-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje rastas paslėptas buvusių Aušvico mirties stovyklos kalinių laiškas

Lenkijoje rastas pieštuku ant popieriaus skiautės parašytas ir į butelį įdėtas raštelis su septynių jaunų žmonių pavardėmis, kurie, kaip manoma, nesitikėjo išgyventi netoli Aušvico Antrojo pasaulinio karo metais veikusioje nacių koncentracijos stovykloje.

Netoli buvusios Aušvico stovyklos vieną rūsį renovuojantys statybininkai rado betoninėje sienoje įmūrytą butelį, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Raštelyje, kuriame ranka įrašyta 1944 metų rugsėjo 9 dienos data, taip pat nurodyti septynių stovyklos kalinių vardai, numeriai ir gimtieji miestai. Šeši kaliniai buvo kilę iš Lenkijos, o vienas - iš Prancūzijos.

„Visi jie buvo 18-20 metų amžiaus“, – sakoma paskutiniame raštelio, kaip manoma, parašyto ant cemento maišo skiautės, sakinyje.

„Jie buvo jauni žmonės, mėginę palikti bent kokį savo egzistavimo pėdsaką“, – sakė Aušvico muziejaus atstovas Jaroslawas Mensfeltas. Pareigūnas pridūrė, jog du iš šių kalinių išgyveno kalinimą Aušvice, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Balandžio dieną darbininkai rado butelį ardydami sieną vienos profesinės mokyklos rūsyje Osvencimo miestelyje, kurį Antrojo pasaulinio karo metais Lenkiją okupavę vokiečiai vadino Aušvicu, sakė mokyklos atstovė Monika Bartosz.

Pasak jos, laiškas tikriausia buvo surašytas ant popierinio cemento maišo skiautės.

Trijuose profesinės mokyklos pastatuose, kurie yra už kelių šimtų metrų nuo stovyklos teritorijose, karo metais buvo įrengti vokiečių SS sandėliai. Kaliniai buvo atsiųsti sustiprinti rūsį gelžbetoniu, ketinant jį panaudoti kaip slėptuvę nuo antskrydžių.

Ekspertai patvirtino laiško, kuris gegužės pradžioje bus oficialiai perduotas muziejui, autentiškumą.

Naciai okupuotoje Lenkijoje Aušvico stovyklą įkūrė 1940 metais. Aušvico-Birkenau stovyklų komplekse žuvo mažiausiai 1,1 mln. žmonių – daugiausiai žydų, tačiau taip pat lenkų, romų ir kitų tautybių asmenų. Jie būdavo masiškai žudomi dujų kamerose, taip pat mirdavo nuo bado, ligų ir priverstinio darbo.

1945 metų sausio 27 dieną šios stovyklos kalininius išvadavo Sovietų Sąjungos pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius