-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vienas paskutinių Lietuvos partizanų Pranas Končius-Adomas neteko valstybinio apdovanojimo

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pakeitus 2000 metais pasirašytą dekretą dėl ginkluoto pasipriešinimo dalyvių savanorių apdovanojimo Vyčio Kryžiaus 4-ojo laipsnio ordinu, valstybės apdovanojimo neteko partizanas Pranas Končius-Adomas.
Kazimieras Kontrimas-Montė (kairėje) ir Pranas Končius-Adomas. Fotografuota apie 1951 m.
Kazimieras Kontrimas-Montė (kairėje) ir Pranas Končius-Adomas. Fotografuota apie 1951 m. / Kontrimų šeimos archyvo ir Skuodo muziejaus fondų nuotr.

Prezidentės spaudos tarnyba BNS pirmadienį informavo, jog paskutinis žuvęs Žemaičių apygardos Kardo rinktinės partizanas P.Končius-Adomas apdovanojimo neteko „atsižvelgiant į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kreipimąsi“.

Šio centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė teigė, kad P.Končiui-Adomui valstybinis apdovanojimas 2000 metais buvo suteiktas jam dar neturint kario savanorio statuso. Tuo metu, pasak jos, 2001 metais „paaiškėjo, ir tai yra Generalinės prokuratūros išvada, kad jis yra dalyvavęs žydų genocido veiksmuose“. Tuo remiantis, kario savanorio statusas jam taip ir nebuvo suteiktas.

„Mes galvojame, kad tai, ką dabar padarė prezidentė, reikėjo padaryti jau prieš 15 metų. (...) Taip išėjo, kad buvo apdovanotas žmogus, kuris nebuvo to vertas“, – BNS sakė T.B.Burauskaitė.

P.Končius-Adomas buvo vienas vėliausiai žuvusių sovietų okupacijai besipriešinusių partizanų. Jis žuvo 1965 metais per susišaudymą su Kretingos rajono saugumiečiais ir milicininkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius