Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauno Senosiose kapinėse iškils paminklas Lietuvos laisvės kovotojų motinai

Kauno miesto savivaldybės tarybos kolegija pritarė siūlymui skirti 20 tūkst. litų iš administracijos direktoriaus rezervo fondo paminklo Lietuvos laisvės kovotojų motinai projektavimui bei papildomiems aplinkos tvarkymo darbams Kauno Senosiose kapinėse.
Kauno Senosiose kapinėse iškilsiančios skulptūros autoriai – skulptorius Vidmantas Gylikio ir architektai Jonas Januškevičius bei Vytenis Izokaitis.
Kauno Senosiose kapinėse iškilsiančios skulptūros autoriai – skulptorius Vidmantas Gylikio ir architektai Jonas Januškevičius bei Vytenis Izokaitis. / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojo Zenono Girčio teigimu, savivaldybė tik prisidės prie paminko statymo ir aplinkos sutvarkymo.

„Didžiąją dalį paminklui reikalingų lėšų, apie 200 tūkstančių litų, surinko patys gyventojai“, – pabrėžė Z.Girčys.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga nemokamą viešą konkursą sukurti paminklui paskelbė 2009 metais. Konkursą laimėjo vilniečio skulptoriaus Vidmanto Gylikio ir architektų Jono Januškevičiaus bei Vytenio Izokaičio sukurtas paminklas, vaizduojantis momentą, kai partizano Motina pamato miestelio aikštelėje išniekintą sūnaus kūną, ir tampa Dvasia su kulkų žaizdomis švytinčiais sparnais, surakintais erškėčių vainiku.

Šį paminklą lydės rašytojo Stanislovo Abramavičiaus knyga „Partizanų Motina“, kurioje aprašyta daugiau kaip 60 motinų, paaukojusių ant nepriklausomybės aukuro savo sūnus.

Knygoje autorius pasakoja apie Kazimierą Vasiliauskienę, Magdaleną Popierienę, Agotą Senavaitienę, Agotą Juodienę ir po šešis jų žuvusius sūnus, apie daugybę kitų motinų, netekusių po penkis ar mažiau sūnų ir dukrų. Tik K.Vasiliauskienė sulaukė (po mirties) viešo pagerbimo ir valstybinio apdovanojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius