Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokytis anglų kalbos iš dainų siūlanti Agnė Kuncaitė: „Nė nepajusite, kaip išmoksite“

Vaikus anglų kalbos mokantys pedagogai jau seniai pamokose naudoja dainas kaip efektyvią ugdymo metodiką. Tačiau suaugusiųjų mokymuisi Lietuvoje muzika iki šiol nebuvo pasitelkta. „Iki šiol“ – nes būtent principu „klausykis dainų ir mokykis anglų kalbos“ paremtą metodiką neseniai parengė vilnietė Agnė Kuncaitė. Pirmasis neįprastų anglų kalbos vadovėlių „Sing2Me” tiražas jau parduodamas.

15min.lt skaitytojams vadovėlio autorė A.Kuncaitė pažįstama iš pasakojimo apie tai, kaip ruošdamasi į naują šalį greit pramoksta vietinės kalbos.

Iš tiesų užsienio kalbų mokymas(is) – visas jos gyvenimas. Ji ne tik pati nuolat mokosi – jauna moteris yra įkūrusi anglų kalbos mokyklą. Tad anglų kalbos vadovėlis, paremtas asmenine metodika, yra natūrali jos veiklos tąsa.

– Kaip kilo mintis sukurti specialią metodiką, kurią taikant suaugę žmonės anglų kalbos mokytųsi dainuodami?

– Link projekto „Sing2Me“ ėjau palaipsniui. Visada svajojau apie produktą ar metodą, kuris padėtų žmonėms ne tik su džiaugsmu, bet ir efektyviai mokytis užsienio kalbų.

Jaučiau, kad ateis laikas, kai suaugsiu savo metodikai, kuria tikėsiu ir dėl kurios ryte norėsis keltis. Ir tas metas atėjo. 

Šia metodika aš netikiu. Tai tiesiog yra dalis manęs. Visiems juokaudama sakau, kad tai yra mano „kūdikėlis“, kurį dabar auginu ir dėl kurio gyvenu.

– Kam skirtas vadovėlis: kokio amžiaus, kalbos žinių lygio žmonės jį galės naudoti?

– Knygos skirtos suaugusiems žmonėms. Tačiau, tėvams leidus, jį gali naudoti ir vaikai. Iš viso bus keturi vadovėliai skirtingo anglų kalbos žinių lygio žmonėms. 

– Kaip gimė idėja suaugusius mokyti anglų kalbos dainuojant (vaikų mokymui toks principas lyg ir įprastas. O apie suaugusius anksčiau neteko girdėti)?

– Tikriausiai visi esame pastebėję, kad kartais muzika ar žodžiai, girdėti dainose, dažnai „sukasi“ mūsų galvose kurį laiką. Jei klausomasi nuolat, įsimename visą dainą kartais to net nenorėdami.

Mano pačios anglų kalbos mokymasis prasidėjo nuo Celine Dion dainų klausymosi ir mokymosi atmintinai.

Pati pastebėjau, kad mokiniams tai yra vienas maloniausių būdų gilintis ir mokytis kalbą.

Mano pačios anglų kalbos mokymasis prasidėjo nuo Celine Dion dainų klausymosi ir mokymosi atmintinai. Vėliau pastebėjau, kad dėl to labai pagerėjo atmintis ir kai kurie žodžiai bei frazės tiesiog nepaaiškinamai „išlįsdavo“, o jų supratimas ateidavo be žodyno.

– Lietuvoje ši metodika – naujiena. Tačiau užsienyje greičiausiai yra panašių? Ar jos sėkmingos?

Dainos klasėse yra naudojamos, bet analizuojamos tik tos, kurias mes girdime per radiją ir televiziją. Yra viena dėstytoja Carolyn Graham, kurios metodika paremta jazz muzika ir angliškų žodžių kartojimu, laikantis ritmikos ir tam tikrų sakinių kartojimo technikos.

Bet, man atrodo, kad klausantis tos pačios ritmikos, ilgainiui dingsta susidomėjimas.

Asmeninės nuotr./Anglų kalbos vadovėlis
Asmeninės nuotr./Anglų kalbos vadovėlis

– Kaip vyksta Jūsų sukurtos mokymosi metodikos atveju?

– Viskas vyksta labai paprastai – svarbiausia atsipalaiduoti, nesukelti nei sau, nei savo smegenims jokio streso. Ir pasiruošti daug kartų klausyti ir kartoti tas pačias dainas.

Visa vadovėlio esmė – išmokti dainas atmintinai, matyti, kas vyksta, vizualizuoti situaciją ir tiesiog dalyvauti tame veiksme.

Kiekvienas vadovėlis yra sudarytas iš 30 – 40 dainų – temų su disku vadovėlio pabaigoje.

Kiekvienai temai skirti 3 puslapiai: pirmajame puslapyje pateikiamas trumpas temos paaiškinimas, antrajame – dainos tekstas su praleistais žodžiais, kuriuos reikia užpildyti beklausant dainą.

Trečiajame puslapyje pateikta pilna dainos versija: jame galima pasitikrinti, ar nepalikta klaidų.

Visa vadovėlio esmė – išmokti dainas atmintinai, matyti, kas vyksta, vizualizuoti situaciją ir tiesiog dalyvauti tame veiksme.

Esu tikra, kad emocijos labai padeda mokantis kalbų. Dainuoti ir klausytis muzikos juk galima bet kur – duše, geriant kavą, sportuojant, prieš miegą.

Kuo daugiau –  tuo geriau. Kiekvienas esame labai skirtingi, bet, išmokus apie 40 – 50 smagių gyvenimiškų dainų, anglų kalba tikrai pasidaro savesnė, galime daugiau suprasti, patys pasakyti ir galų gale matyti šviesą tunelio gale. 

– Ar tai savarankiškas mokymasis, ar būtinas mokytojas?

– Tai gali būti tiek savarankiškas mokymasis, tiek su mokytoju. Pastebėjau, kad mano mokiniai labai nori mokytis iš dainų ir jie puikiai prisimena, kurioje dainoje buvo pavartota tam tikra frazė ar žodis.

Visas dainas kūriau pati: kai kurios kelia juoką, kai kurios priverčia prisiminti liūdnesnius etapus – bet juk tai gyvenimas.

Kiekvienas vadovėlis yra dalis manęs. Aš to visada ir ieškojau.

Asmeninės nuotr./Dėžės su vadovėliais
Asmeninės nuotr./Dėžės su vadovėliais jau pas Agnę.

Bandomoji vadovėlio dalis pasirodė lapkričio 20 dieną, o pilna versija išeis kitų metų vasarį. Vadovėlis yra skirtas pasauliui, bet kaina bus įkandama ir Lietuvoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius