-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

91 metų bitininkas iš Kanados atpažintas kaip vienas ieškomiausių nacistų nusikaltėlių

Kanadoje rastas, kaip įtariama, vienas ieškomiausių likusių gyvų nacistų nusikaltėlių. 91 metų bitininkas Vladimiras Katriukas ketvirtuoju numeriu įtrauktas į Simono Wiesanthalio centro, organizacijos, užsiimančios nacistų nusikaltėlių paieška visame pasaulyje, sąrašą.
Vladimiras Katriukas
Vladimiras Katriukas / Kadras iš „The Canadian Press“ reportažo

Žydų visuomeninės organizacijos „B'nai Brith Canada“ atstovai kreipėsi į Kanados valstybės institucijas, ragindami atimti iš V.Katriuko Kanados pilietybę, praneša „The Canadian Press“. O S.Wiesenthalio centro atstovai reikalauja išsiųsti V.Katriuką į Europą, kur jis galėtų būti teisiamas, informuoja „CTVNews“.

S.Wiesenthalio centro duomenimis, V.Katriukas Antrojo pasaulinio karo metu vadovavo 118-ojo ukrainiečių apsaugos policijos bataliono būriui. Šis vokiečiams tarnavęs batalionas Baltarusijoje naikino taikius gyventojus, tarp jų ir žydus.

Kaip tvirtina naujus tyrinėjimus atlikęs Lundo (Švedija) universiteto istorikas Peras Andersas Rudlingas, V.Katriukas suvaidino nemažą vaidmenį išžudant Chatynės kaimo Baltarusijoje gyventojus, kurie neva teikė pagalbą sovietiniams partizanams. 1943 metais naciai ir jų pagalbininkai suvarė visus kaimo gyventojus į kluoną ir jį padegė. Vieno liudininko teigimu, V.Katriukas šios egzekucijos metu kulkosvaidžiu šaudė į tuos, kurie mėgino išsiropšti iš degančio kluono ir išsigelbėti nuo ugnies.

1951 metais V.Katriukas emigravo į Kanadą. Prašydamas šios šalies pilietybės jis pareiškė netarnavęs nacistinės Vokietijos daliniuose. Tačiau 1999 metais tokie ryšiai tapo žinomi ir iš V.Katriuko pilietybė buvo atimta. Vis dėlto 2007 metais V.Katriukui nepalankus sprendimas buvo panaikintas, konstatavus, kad nepakanka kaltės įrodymų. 2010 metų lapkritį pilietybės grąžinimą patvirtino ir Kanados federalinis apeliacinis teismas.

Dabar V.Katriukas su žmona gyvena nedidelėje nuosavoje fermoje Kvebeke. Jis užsidirba pardavinėdamas medų vietos gyventojams. Bitininkyste V.Katriukas užsiima nuo 1959 metų. Anksčiau V.Katriukas neigė bet kokias savo sąsajas su karo nusikaltimais, o dabar jis apskritai atsisako komentuoti naujų istorinių tyrimų rezultatus.

„The Canadian Press“ reportažą apie V.Katriuką galite pasižiūrėti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius