Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klausimas advokatui: ar mano kaimynas namuose gali gaminti alų?

Daugiabutyje, kuriame gyvenu, vienas iš mano kaimynų namuose gamina girą ir alų. Ar tai legalu?
Bokalas
Bokalas / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 2 Advokatas Alus

Kiti klausimai advokatui (spauskite čia).

Alkoholio produktai priskiriami specialiems gaminiams, kurių gamybai, importui, prekybai ir vartojimui taikomas ypatingas valstybinio reguliavimo režimas.

Pagal Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo (toliau – Alkoholio kontrolės įstatymas) 2 straipsnio 1 punktą alkoholiniais gėrimais laikomi gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 1,2 procento (alaus – didesnė kaip 0,5 procento).

Giros apibrėžimas nustatytas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintame nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente. Gira yra gėrimas, gaminamas rauginant giros misą mikroorganizmų kultūrų raugu, po rauginimo pridedant arba nepridedant cukrinių ir kitų maisto žaliavų bei maisto priedų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 1,2 tūrio proc. Taigi jei jūsų kaimyno gaminama gira atitinka šiuos kriterijus, šis gėrimas apskritai nelaikomas alkoholiniu ir gali būti teisėtai gaminamas namuose.

Tuo tarpu alus, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 0,5 procento, jau yra laikomas alkoholiniu gėrimu, kurio gamybai taikomas Alkoholio kontrolės įstatymas. Minėto įstatymo 10 straipsnis apibrėžia, kad Lietuvos Respublikoje draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui (t. y. ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti) gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 procentų (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento).

Taigi jei jūsų kaimyno gaminamo alaus tūrinė etilo koncentracija ne didesnė kaip 9,5 procento ir jis alų gamina tik asmeniniam naudojimui, tai yra teisėta veikla. Tačiau jei yra gaminamas alus, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 9,5 procento, arba gaminami kiti gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 18 procentų, ar gėrimai yra ne tik gaminami, bet ir pardavinėjami, tokia veikla jau yra neteisėta ir už ją gali grėsti administracinė ar net baudžiamoji atsakomybė.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius