-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Radoslawas Sikorskis: gerai, kad Lietuvoje skaito brošiūrą apie Panerius

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis trečiadienį sureagavo į Lietuvos išsakytas pastabas dėl jo vadovaujamos ministerijos finansuoto leidinio apie Panerius, kuriame yra prieštaringų teiginių apie padėtį Vilniaus krašte prieš Antrąjį pasaulinį karą ir karo metu.
Lenkijos uždienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis
Lenkijos uždienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis / „Scanpix“ nuotr.

„Gerai, kad Lietuvoje skaito IPN (Nacionalinės atminties instituto – BNS) brošiūrą apie Panerius. Kad ji inspiruotų šiandien gerbti mažumas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė R.Sikorskis.

Lietuvoje kritiškai įvertinti kai kurie leidinyje paskelbti teiginiai. Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė paklaususi Lenkijos URM, ar šios publikacijos teiginiai, įskaitant tezę apie „lietuvišką Vilniaus okupaciją“, atitinka oficialią Lenkijos Vyriausybės poziciją.

Lietuvos ir Lenkijos vertinimai dėl lenkų vykdytos Vilniaus krašto okupacijos 1920–1939 metais skiriasi iki šiol. Lietuvoje ypač priešiškai sutiktas minėtame leidinyje apie Panerius išsakytas apibūdinimas, kuriame 1941–1944 metų situacija Vilniaus krašte apibūdinami kaip „vokiečių-lietuvių okupacija“.

1920 metais lenkai žygį į Vilnių surengė spalio 7 dieną, praėjus vos dviem dienoms, kai Suvalkų sutartimi pripažino istorinę sostinę Lietuvai. Lietuva visą tarpukario laikotarpį neišsižadėjo miesto ir neužmezgė diplomatinių santykių su Lenkija iki pat 1938-ųjų, kai sulaukė Lenkijos ultimatumo tai padaryti. Lietuva Vilnių atgavo 1939 metų spalį, jau vykstant Antrajam pasauliniam karui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius