Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija įsigijo buvusio Aušvico stovyklos kalinio, Lenkijoje gimusio prancūzų menininko tapybos darbų

Lenkijoje buvusios Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklų komplekse esantis muziejus turės 18 Holokausto siaubus vaizduojančių jau po karo nutapytų paveikslų, kuriuos sukūrė iš Lenkijos kilęs prancūzų dailininkas Davidas Olere'as, vienas buvusių šios stovyklos belaisvių.
Davido Olere'o kūrinys „Liudininkų akys“, kurioje užfiksuotas liūdnai pagarsėjęs daktaras Josefas Mengele, atliekantis eksperimentus su Aušvico kaliniais.
Davido Olere'o kūrinys „Liudininkų akys“, kurioje užfiksuotas liūdnai pagarsėjęs daktaras Josefas Mengele, atliekantis eksperimentus su Aušvico kaliniais. / fcit.usf.edu reprodukcija

Šie menininko darbai muziejuje bus eksponuojami jau kitais metais.

„Paveiksluose dažnai matomas pats autorius su ištatuiruotu numeriu ant rankos – Aušvico stovyklos kalinys, kuris savo akimis matė visą tą naikinimo mašiną“, – sakoma muziejaus meno istorikės Agnieszkos Sieradzkos pareiškime internete.

1985 metais miręs žydų dailininkas D.Olere'as gimė 1902 metais Varšuvoje.

Jis mokėsi Varšuvos menų akademijoje, o paskui išvyko į Berlyną ir pagaliau atsidūrė Paryžiuje, kuriame bendradarbiavo su „Paramount Pictures“, „Fox“ ir kitomis kino studijomis, kūrė joms plakatus, kostiumus ir scenografijas.

Nacių Vokietija Aušvico mirties stovyklą pastatė Antrojo pasaulinio karo metais okupavusi Lenkiją.

1943-aisiais D.Olere'ą, prieš kelerius metus gavusį Prancūzijos pilietybę, suėmė prancūzų policija ir išsiuntė į Dransi, o paskui į Aušvico stovyklą, kurioje jis tapo kaliniu Nr.106144.

Aušvice jis buvo verčiamas dirbti ypatingajame būryje (Sonderkommando) ir turėjo rinkti ir kremuoti dujų kamerose nužudytų kalinių kūnus.

„Davidas Olere'as yra vienintelis būrio „Sonderkommando“ kalinys, kuris savo traumuojančius prisiminimus iš krematoriumo kaminų šešėlio perkėlė ant popieriaus ir drobės“, – sakoma muziejaus direktoriaus Piotro Cywinskio pareiškime.

Įspūdinguose, jaudinančiuose paveiksluose „vaizduojamas ne tik kasdieninis darbas „Sonderkommando“ būryje, patirtos traumos stiprumas, bet ir tamsiausius išgyvenimus stovykloje patyrusio žmogaus noras gyventi“.

Didžiausia kolekcija

Lenkijos kultūros ministerija įsigijo 18 D.Olere'o meno kūrinių ir eksponuos juos Aušvico-Birkenau muziejuje, pietiniame Aušvico mieste, kuris nuo šiol turės didžiausią D.Olere'o darbų kolekciją.

Dar keli šio dalininko kūriniai yra eksponuojami Yad Vashemo holokausto aukų muziejuje Jeruzalėje, nemažai jų yra įsigiję privatūs kolekcininkai, sakė P.Cywinskis.

D.Olere'as mirė Prancūzijoje 1985 metais, būdamas 83 metų. Jo vaikaitis padeda Aušvico muziejui surengti laikiną D.Olere'o darbų ekspoziciją 2018 metais.

Nacių Vokietija Aušvico mirties stovyklą pastatė Antrojo pasaulinio karo metais okupavusi Lenkiją.

Ši vieta tapo Holokausto, per kurį naciai išžudė 6 mln. Europos žydų, simboliu. Aušvice nuo 1940 iki 1945 metų buvo sunaikinta apie milijonas žydų ir daugiau kaip 100 tūkst. kitų tautybių žmonių. Tarp Aušvico aukų yra maždaug 232 tūkst. vaikų, nurodo muziejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius