-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 19

Airijoje mirus nėščiajai, Lietuvos nevyriausybininkai ragina šią šalį keisti aborto įstatymus

Airijoje mirus jaunai moteriai, kuriai buvo atsisakyta atlikti abortą, daugiau nei dešimt Lietuvos nevyriausybinių organizacijų ragina šią šalį keisti nėštumo nutraukimo reglamentavimą.
Prie Airijos parlamento susirinko protestuotojai.
Prie Airijos parlamento susirinko protestuotojai. / AFP/Scanpix nuotr.

Nevyriausybinių organizacijų tinklas "ReGina" paskelbė solidarumą su tarptautinėmis moterų organizacijomis ir geros valios žmonėmis, kuriems svarbios moterų teisės. „Moterys, gyvenančios Airijoje, neturi būti pavojuje dėl katalikų doktrinos, – teigiama pirmadienį paskelbtame kreipimesi ir reikalaujama, kad Airijos vyriausybė keistų aborto įstatymą, užtikrindama teisę moteriai pačiai apsispręsti dėl nėštumo nutraukimo.

Šioje šalyje abortas leidžiamas tik tada, kai nėštumas gresia moters gyvybei.

Praėjusią savaitę Airijoje ir kitose valstybėse kilo didžiulė pasipiktinimo banga, kai iš Indijos kilusi nėščia moteris patyrė persileidimą ir skundėsi didžiuliais skausmais, tačiau medikai atsisakė atlikti abortą, nes to neleidžia katalikiškos šalies įstatymai.

Youtube.com nuotr./Savita Halappanavar
Youtube.com nuotr./Savita Halappanavar

31-erių odontologė Savita Halappanavar spalio 21 dieną nuvyko į ligoninę, skųsdamasi nugaros skausmais. Moteris buvo 17 savaičių nėščia. Įvertinę pacientės būklę medikai pranešė, kad ji persileido, tačiau aborto nedarė, nors moterį kamavo didžiuliai skausmai.

Nėščiajai buvo pasakyta, kad persileidimo procesas po kelių valandų baigsis. Tačiau bėgant valandoms moteriai skausmas vis aštrėjo. Vyras vis reikalavo medikų atlikti abortą, tačiau jie teisinosi, kad, kol jaučiamas vaisiaus širdies plakimas, įstatymas neleidžia nutraukti nėštumo. Moteris juos įspėjo nesanti katalikė.

S.Halappanavar po trijų dienų mirė nuo kraujo užkrėtimo. Įstatymų leidėjai ėmėsi tyrimo, norėdami išsiaiškinti, ar būtina keisti abortų įstatymą. Ši nelaimė ne tik Airijoje, bet ir Londone įplieskė protestus.

"Ji buvo moteris, kurios teisių niekas nepaisė ir kurios gyvybė, pasirodo, net medikams nebuvo svarbi", – rašoma nevyriausybinių organizacijų kreipimesi, kurį pasirašė Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija, Lygių galimybių plėtros centras, Marijampolės apskrities moterų namai, Kauno moterų draugija, Moterų informacijos centras, ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija ir dar keletas organizacijų.

Kartu Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija ir moterų NVO tinklas "ReGina" priminė, kad ir Lietuvoje nuolat mėginama apriboti nėštumo nutraukimą. Šių metų pavasarį Vyriausybės kancleris laišku kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, o ministerija savo ruožtu ‒ į Sveikatos mokslų ir Vilniaus universitetus, prašydama keisti studentų medikų mokymo programas, kad gyvybė būtų gerbiama nuo užsimezgimo.

Beje, prieš porą metų Lietuvos pilietė Europos Žmogaus Teisių Teisme laimėjo bylą prieš Airiją, kurioje ji negalėjo pasidaryti aborto, nepaisant nuogąstavimų dėl sveikatos.

Vėžiu sirgusi moteris įrodė, kad neleisdama atlikti aborto Airija pažeidė jos teisę į asmeninį ir šeimos gyvenimą. Teismas paskelbė, kad moteris sirgo retos formos vėžiu, todėl bijojo, kad liga atsinaujins nėštumo metu, ir priteisė Airijai atlyginti 15 tūkst. eurų (52 tūkst. litų) žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius