-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatykite: pirmasis vabzdys JAV istorijoje išnykęs dėl žmonių kaltės yra drugys

Praėjo maždaug 80 metų nuo tada, kai paskutinį kartą Xerceso mėlynasis drugelis pasteliniais sparnais skraidė Kalifornijos pakrantės smėlio kopose. Tačiau mokslininkai vis dar mokosi apie šį vabzdį.
Xerceso mėlynųjų drugelių giminės medis
Xerceso mėlynųjų drugelių giminės medis / Field Museum / SWNS / Scanpix nuotr.

Miestai ir skruzdės

Nauji, beveik šimtmečio senumo muziejinio egzemplioriaus DNR tyrimai rodo, kad šis drugelis buvo atskira rūšis. Be to, šis atradimas reiškia, kad Xerceso mėlynasis drugelis (Glaucopsyche xerces) yra pirmoji JAV žinoma vabzdžių rūšis, išnykusi dėl žmogaus kaltės, – liepos 21 d. rašo mokslininkai žurnale „Biology Letters“.

Šis drugelis gyveno tik San Francisko pusiasalyje. Tačiau XX a. ketvirtojo dešimtmečio pradžioje, nepraėjus nė šimtmečiui po oficialaus mokslinio aprašymo, drugelis išnyko. Spartus jo išnykimas siejamas su buveinių ir vietinių augalų maisto praradimu dėl miestų plėtros ir, galbūt, invazinių skruzdėlių antplūdžio, kuris, tikėtina, išplito gabenant prekes.

Tačiau ilgą laiką buvo neaišku, ar Xerceso mėlynasis drugelis buvo atskira rūšis, ar tiesiog izoliuota kitos, labiau paplitusios mėlynojo drugelio rūšies populiacija, sako Kornelio universiteto entomologė Corrie Moreau.

Išeitis – klonavimas?

Norėdama tai išsiaiškinti, C.Moreau su kolegomis pasinaudojo 93 metų senumo Xerceso drugelio egzemplioriumi, saugomu Čikagos Fildo muziejuje, ir išskyrė DNR iš nedidelio vabzdžio audinio gabalėlio. Mokslininkai sudarė evoliucinį medį, kuriame parodyta, kaip visos drugelių rūšys yra susijusios tarpusavyje. Komanda nustatė, kad išnykęs Xerceso mėlynasis drugelis buvo genetiškai atskiras, todėl jį galima priskirti atskiroms rūšims.

Field Museum / SWNS / Scanpix nuotr./Xerceso mėlynasis drugelis
Field Museum / SWNS / Scanpix nuotr./Xerceso mėlynasis drugelis

„Kai ši rūšis išnyko, mes tarsi praradome dalį biologinės įvairovės dėlionės, kuri sudarė San Francisko įlankos teritorijos gobeleną“, – sako C.Moreau.

Moreau sako, kad šis drugelis laikomas kandidatu į prikėlimą, kai išnykusios rūšys sugrąžinamos klonavimo ar kitų genetinių manipuliacijų būdu. Tačiau ji įspėja, kad to daryti nereikėtų. „Galbūt turėtume tą laiką, energiją ir pinigus skirti tam, kad užtikrintume jau nykstančių melsvųjų, apie kuriuos žinome, apsaugą“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius