Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Sarkozy vyks į Londoną paminėti žymiosios Ch.De Gaulle'io kalbos 70-ųjų metinių

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy penktadienį vyksta į Londoną, iš kur lygiai prieš 70 metų prancūzų generolas Charles'is de Gaulle'is pasakė jaudinančią kalbą savo tautiečiams, ragindamas juos nepasiduoti nacių okupacijai.
Charles'is de Gaulle'is BBC studijoje skaito savo garsiąją kalbą.
Charles'is de Gaulle'is BBC studijoje skaito savo garsiąją kalbą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mažai prancūzų iš tiesų girdėjo padrąsinančius Ch.de Gaulle'io žodžius, kuriuos transliavo nacionalinis britų BBC transliuotojas 1940 metų birželio 18 dieną, tačiau ši kalba yra laikoma prancūzų rezistencijos ketverius metus trukusiai Vokietijos okupacijai pradžia.

Prancūzijos mokyklose, muziejuose ir rotušių salėse šią savaitę pristatyta dešimtys prancūzų pasipriešinimui skirtų parodų, filmų, vyksta dešimtys konferencijų.

„Kas benutiktų, prancūzų pasipriešinimo liepsna negali ir nebus užgesinta“, – sakė Ch.de Gaulle'is praėjus dienai po to, kai maršalas Philippe'as Petainas paskelbė apie savo planus kolaboruoti su vokiečių okupantais.

Nors po Paryžiaus išvadavimo 1944 metų rugpjūtį sostinė Charles'į de Gaulle'į sutiko kaip didvyrį, tačiau dar 1940-aisiais prancūzai nelaikė jo savo išgelbėtoju, sakė mokslininkas.Savaitę truksiantį reikšmingos Prancūzijos istorijai datos minėjimą penktadienį vainikuos N.Sarkozy kelionė į Londoną. Didžiosios Britanijos sostinėje jis pabus vos kelias valandas ir dar tą pačią dieną sugrįš į Prancūziją, kur dalyvaus minėjime netoli Paryžiaus esančio Mont Valerieno forto memoriale prancūzų pasipriešinimo naciams aukoms atminti.

Kelionė turės ir simbolinę reikšmę – N.Sarkozy bus pirmasis Prancūzijos prezidentas, atvykęs į Londoną paminėti šio įvykio.

N.Sarkozy, kurį kelionėje lydės jo sutuoktinė Carla Bruni-Sarkozy, Londone pirmiausia vyks į legendinę BBC radijo studiją, iš kurios prieš 70 metų į savo tautiečius kreipėsi Ch.de Gaulle'is.

Vėliau jis lankysis Ch.de Gaulle'io karo laikų būstinėje Karlton Gardense, kurios pastate šiuo metu įsikūrusi teisininkų firma, o po to padės gėlių prie šalia esančio paminklo prancūzų lyderiui.

Prancūzijos vadovas ir dar 800 Ch.de Gaulle'o ir Laisvo prancūzų fondo į minėjimą pakviestų svečių klausysis iškiliojo generolo kalbos, kurią skaitys Prancūzų licėjaus Londone moksleivis.

Didelė dalis svečių į Londoną turėtų atvykti iš Paryžiaus specialiai užsakytu greituoju traukiniu „Eurostar“, kurio vagonus puoš Ch.de Gaullio ir kitų karo laikų didvyrių atvaizdai.

Po minėjimo numatyti N.Sarkozy ir C.Bruni pietūs su naujai išrinktu britų premjeru Davidu Cameronu bei jo sutuoktine, po kurių pirmoji Prancūzijos pora grįš į Paryžių.

Tuo tarpu vienas žymus Antrojo pasaulinio karo įvykius nagrinėjantis prancūzų istorikas šią savaitę išreiškė susirūpinimą, kad 1940 metų birželio 18-osios Ch.de Gaulle'io kalbos minėjimo proga šalį užplūdusi patiriotizmo banga į užmarštį nugramzdino tų dienų faktus.

„Istorija naudojama kaip politinis istorijų pasakojimo įrankis“, – sako interviu naujienų agentūrai AFP istorikas ir daugiau nei dešimties knygų autorius Jean-Pierre'as Azema.

Nors po Paryžiaus išvadavimo 1944 metų rugpjūtį sostinė Ch.de Gaulle'į sutiko kaip didvyrį, tačiau dar 1940-aisiais prancūzai nelaikė jo savo išgelbėtoju, sakė mokslininkas.

Anot jo, Prancūzijos visuomenė turėtų žinoti, kad garsusis Ch.de Gaulle'io kreipimasis tais laikais liko beveik nepastebėtas ir niekas nelaikė jo žmogumi, kuriam bus lemta išvesti šalį iš tamsos.

Didžiosios Britanijos vyriausybė iš pradžių taip pat buvo atmetusi Ch.de Gaulle'io prašymą leisti kreiptis į savo tautiečius per BBC, tačiau tuometiniam premjerui Winstonui Churchilliui pavyko įkalbėti savo ministrus pakeisti savo sprendimą.

Nors Ch.de Gaulle'io birželio 18 dienos kalbos įrašas neišliko, tačiau visas jos tekstas yra iškaltas Paryžiaus Triumfo arkos papėdėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius