Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje mirė karo nusikaltimais kaltintas veteranas, Rusijos pilietis Vasilijus Kononovas

Latvijoje ketvirtadienį eidamas 89-uosius metus mirė Antrojo pasaulinio karo veteranas Vasilijus Kononovas, pranešė partijos „Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje“ (UŽTVL) spaudos tarnyba.
Vasilijus Kononovas
Vasilijus Kononovas / Kadras iš rt.com reportažo

Buvęs sovietinis partizanas V.Kononovas buvo areštuotas Latvijoje 1998 metais pagal kaltinimą kariniais nusikaltimais ir išbuvo arešte iki 2000 metų, tada teismas jį nuteisė pusantrų metų laisvės atėmimu.

Iš karto po nuosprendžio paskelbimo jis buvo paleistas į laisvę, nes paskirtą bausmės terminą jau buvo atlikęs.

Po paleidimo veteranas, kuris per karą kovėsi Latvijos teritorijoje 1-ojoje Latvijos partizanų brigadoje, paprašė Rusijos pilietybės ir ją gavo.

Latvija kaltino buvusį partizanų būrio vadą devynių taikių gyventojų nužudymu šalies teritorijoje 1944 metais. V.Kononovas teigė, kad jie išdavė vokiečiams partizanų grupę, kurią sunaikino naciai.

Siekdamas išteisinamojo nuosprendžio V.Kononovas, kuris per dvejus karo metus asmeniškai sunaikino 14 ešelonų su priešininko gyvąja jėga ir technika ir už kovinius nuopelnus buvo apdovanotas V.Lenino ordinu ir medaliais, perėjo visas Latvijos teismo instancijas, o 2004 metais kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą. (EŽTT).

2008 metų birželį Strasbūro teismas priėmė nutartį, kad Latvijos valdžia pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos 7 str., ir davė nurodymą išieškoti iš Latvijos 30 tūkst. eurų moralinei žalai atlyginti. Tų pačių metų spalį Latvijos vyriausybė padavė apeliaciją į EŽTT Didžiuosius rūmus, kuri buvo priimta.

2010 metų gegužę EŽTT Didieji rūmai stojo į Latvijos pusę ir pripažino teisėtu kaltinimą veteranui kariniais nusikaltimais.

2010 metų gegužę EŽTT Didieji rūmai stojo į Latvijos pusę ir pripažino teisėtu kaltinimą veteranui kariniais nusikaltimais.Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą dėl V.Kononovo mirties.

„Didžiojo Tėvynės karo metais Vasilijus Makarovičius narsiai kovėsi su fašistiniais užpuolikais. Visą gyvenimą jis liko ištikimas kovos draugams, gynė tiesą apie to meto įvykius“, – sakoma D.Medvedevo telegramoje.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą mus palikusio Vasilijaus Makarovičiaus Kononovo giminaičiams ir artimiesiems. Mes labai gerbėme šį tvirtos dvasios, narsų žmogų“ ,– rašoma V.Putino telegramos tekste.

„Jis labai oriai atlaikė visus jam tekusius išbandymus. Iki galo liko ištikimas savo idealams. Ir visada liks mūsų atmintyje“, – pažymėjo Rusijos premjeras.

Anksčiau penktadienį pranešta, kad Rusijos ambasada Rygoje padės organizuoti sovietų veterano laidotuves. „Ambasada visokeriopai prisidės organizuojant laidotuves. Suteiksime visą reikalingą pagalbą, apmokėsime išlaidas, padėsime organizuoti laidotuves. Rusija padarys tai, ką reikės“, – sakė ambasados atstovas spaudai Ivanas Mostinskis.

V.Kononovo laidotuvės turėtų įvykti balandžio 5 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius