-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemiegate pokaičio? Mokslininkai įvardijo 7 priežastis, kodėl turėtumėte dieną pailsėti

Kada paskutinį kartą miegojote dieną? Ar gerai po to jautėtės? Ar norėtumėte pokaičio miegoti dažniau? Mokslas teigia, kad pokaičio miegas žmogui yra labai naudingas ir tokį įprotį turėtų išsiugdyti daugiau žmonių. Žinoma, ne visiems tai pasiekiama dėl darbo režimo, tačiau štai 7 priežastys, kodėl pokaičio miegas yra puiki mintis.
Sunkus rytas.
Sunkus rytas. / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Sveikata Miegas

Kai kurie žmonės kasdien miega dieną ir dėl to nesiskundžia. Kiti norėtų pamiegoti po pietų, tačiau negali dėl įtempto darbo grafiko ar kitų priežasčių. Dar kiti mano, kad pokaičio miegas tėra laiko švaistymas. Visgi mokslininkai teigia, kad išsiugdę šį įprotį tikrai nesigailėsite. Štai kodėl.

1. Pokaičio miegas kelia produktyvumą

Kad ir koks energingas būtumėte, bent du kartus per dieną jūsų energijos lygis stipriai nusės. Pirmoji tokia nuovargio banga užgrius apie 2 valandą dienos, o antroji – naktį. Tuo metu nesinorės daug dirbti, todėl visai puiki mintis yra nusnausti pokaičio. Tam tereikia 20–25 minučių – ilgesnis laikas nerekomenduojamas, nes nugrimsite į gilesnį miegą ir pabusite tik dar mieguistesni. Po trumpo pokaičio pabusite energingi ir pasiruošę darbui.

Geriausias laikas pokaičio miegui – 12–15 valanda dienos. Jei nuspręsite miegoti vėliau, tai gali sutrikdyti jūsų nakties miegą. „Google“ biurai, kai kurios kitos įmonės ir universitetai turi specialias miegojimui skirtas kapsules, kurios blokuoja aplinkinį triukšmą ir šviesą.

2. Pokaičio miegas mažina stresą

Jei jaučiatės slegiami streso, pokaičio miegas gali būti gerai išeitis. Jis suteikia galimybę atsipalaiduoti, atitraukti mintis ir vos pabudus į situaciją pažvelgti kitaip. Kartais padeda ir pogulis, nes jo metu nukrinta kraujo spaudimas ir kūnas natūraliai nusiramina.

3. Pokaičio miegas nekenkia nakties miegui

Žmogus atsigauna ir gyja įprasto nakties miego metu. Jo negalima pakeisti ne tokiu giliu pokaičio miegu, todėl reikia nepersistengti miegant dieną. Tyrimai parodė, kad trumpas pokaičio miegas visiškai nekenkia nakties miegui – vis tiek lengvai užmigsite ir vis tiek miegas bus pakankamai gilus.

4. Pokaičio miegas gali padėti numesti svorio

Miego trūkumas neigiamai veikia metabolizmą, auga apetitas. Dar daugiau – mieguisti žmonės dažnai užkandžiauja, manydami, kad tai padės jiems išlikti žvalesniems. Pokaičio miegas padeda sureguliuoti metabolizmą, kovoja su per dideliu apetitu ir suteikia energijos susikoncentruoti į pagrindinę jūsų veiklą.

5. Žmonės miega vis mažiau

Elektros lemputės, televizija, o dabar ir kompiuteriai bei išmanieji prietaisai vagia iš mūsų miegą. Anksčiau miegoti 9 valandas per parą buvo įprasta, dabar pasiseka, jei gauname 7. Teigiama, kad tai turi pasekmių mūsų savijautai ir sveikatai. Žmonės vis dažniau panyra į mikromiego būseną, kurios metu išlieka atsimerkę, tačiau nejuda ir patys nežino, kad buvo beveik užmigę. Pokaičio miegas gali padėti išvengti neigiamų miego trūkumo padarinių.

6. Pokaičio miegas gerina atmintį

Šefildo universiteto tyrimas parodė, kad 20–30 minučių pamiegoję žmonės lengviau įsimena informaciją. Ir tai nieko per daug nestebina, nes miegant pailsi ir atsigauna smegenys.

7. Pokaitis suveikia geriau nei kava ar energiniai gėrimai

Jei norite energijos, geresnės koncentracijos ir kantrybės, pokaitis yra natūralus ir geras būdas atgauti jėgas. Kofeinas, nors ir padeda, savo poveikiu pokaičiui tikrai neprilygsta.

Visgi, kad ir koks naudingas pokaičio miegas būtų žmogaus organizmui, būtina pridėti, kad nuolatinis miego poreikis dieną gali būti ir įvairių ligų simptomu. Jei jaučiate, kad jums nuolat trūksta energijos ir niekas nepadeda, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius