Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 19

Malta neperduos Lietuvai mūsų šalies kalėjimo sąlygų išsigandusio vyro

Malta nusprendė neperduoti Lietuvai mūsų šalyje ieškomo užsieniečio. Toks sprendimas esą priimtas dėl to, kad Lietuvos kalėjimuose būtų pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės.
Už grotų
Už grotų / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Kelionės Malta

Angelo Frankas Spiteri yra Vilniuje registruotos įmonės „Atostogų Sandėlis“ direktorius. Lietuva patvirtino, kad šis asmuo buvo įsteigęs fiktyvią atostogų planavimo įmonę Vilniuje bei priimdavo klientų užsakymus, sulaukdavo apmokėjimo už paslaugas, tačiau jokių paslaugų neteikė. A.F.Spiteri visomis teisinėmis priemonėmis bandė užkirsti kelią ekstradicijai, argumentuodamas, kad Lietuvos kalėjimuose su juo bus elgiamasi nederamai.

Sprendimas jį paleisti ir neperduoti Lietuvai vainikuoja dvejų metų A.F.Spiteri teismų istoriją. A.Spiteri buvo pateikęs skundą Maltos apeliaciniam teismui, kuriame teigė, kad išdavus jį Lietuvai dėl ypač blogų sąlygų kalėjime būtų pažeistos jo žmogaus teisės. Vis dėlto teismas nusprendė atmesti jo skundą. Tuomet jis nusprendė kreiptis į Maltos Konstitucinį teismą. Jo apeliacijoje teigiama, kad teisėjo sprendimas nesikreipti patarimo į Europos teisingumo teismą buvo klaidingas ir esą dėl to jis patyrė žalos. Todėl A.Spiteri siekė prisiteisti iš Maltos patirtą žalą, remdamasis tuo, kad Apeliacinis teismas klaidingai interpretavo ir taikė Europos Sąjungos teisinę praktiką.

Galiausiai Konstitucinis teismas nusprendė, kad jis nebus perduotas Lietuvai. Teismas detaliai peržiūrėjo daugybę bylų ir Europos Sąjungos ataskaitų apie Lietuvos kalėjimų sistemą. Visa tai esą patvirtino įtarimus apie tai, kad Lietuvoje kalima nežmoniškomis sąlygomis: kalėjimai perpildyti, sąlygos nehigieniškos, dažni smurto protrūkiai, trūksta kalėjimo darbuotojų. Todėl esą kyla grėsmė, kad bus pažeistos jo pagrindinės žmogaus teisės, jei jis bus išduotas.

Taikant Europos žmogaus teisių konvencijos 3 straipsnį, anot teismo, nėra reikalo įrodyti valstybės ketinimo pažeisti žmogaus teises – pakanka, kad kalėjimų sąlygos būtų žemiau minimalaus priimtino standarto.

Teismas nurodė atšaukti ekstradiciją ir nedelsiant jį paleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius