Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 23 /2014 03 24

Du trečdaliai Krymo liko be elektros

Rusų kariai, atsiųsti į Krymą, gavo įsakymą – „išvalyti“ pusiasalį nuo ukrainiečių karių iki kovo 25 dienos, antradienio. Savaitgalį užėmę Belbeko karinę aviacijos bazę ir pagrobę jos vadą Julijų Mamčurą, rusai sekmadienį nežinoma kryptimi išsivežė ir dar du aukšto rango karininkus.
Užtemęs Simferopolis
Užtemęs Simferopolis / Facebook nuotr.

00.22 val. Be elektros – du trečdaliai Krymo

Ukrainos energijos įmonė DTEK pranešė, kad du trečdaliai pusiasalio neturi elektros nuo 8 val. vakaro. Jie žada, kad iki ryto gedimai bus sutaisyti.

22.47 val. Kryme dingo elektra

Sekmadienį kai kuriuose Krymo miestuose dingo elektra, praneša Ukrainos „Pravda“. Internete plinta pranešimai, kad be elektros liko dalis Simferopolio, Bilogorodsko, Kerčės, Aluštos ir Feodosijos.

News.liga.net skelbia, kad Kryme buvo pažeistos kelios elektros tiekimo linijos. Šiuo metu vyksta tvarkymo darbai. Žadama, kad ryte elektros tiekimas jau bus atstatytas.

20.27 val. JAV Kongreso narys ragina siųsti kariuomenę į Krymą

Respublikonas kongresmenas Mike'as Rogersas sekmadienį pažymėjo, kad į Ukrainos-Rusijos konfliktą gali tiesiogiai įsikišti JAV kariuomenė. Kalbėdamas NBC televizijoje jis paragino JAV valdžią ukrainiečiams tiekti ginklus, kad šie galėtų apsiginti nuo rusų.

M.Rogersas taip pat pažymėjo, kad Vladimiras Putinas nesustos Kryme – karinę agresiją tęs ir rytų Ukrainoje.

18.50 val. Ukrainos pasieniečiai stiprina Krymo gyventojų patikrą

Ukrainos sienos apsaugos tarnybos pareigūnai sustiprino žmonių, į žemyninę Ukrainą patenkančių iš Krymo, patikrą, praneša Ukrainos „Pravda“. Visų atvykstančių dokumentai ir transporto priemonės yra kruopščiai tikrinami.

Bendroje operacijoje dalyvauja ir ginkluotųjų pajėgų, saugumo tarnybos bei Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai.

Tokių priemonių imtasi norint užkirsti kelią ekstremistams, kurie į žemyninę Ukrainą gali atsigabenti ginklų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Belbeko karinės bazės šturmas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Belbeko karinės bazės šturmas

17.59 val. Suimtas dar vienas Ukrainos karininkas

Ukrainos žiniasklaida, remdamasi Karinio-politinio tyrimų centro vadovo Dmitrijus Tymčuko duomenimis, skelbia, kad rusai Kryme neteisėtai sulaikė jau trečią karininką – karinio dalinio A 4398 vadą, kapitoną Demjanenko (vardas neskelbiamas – red.past.).

D.Tymčuko teigimu, Krašto gynybos struktūros, kuriai priklauso minėtas dalinys, vadovybė reikalauja kapitoną paleisti. Esą jeigu reikalavimai nebus įvykdyti, grasinama imtis veiksmų ir išlaisvinti tiek šį, tiek kitus du pagrobtus karininkus.

Kaip jau buvo pranešama, sekmadienį buvo sulaikytas Ihoris Voronenko, o šeštadienį – Julijus Mamčuras.

16.44 val. Ukraina planuoja evakuoti savo karius iš Krymo

Laikinasis Ukrainos gynybos ministras Ihoris Teniuchas paskelbė, kad rengiami planai Kryme esančių Ukrainos karių evakuacijai, praneša news.liga.net. Susitikime su žurnalistais jis teigė, kad netrukus kai kurie daliniai ir karininkų šeimos bus išgabentos iš Rusijos okupuoto Krymo.

Ministras taip pat paneigė kalbas, kad rusų puldinėjamuose Ukrainos karo laivuose kariai ginasi tik su lazdomis. Anot jo, ukrainiečiai yra ginkluoti, tačiau nenori jais naudotis, kad nebūtų pralietas kraujas.

15.49 val. Kariuomenė neigia, kad buvo paleistas pagrobtas Belbeko bazės vadas

Ukrainos kariuomenė paneigė pasirodžiusius pranešimus, kad sekmadienį paleistas Belbeko aviacijos bazės vadas pulkininkas Julijus Mamčuras, praneša naujienų agentūra „Unian“. Jį po bazės šturmo išsivežė rusų kariai. Manoma, kad į karinį kalėjimą Sevastopolyje.

Stop kadras/Ukrainos karinio dalinio Belbeke vadas Julijus Mamčuras
Stop kadras/Ukrainos karinio dalinio Belbeke vadas Julijus Mamčuras

„Internete pasirodė informacija, kad kažkoks majoras Valerijus Pikovecas pranešė apie pulkininko J.Mamčuro paleidimą. Iki šiol – kovo 23 diena, 15.20 val. – karininkas nebuvo susisiekęs nei su savo žmona, nei su savo kariais. Kariniame registre išvis nėra tokio žmogaus, pavarde Pikovecas. Kas jis – mes nežinome“, – skelbiama karinio dalinio A-4515 interneto svetainėje.

J.Mamčuro telefonas yra iki šiol išjungtas.

15.42 val. Užimtas vienas paskutiniųjų karinių objektų 

„Informacinis pasipriešinimas“ skelbia, kad Informacinių-psichologinių operacijų centras Sevastopolyje irgi buvo užimtas. Esą centro vadovas buvo suimtas civiliais drabužiais apsirengusių asmenų ir išvežtas nežinoma kryptimi. Tai buvo vienas iš paskutinių karinių objektų, kuris priešinosi okupantams Kryme.

15.21 val. Rusams įsakyta „išvalyti“ Krymą

Rusų kariai, atsiųsti į Krymą, gavo įsakymą – „išvalyti“ pusiasalį nuo ukrainiečių karių iki kovo 25 dienos, antradienio.

Tai savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Karinių ir politinių studijų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas, remdamasis „Informacinio pasipriešinimo“ informacija.

Jis taip pat pranešė, kad Rusijos federalinės saugumo tarnybos atstovai rytų Ukrainoje iš į Rusijos pusę perėjusių Ukrainos milicininkų formuoja grupes, kurių užduotis – destabilizuoti situaciją regione.

14.08 val. Laivas „Čerkasai“ veržėsi į atvirą jūrą

Kaip praneša „Ukrainskaja pravda“, sekmadienį laivas „Čerkasai“ pabandė išsiveržti iš Donuzlavo ežero Kryme į atvirą jūrą. Kaip pasakojo vienas laivo ekipažo narys, laivas bandė praplaukti tarp dviejų rusų paskandintų laivų.

Ukrainiečiams beveik pavyko, tačiau prie jų priplaukė rusų kateris ir trenkėsi į šoną

Ukrainiečiams beveik pavyko, tačiau prie jų priplaukė rusų kateris ir trenkėsi į šoną. Po smūgio laivo priekinė dalis atsidūrė ant seklumos. Tačiau laivo įgula nusiteikusi ir toliau bandyti įveikti blokadą.

„Čerkasai“ įgula jau ne pirmą kartą bando prasiveržti pro nuskandintus rusų laivus. Penktadienį laivo kapitonas pasakojo, kad dainuodama dainą „Priešui nepasiduos mūsų didvyriškas „Variagas“ įgula bandė patraukti vieną iš laivų, tačiau jų operacija nepavyko.

VIDEO: „Čerkasai“ bando nuvilkti rusų laivą

14.00 val. Iš karinio kalėjimo paleistas Belbeko aviacijos bazės vadas pulkininkas Julijus Mamčuras

Sekmadienį Kryme buvo paleistas išvakarėse rusų pagrobtas Belbeko aviacijos bazės vadas pulkininkas Julijus Mamčuras, praneša televizijos kanalas „112 Ukraina“.

Šeštadienio vakare jis iš užimtos bazės buvo nugabentas į karinį kalėjimą Sevastopolyje.

„Twitter“ iliustr./Julijus Mamčuras atsisveikina su kariais
„Twitter“ iliustr./Julijus Mamčuras atsisveikina su kariais

13.50 val. Maskva: Rusijos vėliavos iškeltos virš 189 ukrainiečių karinių objektų Kryme

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį paskelbė, kad šalies vėliavos dabar plevėsuoja virš 189 ukrainiečių karinių objektų Kryme, – dvi dienos po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymus dėl Krymo aneksijos užbaigimo.

„Rusijos Federacijos vėliava buvo iškelta 189-iuose Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariniuose junginiuose ir institucijose ... Krymo respublikos teritorijoje“, – sakoma ministerijos pareiškime, kurį citavo naujienų agentūra RIA.

13.08 val. Pagrobtas generolas majoras

Youtube.com kadras/Ihoris Vorončenko
Youtube.com kadras/Ihoris Vorončenko

Kryme pagrobtas dar vienas aukšto rango karininkas, Ukrainos karinių jūrų pajėgų vado pavaduotojas pakrančių apsaugai – Kariuomenės tarnybos pakrančių apsaugai vadas generolas majoras Ihoris Vorončenka, praneša „Ukrainskaja pravda“.

Televizijos „5 kanalas“ žiniomis, I.Vorončenka jau parą nėra pasiekiamas. Šeštadienį apie 11 val. jis išvažiavo iš Simferopolio lydimas kelių asmenų nežinoma kryptimi. „Spėjama, kad jį pagrobė rusų okupantai“, – teigia Ukrainos žiniasklaida.

Kiti šaltiniai praneša, kad I.Vorončenka yra sulaikytas ir laikomas Sevastopolyje. 

Generolas majoras I.Vorončenka iš esmės vadovavo visiems kariniams daliniams Kryme, kurie išliko ištikimi Ukrainai. Jis ruošė karius perkelti į žemyninę šalies dalį.

Šeštadienį Rusijos kareivių karių buvo pagrobtas ir Belbeko aviacijos bazės vadas pulkininkas Julijus Mamčuras, kuris, kaip praneša „ABC News“ yra kariniame kalėjime Sevastopolyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius