-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Naujoji Zelandija Antrojo pasaulinio karo metais išbandė „cunamio bombą“

JAV ir Naujoji Zelandija prie pastarosios krantų Antrojo pasaulinio karo metais atliko slaptus „cunamio bombos“ bandymus. Ginklas buvo kurtas pakrantėje esančių miestų sunaikinimui dirbtinai sukeliant cunamio bangas, rašo „The Telegraph“.
Cunamio banga
Cunamio banga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per bandymus išsiaiškinta, kad reikia 10 sprogimų tam, kad būtų sukurta 10 metrų aukščio cunamio banga, kuri potencialiai galėtų nušluoti nedidelį miestą pakrantėje.

Per ypatingai slaptą operaciją, pavadintą „Ruonio projektu“, iš viso buvo susprogdinta apie 3 700 bombų.

Prieš daugiau nei pusšimtį vykusią operaciją atskleidė knygos „Paslaptys ir lobiai“ autorius Ray Waru, kuris tyrinėjo senus kariuomenės dokumentus šalies archyvuose.

„Jeigu atominė bomba nebūtų veikusi taip, kaip veikė, mes galbūt „cunamiuotume“ žmones“, – sakė R.Waru.

Anot jo, paviešinta slapta operacija yra pirmasis kartas istorijoje, kai masinio naikinimo ginklas buvo kuriamas cunamio pagrindu. R.Waru teigimu, iš dokumentų galima daryti prielaidą, kad Naujoji Zelandija šį ginklą išvystė iki tokio lygio, kad jis jau galėjo būti panaudojamas.

Kaip teigia autorius, pradėti bandymai 1944 metais buvo sėkmingi, tačiau projektas jau kitais metais buvo sustabdytas, nors Naujosios Zelandijos pareigūnai dar beveik dešimtmetį pateikinėdavo ataskaitas apie vykdomus eksperimentus.

Ekspertų pateiktose išvadose teigiama, kad vienas sprogimas nėra pajėgus sukelti cunamio bangos, o galingai bangai sukurti reikia apie 2 milijonų kilogramų sprogmenų, kurie būtų išrikiuoti už maždaug 8 kilometrų nuo kranto.

„Jeigu tai būtų parodyta Džeimso Bondo filme, tai atrodytų kaip fantazija, tačiau tai buvo realus dalykas“, – sako R.Waru.

Knygoje R.Waru rašo ir apie kitus neįprastus radinius archyvuose, pavyzdžiui, Gynybos departamento ataskaitas apie tūkstančius galimai pastebėtų NSO – pranešimai surinkti iš gyventojų, kariuomenės personalo ir komercinių skrydžių pilotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius