsos suvartojimas viršija rekomenduojamą lygį daugumoje dideles ir vidutines pajamas gaunančių šalių. Mūsų tyrimas aiškiai rodo, kad raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas turi savo kainą, pasireiškiančią ne tik žmonių sveikatos ir įtakos planetai pavidalu, bet ir apkraunančią sveikatos priežiūros sistema ir ekonomiką apskritai“, - sako tyrimo vadovas Marco Springmannas iš Oksfordo universiteto (JK) Visuomenės sveikatos Nuffieldo departamento.

Visos apimties straipsnį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius